Register

A password will be e-mailed to you.

Cosplay sa aj v našich končinách stáva čoraz populárnejšou záležitosťou, o čom svedčí aj divácky záujem o cosplay súťaž na minulotýždňovom Y-Games Summer Challenge 2016 a jej kvalita. Pre mnohých je ale cosplay stále veľkou neznámou, a tak sme sa rozhodli vyspovedať víťazku tejto súťaže, cosplayerku Kaminari. Tá nám čo-to prezradila o samotnom cosplayi, procese tvorby kostýmov, českej a slovenskej cosplay scéne, ale aj o jej ambíciách na tohtoročných Cosplay World Masters, kde bude reprezentovať Slovensko.

V prvom rade ti chcem pogratulovať k výhre na cosplay súťaži Y-Games Summer Challenge 2016 a poďakovať za súhlas s rozhovorom. Mohla by si sa našim čitateľom predstaviť?

Ahojte, takže moje meno je Laura, mám 21, žijem neďaleko Bratislavy a ako je asi každému jasné, moje hobby je cosplay. 🙂

Kedy si prvýkrát začala vnímať fenomén cosplay?

Začala som ho vnímať už dávno, asi tak 6-7 rokov dozadu. Natrafila som naň prvýkrát na internete a asi tak 1-2 roky na to som sa dopracovala aj ja sama na nejaký con (samozrejme iba ako fanušík bez cosplayu).

Aké boli tvoje prvé vlastné pokusy s cosplayom?IMG_2364u-14

Teraz keď tak zaspomínam, nebolo to až tak zlé, ako keď ľudia dajú na svoj profil fotky “môj prvý a posledný cosplay”. Dala som si záležať hneď na prvom, aj keď bol jednoduchší. Pravdou však je, že trvalo veľmi dlho kým som sa odhodlala s cosplayom aj do súťaže. Moje prvé cosplaye boli fakt jednoduché a menej náročné na pohyb. 😀

Čím ťa cosplay priťahuje? Čo ťa na ňom najviac baví?

Určite ma na ňom baví hlavne to, že je to veľmi kreatívna činnosť a človek môže byť na chvíľu niekým iným (stane sa svojou obľúbenou hernou alebo anime postavou). A pre mňa osobne je skvelý pocit vidieť, že to, čo mám práve na sebe, v čom si ma ľudia fotia a chvália, je môj vlastný výtvor.

Pri cosplayi vystupuješ pod menom Kaminari, ktoré je v Japonsku spojené s hromami a bleskami. Prečo práve toto meno? Aký je tvoj vzťah k japonskej kultúre?

Som milo prekvapená, lebo nie je časté, že ľudia vedia, čo toto meno vlastne znamená. Pôvodne som mala aj iné prezývky ale nejak mi nesadli. Napokon som si vybrala túto presne z toho dôvodu, že milujem búrku, hromy, blesky a všetko okolo toho. A najlepšie je, že aj skratka tohoto mena (Kami) má vlastne význam boh, takže táto kombinácia sa mi fakt páčila.

Cosplay je neodmysliteľne spojený aj s videohrami. Ako si na tom s hraním ty? S ktorými hrami si začínala a čo si zahráš doteraz?

Ak sa mám priznať, tak v hraní som naozaj začiatočník. Najprv som hrala Minecraft (to ma fakt bavilo), potom som začala skušať aj iné, no nikdy som na to nemala poriadne čas. Napokon som sa pustila do LOL-ka a aj keď to nehrám dlho, tak ma to naozaj chytilo. Časom určite skusim aj iné.

Ako vníma tvoju záľubu v cosplayi tvoja rodina a blízki? Mali od začiatku pre tvoj koníček pochopenie alebo si ich musela postupne presviedčať?  

Tak pochopenie určite nie. Nie je to práve časté hobby. Samozrejme časom sa to zlepšilo, moja mama ma začala podporovať a fotiť si ma v cosplayoch, no s otcom to bolo horšie. Niekedy mám pocit, že stále s tým nie je celkom zmierený, ale oproti začiatku sa to o dosť zlepšilo. Chvalabohu ma to nikdy neodradilo a pokračujem v tom, čo ma baví.

1Prejdime k Y-Games, kde si tento víkend výhrou v cosplay súťaži dosiahla zatiaľ svoj životný úspech. Čo pre teba toto víťazstvo znamená?

