Register

A password will be e-mailed to you.

Spoločnosť Logitech je určite povedomá každému priaznivcovi hier. Výrobca sídliaci vo Švajčiarsku pre hráčov vyrába headsety, myši, klávesnice, podložky a iné príslušenstvo. Dnes sa spoločne pozrieme na headset Logitech G430, ktorý sa pýši priestorovým Dolby 7.1 zvukom. Či stojí tento výrobok za pozornosť a je hoden svojej ceny sa dočítate v dnešnom teste.

Headsety od firmy Logitech patria medzi hráčmi k vyhľadávaným produktom. Švajčiarska spoločnosť si je tejto skutočnosti dobre vedomá, takže potenciálnym zákazníkom ponúka pomerne široký výber tohto príslušenstva. Dnes testovaný model G430 patrí v portfóliu firmy Logitech k nižším modelom, avšak to ihneď nemusí značiť, že headset nemá čo ponúknuť. Spomínaný headset sa v portfóliu Logitechu nachádza už takmer 3 roky, čo dokazuje jeho popularitu.

Balenie a obsah

Samotný headset G430 je ladený do čierno-modrej kombinácie farieb, čomu je prispôsobené aj farebné prevedenie balenia. Veľká, čierno-modrá škatuľa je vyrobená z tvrdého papiera, aby bol samotný produkt dobre chránený proti poškodeniu. Na prednej strane je výrez, vďaka ktorému je headset jasne viditeľný, takže každý jeden zákazník môže produkt vidieť ešte pred kúpou (ak sa teda rozhodne pre kúpu v kamennej predajni). Na škatuli nájdete ešte popis produktu a technickú špecifikáciu.

g430-gaming-headset-images (2)

Balenie v sebe ukrýva samotný headset, ktorý je umiestnený do dvojdielneho plastového držiaka, aby bol chránený pre nežiaducim „cestovaním“ produktu v balení. So slúchadlami je dodávaný aj USB adaptér a užívateľská dokumentácia.

Technická špecifikácia

Slúchadlá

Konštrukcia: Uzatvorená, circumaural
Meniče: 40mm
Frekvenčný rozsah: 20 Hz ~ 20 kHz
Impedancia: 32 Ω (ohmov)
Citlivosť: 90 dB SPL/mW

Mikrofón

Typ: tlakový gradientný elektretový kondenzátor
Frekvenčný rozsah: 50 Hz ~ 20 kHz
Citlivosť: -40 dBV/Pa re: 0 dB = 1 Pa, 1 kHz

Vyhotovenie

Vyhotovenie produktu možno považovať za kvalitné. Je tu však niekoľko ale. Konštrukcia je z prevažnej časti tvorená matným plastom (výnimkou je kovová výstuha hlavového mostu), čo by nebol žiaden problém, tento materiál predsa používa každý výrobca. Náušníky sú k hlavovému mostu pripevnené dielcom, ktorý pripomína písmeno Y. Tento medzikus mi pripadal labilne a vŕzgal, čo nie je veľmi príjemné. Vŕzganie však nie je samovoľné, dochádza k nemu vtedy, ak si headset nasadzujete / skladáte a headset uchopíte práve za dané miesto. Počas nosenia k vŕzganiu nedochádza, takže to nie je až také vážne, no tento konštrukčný nedostatok nemožno opomenúť. V prípade, ak má tento problém iba mnou recenzovaný kus, môžete predošlé riadky brať s rezervou.

Druhé ale sa spája s materiálovým vyhotovením kábla. Ten je opletený textíliou, ktorá síce na pohľad vyzerá dobre, avšak je nepoddajná a prenáša do ľavého slúchadla nepríjemné zvuky. Nejde o nič katastrofálne, počas hrania, prípadne pri počúvaní hudby tento jav pravdepodobne nespozorujete.

