Register

A password will be e-mailed to you.

Z produktovej rady Sound BlasterX sme otestovali už kompaktný headset Sound BlasterX P5 a externú zvukovú kartu Sound BlasterX G5. Kedže ide o progamingovú radu produktov, odzrkadlilo sa to i v našich testoch, kde oba testované výrobky obstáli výborne. Dnes tu máme ďalšieho zástupcu, a to headset Sound BlasterX H5. Podarilo sa spoločnosti Creative obstáť v našom testovaní aj tentokrát? Nebudeme už zbytočne chodiť okolo horúcej kaše, poďme rovno k veci.

Dnes testovaný výrobok stojí v rámci headsetov Sound BlasterX H* uprostred. Nad ním sa v portfóliu výrobcu nachádza headset Sound BlasterX H7, no a pod ním zase Sound BlasterX H3. Ako sa hovorí – zlatá stredná cesta, čo v tomto prípade platí bez najmenších pochýb.

Balenie + obsah

V Creative zvolili ako hlavný materiál pre balenie plast. Rovnaký materiál je použitý aj v prípade balenia Sound BlasterX P5, čo by eventuálne mohlo byť poznávacím znamením headsetov Sound BlasterX, avšak nedokážeme to zatiaľ potvrdiť, keďže sa nám do rúk zatiaľ dostali iba dvaja zástupcovia.

Balenie

Zdroj: Creative

Balenie je skutočne robustné, headset je pred poškodením výborne chránený, v tomto smere žiadna výtka. Headset je k úložnému dielcu pripevnený pomocou suchého zipsu, aby sa zabránilo posúvaniu, ktoré by mohlo viesť k poškodeniu produktu.

01 s. zips s caption

V balení okrem headsetu nájdete odnímateľný, textíliou opletaný štvorpólový 3,5mm jack kábel s ovládačom zvuku, odnímateľný mikrofón, zvukový / mikrofón Y-splitter kábel (pre prípad, ak zariadenie nepodporuje štvorpólový jack a je nutné zvlášť pripojenie pre zvuk a zvlášť pre mikrofón) a produktový leták. Oba priložené káble majú zhodnú dĺžku, a to 1,2 metra.

Škoda, že k produktu nie je dodávaný aj kábel pre pripojenie cez USB, ako je tomu pri headsete Logitech G430, no pravdepodobne nemožno mať všetko.

Technická špecifikácia

Slúchadlá

Konštrukcia: Uzatvorená, circumaural

Meniče: 50mm FullSpectrum

Frekvenčný rozsah: 20 Hz ~ 20 kHz

Impedancia: 32 Ω (ohmov)

Citlivosť: 118 dB/mW

Mikrofón

Typ: jednosmerný pre zníženie hluku, kondenzátorový

Frekvenčný rozsah: 100 Hz ~ 15 kHz

Impedancia: <2,2 kΩ (kiloohmov)

Citlivosť: -40 dB

Vyhotovenie

Produkt je vyhotovený naozaj kvalitne, čomu napomáha najmä kombinácia masívnej ocele a hliníku. Samozrejme nechýba ani plast, no nie je ho veľa. Headset na pohľad pôsobí robustne, masívne a dostatočne odolne. Nie je tomu inak ani vtedy, keď produkt uchopíte do ruky, rovnaký pocit sa dostaví aj pri ohmataní.

Priložené káble sú opletané textíliou, čo prispieva k ich odolnosti a výdrži, no ako sme už v mnohých testoch spomínali, vďaka tejto povrchovej úprave sa môžu z času na čas vyskytnúť nepríjemné zvuky v slúchadlách pri kontakte káblu s vašim oblečením. Ťažko považovať opletanie za nedostatok, keďže výhody prevažujú nad asi jediným nedostatkom, ktorý sa však nemusí prejaviť. 

 

 

 

 

 

 

Náušníky sú polohovateľné, mierny náklon po vertikálnej osi zabezpečuje lepšie prilnutie k hlave. Sklopenie náušníkov po horizontálnej osi nie je možné vzhľadom na konštrukčné prevedenie. V tomto prípade to však nie je veľký problém, keďže po zložení headsetu z hlavy sa náušníky pritlačia jeden k druhému, čo prispieva k ich skladnosti. Nastavovanie veľkosti slúchadiel pôsobilo pomerne neisto, avšak môže ísť iba o nami testovaný kus.

Keď už sme pri náušníkoch, tie sú potiahnuté koženkou, ktorá je príjemná na dotyk, takže sú slúchadlá po nasadení skutočne komfortné. Nevýhodou koženkovej povrchovej úpravy je horšia priedušnosť, ktorá môže spôsobovať potenie, avšak behom testu sa tento jav nedostavil, čo je zaujímavé. Čomu však koženka napomáha je odhlučnenie okolitých ruchov prostredia. A v tomto prípade je odhlučnenie priam ukážkové. Či už kúsok od vás bude “hulákať” televízor, prípadne vaše ratolesti / žena, Vy sa budete môcť nerušene oddávať zvukom hry. Výborná práca, v tomto smere veľká pochvala. Navyše je pod koženkou pamäťová pena, ktorá sa pekne prispôsobí tvaru vašej hlavy.

