Register

A password will be e-mailed to you.

Už od čias Tetrisu je hudba neoddeliteľnou súčasťou hier. Dobrý soundtrack často dokáže z priemernej hry urobiť skvelú a zo skvelej kultovú. Platí to obzvlášť v posledných rokoch, kedy rozpočty najväčších herných štúdií umožňujú zaplatiť aj tých najuznávanejších spevákov a skladateľov. Hry teda môžu po hudobnej stránke čoraz častejšie konkurovať aj najväčším filmovým trhákom, v niektorých prípadoch ich dokonca predčiť.

Na takéto prípady sa bližšie pozrieme v našom zozname 15 najlepších herných soundtrackos. Do zoznamu je zaradená iba hudba, ktorá vznikla priamo pre potreby hry. Nenájdete v ňom teda niektoré skvelé skladby, ktoré by si to síce kvalitou zaslúžili, ale v hrách boli použité iba vďaka zakúpenej licencii. Tie si pripomenieme v samostatnom článku, série ako Fallout, GTA alebo Need for Speed si teda ešte chvíľu budú musieť počkať.

Ktoré pôvodné soundtracky sú teda podľa nás najlepšie?

BioShock

Na úspechu série BioShock sa veľkou mierou podieľal aj jej soundtrack. 2K Games ostali počas celej série verní americkému skladateľovi Garrymu Schymanovi, ktorý sa preslávil najmä v 80. rokoch hudbou k populárnym seriálom Magnum, P.I. alebo The A-Team.

Obzvlášť vydarený bol soundtrack k dielu BioShock Infinite, ktorý obsahuje aj skladbu venovanú jednej z hlavných postáv Elizabeth, ktorá skvelým spôsobom zosobňuje jej smutný osud.

Call of Duty

V Activision sa nikdy nebáli do svojich hier investovať nemalé peniaze. To sa prejavilo aj na hudbe k sérií Call of Duty, za ktorú sú zodpovedné tie najväčšie mená filmového a hudobného priemyslu. Hudobného vrcholu zrejme séria zatiaľ dosiahla pri tituloch Modern Warfare. O titulnú skladbu k Modern Warfare 2 sa napríklad postaral legendárny Hans Zimmer, ktorého asi netreba nikomu predstavovať.

Soundtrack k Modern Warfare 3 však možno dokázal zatieniť aj samotného Zimmera. Podarilo sa to americkému skladateľovi Brianovi Tylerovi, ktorého hudbu môžeme poznať napríklad aj z filmov Iron Man, Avengers alebo zo známych fanfár štúdia Universal Pictures.

Crysis

V zozname najlepších soundtrackov nemôže chýbať ani hra Crysis od štúdia Crytek. Kvalitu ukázal už soundtrack k prvému dielu série. Postaral sa oň izraelský skladateľ Inon Zur, ku ktorému sa ešte vrátime. Hudobným vrcholom série však bol soundtrack k druhému dielu, za ktorým stálo talentované bulharsko-nemecké duo skladateľov Borislav Slavov a Tilman Sillescu.

Dohľad nad nimi držal samotný Hans Zimmer, ktorý sa na soundtracku podieľal aj tromi vlastnými skladbami, vrátane tej titulnej.

Deus Ex

Cyberpunková séria Deus Ex zaoberajúca sa problémami transhumanizmu patrí medzi najpopulárnejšie série vôbec. Podobný úspech zožala aj jej doprovodná hudba. Pri prvom dieli série sa o ňu ešte postaral Alexander Brandon, ktorý má na konte desiatky herných soundtrackov. Jeho hudba dodala hre potrebnú atmosféru drsnej a hrozivej budúcnosti, nebál sa však do nej primiešať ani prvky jazzu alebo klasickej hudby.

V pokračovaní s názvom Human Revolution ho nahradil kanadský skladateľ so škótskymi koreňmi Michael McCann, ktorého môžeme poznať napríklad aj zo sérií Tom Clancy’s Splinter Cell alebo XCOM. Za soundtrack k tomuto titulu si vyslúžil množstvo ocenení a hráčom sa do pamäte vryla najmä titulná skladba s názvom Icarus.

Diablo

V Blizzarde si na kvalitu potrpia a platí to aj pri soundtrackoch. Najmä hudba k prvým dvom dielom série Diablo patria k tým najnezabudnuteľnejším soundtrackom štúdia. Postaral sa o ňu vtedajší dvorný skladateľ Blizzardu Matt Uelmen a urobil to výborne. Matt dokonale vystihol temnú a pochmúrnu atmosféru série a dodal jej to čaro, ktoré urobilo z prvých dvoch dielov kultové záležitosti. V roku 2009 však spolu s ďalšími členmi pôvodného Blizzard North založili štúdio Runic Games a Matt Uelmen dal Blizzardu zbohom. Tretiemu Diablu už teda bohužiaľ chýbala atmosféra jeho predchodcov.