g430-gaming-headset-images

Okrem týchto nedostatkov je inak vyhotovenie bezproblémové, pevnosti napomáha kovová výstuha hlavového mostu, za pomoci ktorej si môžete nastavovať veľkosť slúchadiel.
Náušníky sú polohovateľné, mierny náklon po vertikálnej osi zabezpečuje lepšie priľnutie k hlave, taktiež je možné ich úplne sklopenie pre lepšie skladovanie / prenášanie slúchadiel. Úplne otočenie je možné iba do jednej strany, do opačnej strany táto možnosť nie je, v tomto smere sa náušníky natáčajú iba veľmi jemne, aby sa prispôsobili vašej hlave.
Náušníky sú potiahnuté odnímateľnou textíliou, ktorá je príjemná na dotyk. Vypchaté sú mäkkým molitanom – po nasadení slúchadiel sa budete naozaj cítiť komfortne, v tomto ohľade možno výrobcu pochváliť, slúchadlá mi nevadili ani po niekoľkých hodinách. Textília je bledomodrej farby, takže časom môže dôjsť k špineniu, avšak Logitech na tento fakt nezabudol – textíliu môžete dať z náušníkov dole a vyčistiť si ju.

g430-gaming-headset-images (1)

Niekomu môže vadiť, že výrobca nepoužil kožu / koženku, avšak textília je priedušnejšia a nebudete sa tak zbytočne potiť. V tomto ohľade záleží na Vašich preferenciách, niekomu vyhovuje jedno, inému zase druhé.

Headset je čo sa váhy týka ľahký (circa 300g), takže nebudete mať pocit, ako keby máte na hlave umiestnené závažie.

Vzhľad headsetu

Zo subjektívneho pohľadu považujem vzhľad headsetu G430 za vydarený. Zo všetkých, mnou testovaných headsetov ide v tomto ohľade zatiaľ o víťaza. Matné prevedenie, strieborné písmeno G na oboch náušníkoch a čierno-modrá kombinácia farieb k sebe výborne ladí, nenachádza sa tu žiaden rušivý prvok.

g430-gaming-headset-images (3)

Niekomu môže headset pripadať konzervatívne, keďže tu nenájdete žiaden extravagantný, prípadne výstredný prvok, no načo zbytočne narúšať čistý a funkčný vzhľad.

Konektory a ovládacie prvky

Headset má neodpojiteľný kábel vedený do ľavého náušníku, ktorého dĺžka podľa údajov výrobcu dosahuje 2,3 metra. Dĺžka je ideálna pre pripojenie k stolnému PC, ak máte konektory na zadnej strane skrinky. Nakoľko je však k headsetu dodávaný aj adaptér pre pripojenie do USB, dĺžka kábla môže byť v tomto prípade na obtiaž. Rozhodnutie nechám na vás, no podľa mojej mienky by postačoval aj kratší kábel.

61Pzh7YgujL._SL1500_

Na konci kábla sa nachádza oddelený konektor pre mikrofón a slúchadlá. Oba sú riadne označené, vďaka farebnému odlíšeniu a grafickému znázorneniu ich ľahko rozoznáte.

Na kábli sa taktiež nachádza ovládač pre ovládanie hlasitosti slúchadiel a zapnutie / vypnutie mikrofónu. Pre pohodlné uchytenie na vašom odeve má ovládač zo spodnej strany štipec.

Zvuk headsetu

V slúchadlách sa nachádzajú 40mm neodymové meniče, ktoré sa starajú o zvukovú stránku. Ako bolo avizované v úvode, headset G430 disponuje priestorovým Dolby 7.1 zvukom. Priestorový zvuk funguje dobre, samozrejme v rámci možností. Nemožno očakávať výkon domáceho kina, kedy sa o každý kanál stará príslušný reproduktor. Pri hraní hier je priestorový zvuk príjemný bonus, ktorý poskytuje lepší zážitok z hry. Pri počúvaní hudby odporúčam 7.1 zvukový efekt vypnúť, v tomto prípade je skôr na škodu ako na úžitok, výnimkou je iba situácia, ak máte zvukové súbory s priestorovým zvukom.

g430-gaming-headset-images (4)

Keď sa pozrieme na samotný zvuk, v prvom rade musím spomenuť basy. Tie sú mierne výrazné, no našťastie nenarúšajú ostatné zvukové zložky. Väčšine hráčov bude toto nastavenie zvuku pravdepodobne vyhovovať, no preferoval by som o niečo vyrovnanejší zvukový prejav, veď od čoho tu máme ekvalizér, pravda? Stredy a výšky sú však dobre rozpoznateľné, čo považujem za dôležité. Kvalita zvuku bude postačovať väčšine hráčov, pre ozajstných audiofilov sú tu vyššie modely.