Určite je to zatiaľ môj najväčší úspech a vo všeobecnosti je to moje druhé umiestnenie s cosplayom vôbec. To, že som vyhrala prvé miesto, mi príde úplne neskutočné a stále sa z toho spamätávam, hlavne preto, lebo som nikdy nečakala, že postúpim s cosplayom až do Portugalska. Som z toho naozaj nesmierne šťastná a vďačná, že si ma porota vybrala.

Ako vznikal tvoj kostým Morgany z League of Legends? Čo bola pri tvorbe najväčšia výzva?

Cosplay mi trval zhruba 2 mesiace. Boli na ňom lahšie aj ťažšie veci, no veľa z nich som na ňom robila prvýkrát v živote. Určite najťažšie boli krídla, kedže som ich musela spraviť veľké, ale ani sukňa a ornamenty neboli najľahšie. Armor som ešte tiež predtým úspešne nespravila a painting som sa učila až priamo na vytvarovanom armore. Bol to veľky challenge.

Ako vlastne postupuješ pri tvorbe nového kostýmu a podľa čoho si vyberáš postavy?

Ja si vyberám v prvom rade podľa vzhľadu, keďže sa mi postava musí páčiť najprv na pohľad. Keby sa mi výzor postavy nepáčil, ani nosiť by som to nechcela. Potom je už rozhodujúci character. Následne si cosplay zhruba rozkreslím a začnem si písať zoznam všetkého, čo potrebujem. Keď sa mi podarí, napíšem si hneď aj miesto alebo obchod kde viem, že danú vec dostanem a zvyšok hľadám po internete. Človek by si myslel, že mám všetko nakúpené a možem vyrábať, pravdou je však to, že často kupujem veci aj 3 dni pred súťažou. Začnem vždy vyrábať 1-3 mesiace pred festivalom (záleží od náročnosti kostýmu). Potom je v rukách božích, či stíham alebo nie.

Dôležitou súčasťou cosplayu je aj prezentácia. Ako sa na ňu pripravuješ?

Minimálne. Toto je vec, ktorú takmer vôbec netrénujem ani nič podobné. Roleplay je u mňa maximálna improvizácia priamo na pódiu. Zhruba si prejdem, čo daná postava robí a potom sa ide naostro.

morgana

Ako si už spomenula, výhrou na Y-Games si sa zároveň kvalifikovala na Cosplay World Masters v Portugalsku, kde budeš reprezentovať Slovensko. Premýšľala si už nad kostýmom? Stavíš opäť na Morganu alebo si pripravíš niečo špeciálne?

V tomto prípade nemám absolútne na výber. Pôvodne som chcela brať Morganu, ale silno som rozmýšľala, že vytiahnem niečo z môjho TOP SECRET cosplay listu a prekvapím. Žiaľ, CWM sa uskutoční 8.5.2016, čo je vlastne 3 týždne po Y-Games a týžden po Animefeste v Brne, takže je nereálne spraviť cosplay za tak krátku dobu.

Na minuloročnom Cosplay World Masters sa Alešovi Strmiskovi z Českej Republiky podarilo získať skvelé tretie miesto s kostýmom Smrti z Darksiders II. Trúfaš si tento rok priniesť prvú medailu aj na Slovensko?

Ali mal minulý rok naozaj dokonalý cosplay a myslím si, že by si zaslúžil aj lepšie ako tretie miesto. No či sa aj ja umiestnim, to si netrúfam odhadnúť. Myslím, že to vo veľkom záleží od ostatných súťažiacich. Verím, že konkurencia bude veľká.

Čerpáš pri cosplayi inšpiráciu aj zo zahraničia? Kto sú tvoji obľúbení cosplayeri a koho považuješ za svoj vzor?

Inšpiráciu určite áno, sledujem rôznych zahraničných cosplayerov a ich práca sa mi veľmi páči. Či mám vzor, to je ťažké povedať. Každého práca sa mi páči v niečom inom, ale určite čerpám inšpiráciu od Kamui, Lightning Cosplay, Kinpatsu a samozrejme beriem veľkú inšpiráciu aj od našich slovenských alebo českých cosplayerov, ako je napriklad Ali alebo Michaelis.

11245190_985280664817533_55770875_nV zahraničí je pomerne časté, že na tvorbe kostýmu sa podieľa veľký tím ľudí a samotný cosplayer je iba modelom/modelkou, ktorý kostým odprezentuje. Považuješ to ešte za cosplay? Je pre teba dôležité vyrobiť si svoj kostým sama?

