Register

A password will be e-mailed to you.

Nie je tomu dávno, čo sme pre vás zrecenzovali progamingovú myš Logitech G502 Proteus Spectrum, ktorá je vskutku špičkový produkt. Precízne spracovanie, množstvo programovateľných tlačidiel, vynikajúca citlivosť, senzor a materiály dokopy stvorili produkt, na ktorom sa iba obtiažne hľadali chybičky. Dnes tu máme ďalšiu hernú myš od rovnakej spoločnosti, no táto sa pýši prívlastkom ultra rýchla. Ako obstála v našom redakčnom teste?

Ak sa pozrieme na dnes testovaný produkt v rámci portfólia herných myší od Logitechu, tak je zrejmé, že G402 je zaradená pod spomínanú G502. I keď nejde o top káblovú myš v ponuke výrobcu, automaticky to nemusí znamenať, že sa jedná o nekvalitný, respektíve menej kvalitný produkt. Je len iný a ponúka trochu odlišné vlastnosti. Stačí sa pozrieť na obal, kde je napísané Logitech G402 Hyperion Fury Ultra Fast FPS Gaming Mouse. Hráči obľubujúci strieľačky z pohľadu prvej osoby zbystrite pozornosť, táto myš môže byť pre vás to pravé orechové.

Balenie a jeho obsah

Balenie myši G402 Hyperion Fury farebnosťou jasne odkazuje na rad produktov Logitech G. Vďaka čierno-modrej kombinácii farieb je možné bezproblémovo určiť, že krabička v sebe ukrýva produkt z tejto rodiny.

01-02

Ako už býva zvykom, na obale nájdete potrebné informácie o produkte, no samozrejme, to najdôležitejšie sa skrýva pod povrchom, teda vo vnútri balenia. Áno, na mysli máme myš. Okrem nej nájdete v balení iba užívateľskú dokumentáciu. Kto by čakal závažia na prispôsobenie váhy, respektíve ťažiska, bude musieť siahnuť po inej myši, napríklad po už spomenutej G502.

03

Technické parametre

Hybridný senzor Fusion Engine

8 programovateľných tlačidiel

Odozva 1 milisekunda – vysokorychlostné klikanie

Snímanie

Rozlíšenie: 240 – 4 000 dpi

Max. zrýchlenie: >16 G*

Max. rýchlost: >500 ips (palcov/sekunda)*

* Testované na podložke Logitech G240 Gaming Mouse Pad

Citlivosť

Formát dát USB: 16 bitov na každej ose

Frekvencia rozhrania USB: 1000 Hz (1 ms)

Mikroprocesor: 32bitový ARM

Posúvanie

Dynamický koeficient trenia:* 0,09 µ (k)

Statický koeficient trenia:* 0,14 µ (s)

* Testované na drevenej dyhovanej stolnej doske

Výdrž

Tlačidlá (ľavé/pravé): 20 miliónov kliknutí

Klzná plocha: 250 kilometrov

Fyzické parametre

Výška: 41 mm

Šírka: 72 mm

Dĺžka: 136 mm

Dĺžka káblu: circa 213 mm

Hmotnosť: 144 g (myš plus kábel)

Hmotnosť: 108 g (samotná myš)

Kvalita spracovania

Pri myši G402 Hyperion Fury výrobca stavil na osvedčený materiál, a to plast. Nejde však o obyčajné plasty, ako by sa z obrázkov mohlo zdať. V tomto bode sa musíme opakovať a napísať to isté, ako v prípade G502 Proteus Spectrum. Logitech využíva materiály, ktoré si vyrába samotná spoločnosť a nie je dôvod, aby neboli použité aj v prípade dnes testovanej myši. Nebudeme sa zaťažovať podrobným opisom tohto materiálu, v skratke ide o špeciálny hydrofóbny materiál, ktorý odpudzuje vodu. Jeho najväčšou výhodou je, že sa vám zbytočne nebude potiť dlaň. Tým pádom sa myš nelepí k ruke a nestráca sa komfort ani po niekoľkých hodinách intenzívneho používania. Po bokoch myši sa nachádza guma, ktorá zaisťuje lepší a istejší uchop.

Ako dokazujú priložené obrázky, na povrchu sa striedajú matné a lesklé plochy. Vďaka použitiu dvoch povrchových úprav sa zabraňuje fádnosti a myš na pohľad pôsobí lepšie.

05

Čo sa týka pevnosti materiálu, v tomto smere nemožno nič vytknúť, ani pri silnejšom stláčaní nič nevŕzgalo a nepraskalo. Jednotlivé diely do seba pekne zapadajú, lícovanie je v tomto prípade príkladné.

Menším nedostatkom je kábel, respektíve jeho povrchová úprava. V tomto prípade nie je opletaný textíliou, ale nachádza sa tu klasická guma. Ktorá úprava je lepšia ťažko povedať (guma praskne, textília sa prederie), no textília by asi, čo do životnosti vyhrala a je škoda, že G402 je o ňu ochudobnená. Kábel na nás pôsobil “lacno” a ako keby pochádzal z myši inej cenovej kategórie. Uvidíme, či sa nástupcovi (ak dáky bude, ale za predpokladu, že update dostala aj G502 je otázkou času, kedy na rad príde aj G402) podarí tento nedostatok eliminovať.

09

Myš by mala v rámci výrobcom otestovanej životnosti zvládnuť až 20 miliónov kliknutí a prekĺzať 250 kilometrov, čo sú naozaj úctyhodné údaje, ktoré zariadenie predurčujú k dlhému životu.

