Register

A password will be e-mailed to you.

Od spoločnosti Creative sme pre vás otestovali už niekoľko herných headsetov, pričom v našich testoch obstáli viac než dobre. Dnes tu máme trochu odlišné príslušenstvo, avšak opäť sa spája so zvukom. Ak máte radi kvalitný zvuk, zbystrite pozornosť, Creative Sound BlasterX G5 môže byť produkt presne pre vás.

Každý správny priaznivec gamingu určite dobre vie, že spoločnosť Creative sa spája so zvukovými kartami Sound Blaster. Ak ste náhodou nevedeli, tak si v tomto momente môžete odšktrnút svoj rest. Poďme už ale k veci, do redakcie nám doputovala externá zvuková karta s podporou priestorového 7.1 zvuku nazvaná Sound BlasterX G5. Na prvý pohľad malá čierna krabička, ktorá však v sebe ukrýva veľký potenciál.

Balenie a jeho obsah

Produkt si domov prinesiete v kompaktnej krabičke čiernej farby, ktorú ešte dopĺňa červená farba charakteristická pre príslušenstvo od Creative.

01-02

Samotná zvuková karta je umiestnená v plastovom držiaku so semišovou povrchovou úpravou, aby sa zabránilo poškrabaniu produktu.

03

Okrem zvukovej karty nájdete v balení microUSB kábel, mini TOSlink kábel, stručný návod na použitie a leták, ktorý obsahuje informácie o záruke.

08

Technická špecifikácia

Zvukový procesor: SB-Axx1™

X-Plus: Áno

Max. kvalita prehrávania:

Prehrávanie: 24-bit / 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192kHz

Max. kvalita záznamu:

Vstup 24bit / 44.1, 48.0, 88.2, 96.0, 176.4, 192 kHz

Vstup pre mikrofón 24bit / 44.1, 48.0, 88.2, 96.0 kHz

~16 kHz (frekvenčná odozva)

Optický vstup: 24 bitov, 44,1, 48, 88,2, 96 kHz

Výstup: Stereo

Maximálny výkon pre slúchadlá

Vysoké zosilnenie 150Ω – 600Ω

Nízke zosilnenie 32Ω – 150Ω

Odstup signál/šum: 120dB (DAC)

Vyhotovenie

Zvuková karta je vyrobená z plastu, ktorý pôsobí solídnym dojmom. Všetky časti do seba pekne zapadajú, nenašli sme v redakcii žiadne chyby, ktoré by narúšali dobrý pocit z vyhotovenia produktu. Na spodnej strane našla svoje uplatnenie guma slúžiaca k tomu, aby sa zabránilo „cestovaniu“ zvukovej karty po vašom stole, respektíve plochy, kam bude umiestnená.

05

Ak by sme mali vyhotovenie zhodnotiť v skratke, stačilo by povedať, že je na jednotku. Lícovanie jednotlivých častí je spravené kvalitne, použitý materiál vyzerá dobre, odolnosť by mala byť tiež slušná, takže v tomto ohľade spokojnosť. V prípade, že sa k produktu budete správať normálne a nebudete vymýšľať husárske kúsky, získate spoločníka na niekoľko rokov.

Na záver tejto časti ešte zopár slov k rozmeru karty, ktorá je naozaj kompaktná. Z obrázku vyššie môžete veľkosť karty posúdiť v porovnaní s dlaňou. Ak vás zaujímajú presné rozmery, tie sú nasledovné:

fea_7

Zdroj: Creative

Dizajn

Čo sa dizajnu, alebo ak chcete vzhľadu týka, tak ten je jednoduchý, predsa len ide o „obyčajnú“ krabičku. Aby však zvuková karta nepôsobila fádne, výrobca na produkt umiestnil niekoľko prvkov, ktoré zaháňajú fádnosť.

V prvom rade ide o výrazné X v nápise Sound BlasterX, nachádzajúce sa na vrchnej strane produktu. Po pripojení karty napríklad k PC sa X rozsvieti červenou farbou, ktorá jasne odkazuje na výrobcu.

09

Druhý výrazný prvok sa nachádza z prednej strany. Ide o regulátor hlasitosti, za ktorým je taktiež umiestnené červené osvetlenie, pričom jeho intenzita rastie / klesá so zvolenou úrovňou hlasitosti.

Zdroj: Creative

Zdroj: Creative

Na jednom boku je ešte trojica tlačidiel, pričom aj tieto sú osvetlené, avšak už nie červenou, ale bielou farbou. Zvuková karta umožňuje prepínanie medzi troma profilmi. Neďaleko od spomínaných tlačidiel nájdete trojicu malých diód, ktoré taktiež svietia na bielo. Práve tieto diódy signalizujú, ktorý profil máte aktívny.

Dizajn zvukovej karty je síce jednoduchý, no našťastie oživený spomínanými prvkami. Je zrejmé, že výrobca dizajn podriadil najmä účelnosti, čo sa podľa našej mienky podarilo.

Praktická skúsenosť

Srdcom externej zvukovej karty je procesor SB-Axx1™, ktorý sa stará o hardwareové vylepšenie zvuku. Karta navyše dokáže stereofónny zvuk premeniť na priestorový zvuk, čiže ak máte slúchadlá s priestorovým zvukom, túto funkciu oceníte. Vylepšenie funguje v rámci kvalitne, no predsa len priestorový zvuk zo slúchadiel nie je to isté, ako z kvalitných a najmä početnejších reproduktorov. V tomto ohľade skutočne záleží aké výstupné zariadenie k zvukovej karte pripojíte.