Čo sa mikrofónu týka, so zvukom a jeho čistotou nebol počas testu zaznamenaný problém, druhá strana počula môj hlas jasne a zreteľne, avšak jedna výhrada k mikrofónu by bola. Ak máte headset nasadený a nemáte mikrofón vypnutý v nastaveniach, v slúchadlách počuť šum. Po vypnutí mikrofónu tento problém zmizne, takže s týmto nedostatkom je potrebné počítať. Šum sa prejavuje iba vtedy, ak nepočúvate žiadnu hudbu, alebo nehráte hru – čiže iba ak je ticho.

Zvuk slúchadiel si môžete prispôsobiť cez Logitech Gaming Software, ku ktorému sa dostaneme už o pár riadkov. Za seba hodnotím zvuk ako kvalitný, i keď na špičku určite nesiaha. Od priestorového zvuku nečakajte zázraky, i keď vzhľadom na podmienky ide o dobrý výkon.

Logitech Gaming Software

Pre nastavenie zvuku slúži software od výrobcu nazvaný Logitech Gaming Software. Cez tento program môžete okrem slúchadiel spravovať aj iné herné zariadenia od Logitechu, ako napríklad klávesnicu, či myš. Užívateľské rozhranie je jednoduché, prehľadné a spĺňa svoj účel.

LGS 01

V prvom rade je v programe dostupné nastavenie hlasitosti pre slúchadlá a mikrofón (tu sa nachádza aj tlačidlo pre jeho vypnutie, vďaka ktorému sa stratí už spomínaný šum), nastavenie jednotlivých zločiek zvuku a rozšírený ekvalizér. Môžete si zapnúť aj automatické odstraňovanie šumu mikrofónu, avšak badateľný rozdiel medzi zapnutou a vypnutou hodnotou nie je.

LGS-02_uprAk máte záujem o priestorový zvuk, nebude inej možnosti ako siahnuť po tomto programe, keďže až po jeho inštalácii si môžete priestorový Dolby Surround Sound zapnúť. Nastaviť si možno hlasitosť jednotlivých kanálov a bassy. Taktiež je dostupná ukážka priestorového zvuku, kde k vám cez jednotlivé kanály prehovára postava, aby ste vedeli jednotlivé kanály rozoznať.

LGS-03_upr

V nastaveniach programu je možnosť aktualizovania firmwareu slúchadiel, resp. iného zariadenia od Logitechu.

Záver

Po zohľadnení všetkých pre a proti mi vychádza, že headset Logitech G430 je vydareným produktom, z čoho vyplýva aj jeho obľúbenosť, keďže je na trhu už takmer 3 roky. Odporúčaná cena 79,99 € nie je vôbec vysoká, najmä ak zoberieme do úvahy fakt, že slúchadlá ponúkajú priestorový zvuk. Vďaka niektorým tuzemským predajcom ich môžete kúpiť dokonca aj výhodnejšie, čo stojí za spomenutie. Samozrejme headset nie je bez chyby, no o tých sme si už povedali vyššie a je zbytočné ich opakovať. Nenájdeme tu však žiaden závažný nedostatok, ktorý by znemožňoval pohodlné používanie tohto produktu. Za seba vám tento produkt môžem napriek niekoľkým výhradám odporučiť, za uvedenú cenu dostanete adekvátny výrobok.

Za poskytnutie headsetu Logitech G430 na test patrí poďakovanie spoločnosti Logitech, v tuzemskom zastúpení TAKTIQ COMMUNICATIONS s.r.o..

Logitech G430 – Headset s priestorovým zvukom
Spoločnosť Logitech pred niekoľkými rokmi uviedla na trh headset G430, ktorý aj po tejto dobe spĺňa nároky hráčov a je hoden svojej ceny. Za túto dostanete kvalitný produkt, ktorý má síce niekoľko "ale", no ktorý výrobok ich nemá. Naša redakcia udeľuje headsetu Logitech G430 tip na dobrý nákup.
Pozitíva
  • Priestorový, 7.1 Dolby Surround Sound
  • Váha a komfortnosť
  • Dizajn, možnosť pripojenia do USB
Negatíva
  • Šum od mikrofónu
  • Vŕzganie plastového dielcu, na ktorom sú umiestnené náušníky
  • Zbytočne dlhý a nepoddajný kábel (subjektívne)
4.0Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (7 Hlas)

Komentuj!