Headset je napriek svojej robustnosti veľmi ľahký, váha je približne 260 gramov bez káblov, s pripojeným káblom a mikrofónom sa váha dostane na circa 300 g, čo je aj tak skutočne nízke číslo. Vďaka tomu vám headset ani po niekoľkých hodinách nebude prekážať.

Vzhľad

Creative vsadil pri svojich produktoch na kombináciu čiernej s červenou, vďaka čomu na pohľad poznáte, od koho daný výrobok pochádza. Na oboch náušníkoch je jasne a zreteľne vidieť Sound BlasterX, pričom čerevná farba písmena X je jediným farebným prvkom, ktorý tu nájdete.

02 s caption

Zo subjektívneho hľadiska vzhľad považujeme za vydarený. Žiaden rušivý prvok, pekne opracovanie kovu, v tomto smere je headset naozaj podareným kúskom. Vzhľad je síce konzervatívny, avšak aspoň osloví početnejšie publikum.

Konektory a ovládacie prvky

Ako už bolo spomínané, v balení sa nachádza textíliou opletaný štvorpólový 3,5mm jack kábel s ovládačom zvuku. Jack konektor je pozlátený pre lepší prenos signálu. Na tomto, hlavnom kábli je umiestené ovládanie hlasitosti zvuku a prepínač mikrofónu on / off. Ovládač je označený písmenom X a červenou farbou, takže pekne ladí so slúchadlami.

Druhým káblom je tzv. Y-splitter, ktorý môžete využiť pri pripájaní headsetu k stolnému PC, ak nedokáže komunikovať cez štvorpólový jack na hlavnom kábli. Oba oddelené konektory výrobca pozlátil a farebne odlíšil.

Priložený mikrofón je rovnako ako hlavný kábel odnímateľný, aby ste ho v prípade, ak ho nebudete potrebovať nemuseli mať neustále pripojený.

Kábel mikrofónu je ako jediný opatrený klasickou, gumovou povrchovou úpravou. Konektor je opäť, ako v prípade káblov pozlátený. K mikrofónu je dodávaná aj penová ochrana.

Zvuk headsetu

To najdôležitejšie na každých slúchadlách je bez pochýb zvuk. V tomto prípade ho obstarávajú 50mm FullSpectrum meniče, ktoré si počas testovania poradili so cťou so všetkým. Navyše sú naklonené, vďaka čomu sa vo vnútri slúchadiel zabraňuje rezonancii.

fea_05

Zdroj: Creative

Či už išlo o videohry, hudbu, prípadne film či seriál zvuk bol kvalitný. Zvukový prejav je dobre vyvážený, bassová zložka nie je zbytočne preexponovaná. Nie je problém ani s ostatnými zložkami zvuku, čo treba oceniť. Medzi pozitíva by ešte bolo vhodné zaradiť dobrú reprodukciu zvuku bez výrazného skreslenia pri vysokej hlasitosti.

Zdroj: Creative

Chápeme, ak niektorý audiofil bude o zvukovom podaní polemizovať, no tieto slúchadlá nie sú primárne určené pre nich, ale pre bežných, až mierne náročnejších zákazníkov. Tejto cieľovej skupine budú podľa nášho názoru slúchadlá kvalitou zvuku bohate stačiť.

05 s caption

Mikrofón počas testu obstál dobre, nevyskytli sa žiadne problémy s kvalitou zvuku, hlas bol pre druhú strany jasný a zreteľný, či už na PC alebo PlayStation 4.

Každý fanúšik kvalitného zvuku si rád prispôsobuje nastavenia cez ekvalizér. Creative k headsetu odporúča použiť sprievodný program Sound BlasterX Acoustic Engine Lite. Programu a jeho možnostiam sme sa podrobnejšie venovali v teste headsetu Sound BlasterX P5 takže by bolo zbytočné opakovať to isté.

Záver

Headset Sound BlasterX H5 je výborný produkt, ktorý svojmu majiteľovi bude robiť radosť. Ponúka kvalitný zvuk, vyhotovenie a komfort, ktorý je dôležitý pre azda každého jedného hráča. Pri uvedení na trh výrobca udal maloobchodnú odporúčanú cenu 129,99 €, no u tuzemských predajcov nie je problém zohnať headset za necelých 100 €. Za túto cenu dostanete naozaj kvalitný výrobok, ktorý by nemal sklamať nikoho, i keď audiofilom určite niečo napadne.

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme zastúpeniu spoločnosti

Creative Sound BlasterX H5 - Zlatá stredná cesta?
Creative Sound BlasterX H5 je výborný headset, ktorý určite kvalitne poslúži každému hráčovi. Ak chcete herný headset, ktorý má dobrý zvuk a nie je mu cudzia ani hudba, kľudne do H5 choďte, nepôjde o premrhané peniaze, ale o rozumnú investíciu. Nám nezostáva nič iné, ako skonštatovať, že ide o výborný produkt!
Pozitíva
  • Vyvážené podanie zvuku
  • Konštrukcia, vyhotovenie, váha
  • Naklonená poloha meničov, kvalitné odhlučnenie
Negatíva
  • Nič podstatné
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (5 Hlas)

Komentuj!