Myslím, že cosplay môže mať rôzne formy. Každý vie, že samotný a presne definovaný cosplay má nejaké pravidlá. Veľa ľudí si cosplay kupuje, niekto si ho vyrobí sám, inému pomáhajú kamaráti alebo blízki. Podľa mna, ak ide o súťažný cosplay, mal by ho cosplayer sám vyrábať a ak mu to cosplay dovoľuje, aj ho správne odprezentovať (čo je trochu náročnejšie pri kostýmoch, v ktorých sa nedá hýbať). Ak nejde o súťažný cosplay, je mi jedno, či je cosplay kupovaný alebo výsledkom spoločnej práce viacerých ľudí. Ide o zábavu, hobby, spoločné chvíle s priateľmi, tak nech si to každý užíva po svojom.

V akom stave je v súčasnosti cosplay scéna na Slovensku alebo v Českej Republike? Ako sme na tom v porovnaní so zahraničím?

Cosplaye v zahraničí majú určite svoje vlastné prednosti a sú na trochu vyššej úrovni, ale Slovensko a Česko sa v posledných rokoch naozaj vyšvihli. Máme medzi sebou naozaj úžasných a talentovaných cosplayerov, ktorí nas reprezentujú na rôznych súťažiach a podľa mňa patria medzi tých lepších.

Ktorých slovenských alebo českých cosplayerov si ceníš najviac?

Úplne najviac si cením Hongchan, ktorá je kráľovnou roleplayu a asi najúžasnejší človek, ktorého som kedy stretla. Neskutočne si cením Michaelisa, keďže je najlepší čo sa týka šitia. Práve šitie je to, čo mi robí problém. V tejto oblasti je taktiež skvelá Luna-Rin alebo Haylin. A v oblasti armorov a paintingu na SR strane je to Niky Cosplay, ktorá tvorí naozaj neskutočné veci a mrzí ma, že nie je známejšia. Z Čechov určite Ali (jeho som už spomínala), Kuromaru (človek, ktorému sa hodí všetko) a Kentaro, ktorá robí aj dokonalé cosplaye a dokonale fotí.

4Aké sú vlastne vzťahy medzi cosplayermi? Považujete sa skôr za konkurenciu alebo kolegov?

Toto je ďalšia vec, na ktorú ťažko odpovedať. Asi aj aj. Počas súťaže sa vzájomne podporujeme, ale aj si konkurujeme. Záleží to asi od cosplayera. Ja považujem spolusúťažiacich za konkurenciu, ale aj kolegov zároveň.

Napriek tomu, že väčšina hráčov sú muži, je cosplay skôr ženskou doménou. Čím si to vysvetľuješ? Ako by sa dalo podľa teba pritiahnuť ku cosplayu viac mužov?

Je pravda, že je viac žien cosplayeriek ako mužov cosplayerov, ale treba dodať to, že muži alebo chalani čo cosplayujú, patria často k špičke a majú to aj náročnejšie. Oni musia (väčšinou) cosplay fakt spraviť úžasne, čo u žien môže, ale nemusí byť pravda (stačí ak si len dobre vyberú). Mnohým chlapom sa možno len nechce, lebo v tom nevidia zmysel, kým žena sa s tým skôr niekam dopracuje. Myslím, že nútiť ich nikto nemôže pokiaľ nechcú, ale keby skúsili, určite by sa im to páčilo.

Niektorí čitatelia sa možno pohrávajú s myšlienkou okúsiť cosplay na vlastnej koži. Máš nejaké rady pre budúcich cosplayerov? Čo im môže v začiatkoch pomôcť a čoho by sa mali naopak vyvarovať?

Určite by sa toho nemali báť. Keď majú kamarátov, ktorí tiež cosplayujú, nech im pomôžu, poradia, alebo nech sa spýtaju aj nejakého známejšieho cosplayera (nekúšu). Na internete je plno tutoriálov a návodov. Inšpirácií je snáď nekonečno. Ale základ je nenechať sa odradiť negativnymi komentármi a blbými poznámkami hlúpych ľudí. Cosplay je o zábave a tvorivosti, a nie o tom mať to úplne dokonalé (hlavne ak sa jedná o začiatočníka). Takže sa nebojte a kľudne sa do toho pustite, možno aj z vás bude raz veľký cosplayer! 😉

Tvorbu Kaminari môžete bližšie sledovať na jej Facebook stránke. Fotky ďalších kostýmov na Y-Games Summer Challenge 2016 nájdete v albume Morgoth Photography.

Komentuj!