04

Zariadenie má v sebe zabudovaný zosilňovač pre slúchadlá Texas Instruments TPA6120A2 s nízkou výstupnou impedanciou 2,2 Ω, takže dokáže zosilňovať slúchadlá s impedanciou až 600 Ω, čo je naozaj vysoká hodnota, ktorá bude pre hráčov nevyužiteľná. Pre predstavu – headset Creative Sound BlasterX H5 má impedanciu 32 Ω, Creative Sound BlasterX P5 16 Ω a Logitech G430 má impedanciu 32 Ω. Ako môžete vidieť, tieto hodnoty sa ani z ďaleka nepribližujú k hodnote 600 Ω. Tu je vidieť, že i keď ide o herné príslušenstvo, využiť ho môžu aj majitelia štúdiových slúchadiel, ktoré majú impedanciu podstatne vyššiu.

Zdroj: Creative

Zdroj: Creative

Externá herná zvuková karta G5 podporuje prehrávanie až 24bitového/192kHz zvuku vo vysokom rozlíšení, a to vďaka prevodníku Cirrus Logic CS4398 DAC s pomerom signál/šum 120dB. Ide o zariadenie, ktoré ocenia nadšenci do kvalitného zvuku, no rozdiel určite pozná aj laik.

K zvukovej karte bolo počas testu pripojených niekoľko slúchadiel / headsetov, všetko pracovalo tak, ako malo, takže v tomto ohľade niet čo vytknúť.

Zvukovú kartu možno pripojiť skutočne k hocijakému zariadeniu, o čom svedčí aj nasledovný obrázok. Skúsili sme stolný PC, notebook a herné konzoly. Počas testovania sa nevyskytol žiaden problém, komunikácia medzi zariadeniami bola príkladná, takže opäť plusový bod pre G5. Z prednej strany sú umiestnené rozdelené konektory pre 3,5mm jack na slúchadlá a mikrofón. Všetky zvukové konektory, či už tie predné alebo zadné sú pozlátené, pre zaistenie lepšieho prenosu signálu.

Zdroj: Creative

Zdroj: Creative

Jediná vec, ktorá by stála za zváženie pri nástupcovi je implementovať do karty aj internú batériu. Pomohla by predĺžiť hranie na notebooku, prípadne počúvanie hudby na prehrávači, ak zrovna nie je po ruke zásuvka. Nejde však o nedostatok, skôr postreh alebo rada, ako ešte možno zariadenie vylepšiť.

BlasterX Acoustic Engine Pro

Sprievodný obslužný program nazvaný BlasterX Acoustic Engine Pro je rozdelený na šesť častí: Profile, Acoustic Engine, Equalizer, Scout Mode, Voice FX a Advanced Settings. V jednotlivých nastaveniach si môžete k zvukovej karte priradiť niekoľko profilov, upraviť si zvuk tak, aby presne vyhovoval vašim požiadavkám a zapnúť / vypnúť niektoré vychytávky.

001

Na prvej záložke máte možnosť nastavenia troch profilov, ktoré si následne môžete prepínať pomocou príslušného tlačidla na boku zvukovej karty.

002

Na druhej záložke si prednastavený profil môžete upraviť tak, aby zvuk vyhovoval vašim preferenciám.

003

Ďalšia záložka je equalizér, ktorý sa hodí predovšetkým pri počúvaní hudby. Samozrejme nie je nutné použiť prednastavené profily, prípadne ich ponechať bez zmeny, voľba je iba na používateľovi.

004

Scout Mode, ktorý si zapínate na ďalšej záložke, prípadne priamo tlačidlo na karte napomáha podľa zvuku identifikovať, z ktorého smeru sa na vás rútia nepriatelia. Túto funkciu pravdepodobne ocenia najmä hráči FPS a multiplayerových titulov, no môže sa hodiť aj v hororoch či ďalších žánroch.

005

Ak sa vám zdá váš hlas nudný, za pomoci rôznych efektov sa môžete zmeniť na démona, votrelca, elfa a kopec ďalších tvorov. Ak vám prednastavené hodnoty nebudú vyhovovať, nie je problém ich upraviť podľa vlastného uváženia.

006

Na poslednej záložke si môžete vyladiť zvuk a nastaviť výstup cez optický kábel. Tieto nastavenia sú rozdelené na dve podzáložky, čo môžete vidieť aj z priložených obrázkov.

007

Záver

Externá zvuková karta Creative Sound BlasterX G5 je veľmi zaujímavý a kvalitný produkt, ktorý ocenia najmä hráči, ktorí si potrpia na kvalitný zvukový zážitok. Pravdepodobne nepôjde o bestseller predávaný ako teplé rohlíky, keďže mnoho ľudí dá prednosť klasickej zvukovej karte, no to nič nemení na fakte, že čo produkt reklamuje, to aj skutočne ponúka. Ak máte v PC iba obyčajnú zvukovú kartu a chcete sa v tomto smere posunúť na novú úroveň, môžeme vám G5 odporučiť, za stanovenú cenu 149,99 € dostanete adekvátnu kvalitu, ktorú si navyše môžete zobrať zo sebou na cesty.

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme zastúpeniu spoločnosti

Creative Sound BlasterX G5 - Externá zvuková karta, ktorá nie je iba na okrasu
Externá zvuková karta Creative Sound BlasterX G5 je produkt, ktorý by nemal chýbať v zbierke žiadneho nadšenca kvalitného zvuku. Napriek svojim malým rozmerom ponúka kvalitný výkon, ktorý dokáže z "obyčajného" zvuku vydolovať omnoho viac. Produkt možno nezaujme masy, no ak to s kvalitným zvukom myslíte vážne, G5 je horúcim kandidátom na kúpu.
Pozitíva
  • Vylepšuje audio zážitok
  • Kompatibilita s rôznymi zariadeniami
  • Kompaktnosť
Negatíva
  • Nič podstatné
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)

Komentuj!