Ergonómia

Ako väčšina myší, i G402 je určená pre pravákov. Veľkosti uvedené v technických parametroch naznačujú, že najlepší komfort myš poskytne hráčom so stredne veľkými, až mierne väčšími dlaňami. Nebude problém ani pre ostatných, no pravdepodobne to bude chcieť trochu zvyku. Uvítali by sme o niečo lepšiu oporu pre malíček, v tomto ohľade možno budete zo začiatku trochu “bojovať”.

06

Ku komfortu prispievajú aj programovateľné tlačidlá. Ich umiestnenie je vyhovujúce, počas testovania sme si na ich polohu veľmi rýchlo zvykli. Slabším prvkom je koliesko, ktoré je síce pogumované, avšak inak je hladké a bez drážok. Mohlo by byť aj o niečo hrubšie a umožniť naklápanie do strán, no nemožno mať všetko (a možno áno, podľa prvých ohlasov sa tomu hovorí Logitech G900 Chaos Spectrum, no o tom možno niekedy nabudúce). Škoda tohto nedostatku, keďže inak má koliesko dobrý, primeraný odpor či už pri stláčaní alebo rolovaní.

Logitech Gaming Software

Kto čítal naše predošlé recenzie na produkty od Logitechu, určite mu je známy obslužný program Logitech Gaming Software, ktorý je univerzálny pre každý jeden produkt z portfólia Logitech G. Je prehľadný, ľahko ovládateľný a dokážete si vďaka nemu nastaviť Vaše zariadenie presne podľa svojich preferencií.

01

Nastavovanie je rozdelené do niekoľkých kariet, každá slúži na niečo iné.

02

03

Naprogramovať si môžete až päť úrovní DPI, ktoré si ľahko budete prepínať pomocou príslušného tlačidlá na myši.

04

Ani v tomto prípade nechýba možnosť nastavenia podsvietenia. Osvetlené je logo G a ukazovateľ DPI, pričom si možno nastaviť jas alebo efekt dýchania a jeho rýchlosť. Myš G402 disponuje iba modrou farbou, takže na rozličné farby musíte zabudnúť (alobo počkať na vynovený model).

05

Záložka s ukážkou Fusion Engine slúži na porovnanie rýchlosti pohybu medzi zapnutým a vypnutým Fusion Engine. K životu to možno potrebovať nebudete, ale ak máte chuť, môžete sa o svoj najlepší výsledok podeliť cez Twitter.

06

07

08

Nechýba ani možnosť aktualizovania firmwareu.

G402 Hyperion Fury v akcii

Praktická skúsenosť

Myš na obale hlása Ultra Fast FPS Gaming Mouse. Nie, v tomto prípade nejde o hlúpy marketingový slogan, ale o realitu, takže priaznivci žánru FPS si skutočne hranie s touto myšou užijú. Test prebiehal s látkovou podložkou Logitech G640. Snímač s citlivosťou od 240 DPI do hodnoty 4 000 DPI sa postará, aby bol zachytený každý jemný pohyb, ktorý oceníte v hrách s rýchlym tempom. Navyše má myš iba 1 ms odozvu, ktorá zaručuje okamžité reakcie. I keď myš jemne nadvihnete nenechá vás v štichu, i v takom prípade senzor stále sníma pohyb. S touto skutočnosťou je potrebné sa najskôr zžiť, ak teda náhodou nedokázala rovnakú vec aj Vaša predošlá myš. Samozrejme nie problém ani s inými žánrami, G402 je výborným pomocníkom pre každú situáciu.

04

Teflonové klzáky sú dostatočne veľké a hladké, takže sa myš dobre hýbe aj na mäkších povrchoch, nedochádza k žiadnym nepríjemným zásekom či zadrhávaniu. V praxi sa myš predviedla vo výbornom svetle, ťažko v tomto ohľade hľadať dáke výrazné nedostatky. Možno nejde o top model výrobcu, no i napriek tejto skutočnosti ide o vynikajúce zariadenie.

111

Záver

Logitech G402 Hyperion Fury je kvalitná herná myš, s ktorou je radosť hrať či už FPS, alebo iné žánre. Poradí si v každej situácii, niekoľkokrát vám v hre pravdepodobne zachráni krk a Vy budete radi, že máte po svojom boku tak oddaného pracanta. Je iba škoda, že kábel pôsobí ako z inej cenovej kategórie. Do budúcna by si pozornosť zaslúžilo aj koliesko, no v tomto prípade sa nejedná o nič závažné. Pri uvedení produktu na trh Logitech stanovil odporúčanú maloobchodnú cenu na 69,99 €, no u našich predajcov nie je problém zohnať myš o circa 20 € lacnejšie, čo už stojí za zváženie. Ak hľadáte kvalitnú myš za dobrú cenu, navyše s dobrým softwareom, kľudne stavte na G402 Hyperion Fury, ide výbornú voľbu.

logitech_g402_bob

Pre viac informácií o produkte navštívte webstránku produktu na gaming.logitech.com.

Za poskytnutie hernej myši Logitech G402 Hyperion Fury na test patrí poďakovanie spoločnosti Logitech, v tuzemskom zastúpení TAKTIQ COMMUNICATIONS s.r.o..

Logitech G402 Hyperion Fury - Ultra rýchla herná myš
Logitech G402 Hyperion Fury je výborná hráčska myš, ktorá má iba zopár nedostatkov. Ani tieto však nedokážu ovplyvniť skvelý pocit z hrania s týmto pomocníkom. Ak Vám financie nedovoľujú zaobstarať si G502, s nákupom G402 určite nešliapnete vedľa.
Pozitíva
  • Výborná ergonómia
  • Kvalitné spracovanie / vyhotovenie
  • Rýchlosť
Negatíva
  • Kábel a jeho povrchová úprava
  • Zúžené koliesko bez drážok
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)

Komentuj!