Register

A password will be e-mailed to you.

minulej časti nášho špeciálu sme načali tému TOP 10 najlepších hororových hier. Tu je sľubovaná druhá pätica hier, ktorá bude pozostávať z novších titulov. 

Amnesia: The Dark Descent (2010)

Hlavný hrdina, ktorý si v úvode nespomína na svoju minulosť a postupne zisťuje viac a viac je klasickým klišé. Ale súčasne dokáže byť dokonale funkčným klišé. Pokračovanie A Machine for Pigs od štúdia, ktoré vytvorilo Dear Esther, síce prinieslo silnejší príbeh, ale po hororovej stránke oveľa viac fungoval The Dark Descent a hráča desil neustále. Aj zápletka sa nakoniec vyprofilovala pomerne zaujímavo a ako celok môžeme hru len odporučiť. Nič pre slabšie povahy.

Alan Wake (2010)

Autori Maxa Payna z Remedy Entertainment sa pokúsili o niečo iné… a uspeli. Alan Wake je pritom taktiež do istej miery strieľačkou, lenže patrične atmosferickou a častokrát desivou. Hodí sa taktiež spomenúť, že nepriateľov zlikvidujete iba s využitím baterky, pomocou ktorej z nich vyženiete temnotu. Inak do nich môžete strieľať koľko chcete… Inšpirácia knihami Stephena Kinga či seriálom Twin Peaks bola citeľná. Možno aj preto ten zdanlivo epizodický formát zapadol do konceptu viac než dobre.

2647306-alan+wake

Outlast (2014)

Amnesia bol spracovaním klasickejší horor, Outlast je o poznanie modernejší, hoci sú v niečom podobné. Tým je hlavne to, že nedisponujete žiadnymi zbraňami a pred nepriateľmi musíte zásadne utekať. Čím naopak disponujete je vaša kamera, ktorej nočné videnie je vašim jediným zdrojom svetla v hustej tme. A v tmavých kútoch ústavu pre duševne chorých vám po krku ide mnoho vyšinutých jedincov. Cesta za záchranou nebude jednoduchá a vášho hrdinu bude fyzicky bolieť.

outlast..

Alien: Isolation (2014)

Podľa mnohých najlepšia hra s votrelcom v názve. To je síce diskutabilné, pretože nemôžeme zabúdať na vynikajúci Aliens versus Predator 2, ale Isolation bol o poznanie napínavejší ako celok. Hráte v ňom za Amandu Ripleyovú, dcéru hlavnej hrdinky filmovej ságy a snažíte sa nájsť svoju matku. Dejové zasadenie je medzi prvým a druhým filmom a atmosféra medzi nimi osciluje podobne. Na jednu stranu vám dokážu zatopiť aj bežní nepriatelia či androidi, lenže je tu i samotný votrelec a ten vám doslova nedá dýchať počas celej hry. Amanda totiž nie je žiadnym trénovaným vojakom a na zbrane sa spolieha len vo výnimočných prípadoch. No a kým bežná zbraň na neho veľmi neplatí, plameňomet ho síce odoženie, ale súčasne poriadne naštve. Zamrzí o niečo slabší komerčný úspech, Isolation by si ho zaslúžil.

alien_isolation_guide_main_header

Until Dawn (2015)

Názory na Until Dawn na veľkých weboch sa síce rozchádzajú, ale z istého uhla pohľadu ide o jedinečného zástupcu žánru. Na prvý pohľad bežný teenagerský horor sa začína odvíjať počas chladného februára na chate, kde skupina priateľov trávi čas. Veľmi rýchlo sa však zvrhne do boja o život, na povrch sa začnú vyplavovať hriechy minulosti a miestna legenda sa ukáže byť ako pravdivá. Until Dawn bol unikátny hlavne tým, že bolo len na vás, kto prežije a kto nie. Konca ste sa tak pokojne mohli dočkať so všetkými hlavnými postavami, ale ani s jednou – to je prvok, čo rozhodne pridáva na znovuhrateľnosti. Zatiaľ žiadna iná typovo podobná hra ho nemala a už len preto si Until Dawn miesto vo výbere zaslúži.

Until-Dawn-charactersČo vám chýba v našom výbere? Uprednostnili by ste niečo iné ako napríklad Forbidden Siren, F.E.A.R. alebo P.T.? Podeľte sa o svoj názor.

Komentuj!