Asi najpopulárnejšou sa pre hráčov stala skladba Tristram Village, ktorá sa objavila už v prvom dieli série. Skvelo vyjadrovala časy relatívneho bezpečia a pokoja hlavného hrdinu v dedinke Tristram, ale aj hrôzy číhajúce v katakombách pod ňou. V Diable II dostala skladba nový rozmer, keď hrdinu opäť sprevádzala Tristramom – tentokrát však už v plameňoch a pod nadvládou temných síl.

Dragon Age

Séria Dragon Age dosiahla úspech aj vďaka svojej vydarenej sprievodnej hudbe. V prvom dieli série sa o soundtrack skvelým spôsobom postaral izraelský skladateľ Inon Zur, ktorý má na konte vyše 20 sountrackov k filmom a hrám. Hráči si obľúbili najmä skladbu Leliana’s Song, ktorú naspievala úspešná vokalistka Aubrey Ashburn.

Kvalita soundtracku zároveň každým dielom gradovala a asi najlepšie kúsky nájdeme v Dragon Age: Inquisition a najmä v DLC Trespasser. Tie už mal na starosti kanadský orchestrálny skladateľ Trevor Morris, ktorého hudbu môžeme poznať napríklad zo seriálu Vikingovia alebo herných sérií Need for Speed a Command & Conquer.

Journey

Originálna hra Journey od malého nezávislého štúdia Thatgamecompany získala celosvetové uznanie a veľký podiel na tom má jej soundtrack. O ten sa postaral americký skladateľ Austin Wintory, ktorému patrí aj jedno prestížne prvenstvo. Jeho hudba k Journey sa totiž stala prvým herným soundtrackom v histórii, ktorý si vyslúžil nomináciu na cenu Grammy.

Wintory podľa vlastných slov celú hru vnímal ako jeden veľký koncert, v ktorom hráč plní úlohu sólistu a svet mu robí doprovod. Hlavnú postavu má už od prvej skladby zosobňovať dominantné violončelo.

Mass Effect

Mass Effect je ďalšou zo sérií, ku ktorej neodmysliteľne patrí aj jej soundtrack. Mix elektroniky a orchestrálnej hudby sa dokonale hodí k epickému sci-fi príbehu, v ktorom bojujete o prežitie galaxie. Pri prvých dvoch dieloch sa o soundtrack postaral najmä americký skladateľ Jack Wall, ktorého môžeme poznať aj zo série Call of Duty. Práve Jack Wall je zodpovedný za ústrednú znelku Mass Effectu alebo skladbu Suicide Mission, ktorá nás sprevádzala záverom druhého dielu.

V poslednom dieli trilógie sa štúdio BioWare rozhodlo vytiahnuť zbrane toho najťažšieho kalibru a pre titulnú skladbu Leaving Earth povolalo samotného velikána filmovej hudby Clinta Mansella. Skladbe sa podarilo skvelo spojiť pocity smútku, hnevu, bezradnosti, ale aj nádeje hlavného hrdinu Sheparda, ktorý bol donútený nechať Zem napospas invázii z vesmíru.

Red Dead

Soundtrack bol dôležitým prvkom aj pri westernovej sérii Red Dead od štúdia Rockstar Games. V Red Dead Redemption sa o hudbu postarali predovšetkým Bill Elm a Woody Jackson z kapely Friends of Dean Martinez. Na konte majú vrátane titulnej skladby celkom 15 vydarených kúskov, za ktoré by sa nehanbili ani najlepšie westernové filmy. O ich kvalite svedčí aj fakt, že časť fanúšikov si doteraz mylne myslí, že hudbu k Red Dead Redemption skladal legendárny Ennio Morricone.

Na soundtracku k Red Dead Redemption sa však podieľali aj niektorí ďalší hostia. Hráči si obľúbili najmä skladbu Far Away, ktorú pre hru zložil populárny švédsky spevák José González. V hre sprevádza hlavného hrdinu pri jeho prvom prekročení mexických hraníc.

Shadow of the Colossus

Japonská konzolová klasika Shadow of the Colossus si pri hudbe zvolila netradičný prístup. Počas samotného hrania ju totiž vôbec nepočujete – jediné zvuky vydáva iba hlavný hrdina, jeho kôň a okolité prostredie, čo úspešne dotvára atmosféru samoty.

