Register

A password will be e-mailed to you.

Z Veľkej Británie k nám dorazila smutná správa. First party štúdio spoločnosti SONY známe pod názvom Evolution Studios končí po 17 rokoch existencie svoj púť v hernom svete. Táto správa prichádza ako blesk z jasného neba, najmä ak vezmeme do úvahy, že iba pred pár dňami bola potvrdená VR verzia ich posledného počinu. O tú sa však už bude musieť postarať niekto ďalší.

Evolution Studios sa od svojho vzniku venovali závodným hrám, o čom svedčí zoznam titulov, ktoré sa dobu svojej existencie vytvorili. Prvou závodnou sériou, ktorá štúdio preslávila boli rally závody World Rally Championship, skrátene WRC. Evolution vytvorili pre PlayStation 2 celkovo päť dielov, ktoré sa vyznačovali kvalitným gameplayom, (na svoju dobu) peknou grafikou a obľúbenosťou u fanúšikov.

WRC2

Po príchode PlayStation 3 sa štúdio presunulo k inému druhu závodov, rally vymenili za arkádovo poňatú šialenosť menom MotorStorm. Prvý diel dorazil na pulty obchodov v roku 2006, avšak iba v Japonsku. Zvyšok sveta sa dočkal až v 2007. Tento rok bol pre štúdio kľúčový, keďže v septembri bolo oznámené, že Evolution Studios bolo odkúpené spoločnosťou SONY a stávajú sa tak ich first party štúdiom. Nasledujúci rok prišiel na trh druhý MotorStorm s podtitulom Pacific Rift, ktorý neskôr nasledovali ešte dve pokračovania. V roku 2012 prišiel koniec série, a tak sa očakávalo, s čím prídu tvorcovia nabudúce.

Motorstorm

Ďalší, väčšine asi dobre známy počin Evolution Studios je PlayStation 4 exkluzivita menom DRIVECLUB. Ako už väčšina z Vás dobre vie, titul bol niekoľkokrát odložený  až nakoniec vyšiel v októbri 2014. Čo čert nechcel, ani po niekoľkých odkladoch hra nevyšla v úplne uspokojivej forme, hlavným problémom bol nefungujúci online multiplayer. Problémy sa odzrkadlili aj na hodnoteniach, ktoré sa však časom upravili. Autori sa fanúšikom ospravedlnili, prijali zodpovednosť a tvrdou drinou dokázali zo škaredého káčatka vytvoriť labuť (aký paradox, že tento titul je zároveň “labuťou piesňou” Evolution Studios). Za dobu čo je DRIVECLUB na trhu dokázal kvalitne rozšíriť svoj obsah, odstrániť úvodné problémy, priniesť do hry motorky v rozšírení BIKES a predať 2 milióny kópií. Autori potvrdili, že napriek ich zániku bude DRIVECLUB naďalej podporovaný titul, no zatiaľ nie je jasné, kto sa tejto úlohy zhostí a ani v akej forme bude táto podpora prebiehať (či pôjde o ďalšie rozširovanie, alebo iba udržovanie titulu pri živote).

DRIVECLUB

Vo vyhlásení SONY je uvedené, že ich mrzí zatvorenie štúdia, a že príde o prácu niekoľko ľudí (členom tímu však pomôžu nájsť uplatnenie v iných štúdiách), no zatvorenie Evolution Studios je v konečnom dôsledku potrebný krok, aby SONY mohla svoje financie smerovať na iné herné projekty a štúdia.

Evolution Studios sa ešte poďakovali svojim fanúšikom za oddanosť a podporu, vďaka ktorej dosiahli úspech.

Zároveň poďakovali SONY, keďže práve za pomoci svojho vlastníka sa dokázali vypracovať medzi najlepšie herné štúdia tvoriace závodné tituly.

Ďalšie talentované štúdio skončilo svoju púť, no ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré, tak snáď to bude platiť aj v tomto prípade. Fanúšikom štúdia nezostáva nič iné ako zapnúť obľúbený počin od Evolution Studios a pekne sa s autormi rozlúčiť niekoľkými dobre odjazdenými pretekmi…

Komentuj!