Register

A password will be e-mailed to you.

Horory sú populárne preto, že všetci sa občas radi bojíme. Nie vždy nás tvorcovia tohto žánru odmenia naozaj kvalitným zážitkom, ale o to viac sme radi, keď tomu tak je. Na takéto prípady sa pozrieme v našom prehľade TOP10 najlepších hororových hier, pričom v prvej časti sa sústredíme na staršie tituly.

Resident Evil (1996)

Chýbať logicky nemôže zástupca kultovej série, ktorú vytvoril Shinji Mikami. Viacerí si síce všimli istú podobnosť medzi novou značkou a prvým Alone in the Dark, ktorá hraničila s nenápadným kopírovaním, ale v konečnom dôsledku je podstatné, že Resident Evil obstál sám o sebe. Síce nestál za zrodom survival hororu, ale nepochybne spopularizoval celý žáner. Nakoniec, ani Doom nebol prvou FPS a napriek tomu sa začali jeho klony označovať ako doomovky. Prvý diel Resident Evil teda volíme na úkor Alone in the Dark. Dočkal sa aj veľmi vydareného remaku a neskôr HD remasteru.

resident-evil-remake-hd-remaster-a-dining-room-screenshot-ps4-xbox-one-ps3-360-pc

System Shock 2 (1999)

Klasika, ktorá si svoje miesto zastane aj po rokoch. Ocitáte sa v nej na opustenej vesmírnej lodi Von Braun a ste odkázaný iba sám na seba. Spoločnosť vám budú robiť akurát nepriatelia, ktorí vás chcú zabiť a umelá inteligencia SHODAN, ktorá je na tom rovnako. System Shock 2 vo svojej dobe chválili za vynikajúcu atmosféru, perfektné ozvučenie a hutnú survival zložku. Niektorí dokonca zachádzajú tak ďaleko, že ho označujú za základné vzdelanie.

b32

Silent Hill 2 (2001)

Pochopiteľne nemôžeme zabudnúť ani na Silent Hill. Prvý a tretí diel boli voľne prepojené a nedostatok atmosféry im nik nemohol vyčítať, ale druhý diel k nim pridal aj pôsobivú psychologickú sondu hlavnej postavy a pôsobivo vyrozprávaný príbeh, v ktorom sa dali nachádzať aj rôzne metafory a symbolizmus. Resident Evil bolo vždy hutné béčko, ale Silent Hill hlavne v druhom dieli zachádzal ďalej, ako ktorýkoľvek iný herný horor. Ale to pochopíte až po jeho dohraní.

Silent-Hill-2-Mirror-Image-Wallpaper

Condemned: Criminal Origins (2005)

Vžijete sa do roly agenta FBI Ethana Thomasa, ktorý vyšetruje sériové vraždy. Vlastne to začína úplne rutinne – vyšetruje miesto činu, ktoré mu pomáhajú strážiť ďalší dvaja kolegovia, lenže náhle zisťuje, že miesto činu asi nie tak opustené, ako sa zdá. Naopak, vrah ho vôbec neopustil a keď sú dotyční dvaja policajti zabití jeho zbraňou, Ethan sa musí pustiť do boja o očistenie svojho mena – a ten ho zavedie do zákutí, ktoré by normálny človek nikdy sám nenavštívil. Akú hru hrá psychopatický vrah?

Condemned-Criminal_Origins_(PC)_16

Dead Space (2008)

Podobne ako v System Shocku, aj v Dead Space sa ocitnete na opustenej vesmírnej lodi, tentokrát USG Ishimura a postupne budete odhaľovať, čo stojí za jej záhubou. Pri tom si užijete naozaj desivé chvíle a po krku vám pôjdu hlavne nepekne zmutovaní nekromorfovia, ktorých môžete zabíjať iba oddeľovaním končatín, či následným rozšliapnutím, inak sa znova regenerujú. Škoda mlčanlivého hlavného hrdinu, túto chybu však vývojári odstránili v ďalších dvoch pokračovaniach. Aj druhý diel priniesol podobne kvalitnú zábavu, aj keď bol o niečo viac akčnejší.

9903_482f4f24768c5

V prvej časti článku sme sa zamerali prevažne na staršie hry, o týždeň sa v druhej časti pozrieme na kúsky z tohto desaťročia.

Komentuj!