Hudba prichádza na rad v cut scénach a v kľúčových momentoch hry. Podpísal sa pod ňu japonský skladateľ Kow Otani, ktorý je známy najmä vďaka svojej práci na hrách, anime seriáloch a filmoch. Soundtrack k Shadow of the Colossus patrí medzi jeho najlepšiu tvorbu, za čo sa mu dostalo aj niekoľko ocenení za najlepší soundtrack roku.

The Elder Scrolls

Séria Elder Scrolls sa vždy vyznačovala vydarenými titulnými skladbami. Fanúšikovia nedajú dopustiť na hlavný inštrumentál Oblivionu, starší hráči zas s obľubou spomínajú na Morrowind. Na konte ich má úspešný skladateľ Jeremy Soule, ktorý je zodpovedný za hudbu k desiatkam hier a filmov.

Niet sa teda čo diviť, že si ho Bethesda prizvala aj na ambiciózny piaty diel série s názvom Skyrim. Pre titulnú skladbu k tomuto epickému fantasy sa Soule rozhodol použiť masívny orchester a hlboké chorály spievajúce jazykom drakov, ktorý bol vytvorený pre účely hry. Áno, znie to prvoplánovo, ale jednoducho to funguje.

The Last of Us

Medzi najlepšie herné soundtracky patrí určite aj hudba k post-apokalyptickému titulu The Last of Us. Postaral sa o ňu slávny argentínsky skladateľ Gustavo Santaolalla, držiteľ dvoch oscarov za hudbu k filmom Brokeback Mountain a Babel. Svoje umenie predviedol aj pri The Last of Us a soundtrack mu vyniesol niekoľko prestížnych herných a filmových cien.

Santaolalla sa podľa vlastných slov chcel sústrediť skôr na emócie spojené s prežívaním v drsnom post-apokalyptickom svete než na hororové prvky hry. Môžeme to počuť už na titulnej skladbe k hre, ktorá nesie rovnaký názov – The Last of Us.

The Neverhood

Ku kultovej klasike The Neverhood patrí aj kultový soundtrack. V tomto plastelínovom svete zaznie 77 zábavných a originálnych skladieb, ktoré sa dokonale hodia k atmosfére hry. O všetky sa postaral Terry Scott Taylor, frontman americkej kapely Daniel Amos. Hra okamžite získala ocenenie za najlepší soundtrack roku a uznávaný skladateľ Bill Brown ho dokonca nazval najlepším herným soundtrackom v dejinách.

Slovenský divák môže tento soundtrack poznať z istej komerčnej televízie, ktorá skladby z Neverhooda používa vo všetkých svojich zoznamovacích reláciách.

The Witcher

The Witcher od štúdia CD Projekt Red patrí bez debaty medzi najlepšie fantasy a RPG série v dejinách. Môže za to aj skvelý a originálny soundtrack, ktorý spája klasické prvky žánru fantasy so slovanskou mytológiou a bohatým svetom, ktorý vytvoril Andrzej Sapkowski.

Podobne ako pri sériách Dragon Age alebo Mass Effect, aj v Zaklínačovi si tvorcovia nechali to najlepšie na posledný diel trilógie. O soundtrack sa v ňom postarali poľskí skladatelia Mikolai Stroiński (známy napríklad z Dark Souls 2) a Marcin Przybyłowicz. V niektorých skladbách im vypomohla poľská folk-metalová kapela Percival Schuttenbach, ktorá soundtracku dodala tú správnu slovanskú príchuť. Inak tomu nebolo ani pri skladbe Ladies of the Woods, ktorá hráčov sprevádzala zrejme tými najdesivejšími scénami hry – stretnutím so strigami z močiarov.

Uncharted

V neposlednom rade si miesto v článku o najlepších soundtrackoch zaslúži aj konzolová séria Uncharted. Štúdio Naughty Dog pri všetkých dieloch vsadilo na kvality texaského skladateľa Grega Edmonsona, ktorý je zodpovedný aj za hudbu ku kultovému sci-fi/western seriálu Firefly.

Titulná skladba Nate’s Theme sa v kozmetických úpravách objavila naprieč celou sériou a dokonale ju vystihuje. Dobrodružná orchestrálna hudba v spojení s tribal prvkami je ideálnym doprovodom pri Nathanových exotických výpravách.

Tento zoznam je samozrejme subjektívny a viacero skvelých soundtrackov sa doň nezmestilo. Ak sme poďla vás na nejaký zabudli, povedzte nám to v komentároch.

Komentuj!