Register

A password will be e-mailed to you.

Niektoré série chrlia neustále jeden diel za druhým. Niektorým sa však nepodarí zaujať masového hráča a ostane pri jednom, maximálne dvoch dieloch. Alebo je problém niekde inde, napríklad aj v štúdiu… Pozrime sa na TOP 5 herných značiek, ktoré by si jednoznačne zaslúžili pokračovanie na úkor niektorých už vyčerpaných sérií.

5. Beyond Good & Evil

Beyond Good & Evil vyšiel v roku 2003 a bohužiaľ šlo o finančný neúspech. Hodnotenia tejto vydarenej akčnej adventúry boli pritom mimoriadne vysoké a v roku 2004 sa dokonca dočkala nominácie na hru roku na Game Developers Choice Awards. Za vznikom tejto značky stál Michel Ancel, tvorca Raymana, a pôvodne ju plánoval ako prvý diel trilógie. Navzdory tomu sa v roku 2008 objavila správa o pokračovaní. Objavil sa dokonca teaser trailer s pokročilou grafikou, lenže koľko uplynulo rokov od jeho ohlásenia? Píše sa rok 2016 a Ubisoft Montpellier všetkých neustále uisťuje, že na hre sa naozaj pracuje. Ibaže dátum vydania je stále vo hviezdach, k dispozícii nie sú ani žiadne materiály ukazujúce v akom štádiu vývoja sa nachádza. Na mieste sú stále obavy, či sa Beyond Good & Evil nezaradí k slávnym nikdy nedokončeným hrám.

4. No One Lives Forever 2

Séria No one Lives Forever sa dočkala dvoch plnohodnotných dielov a jedného kratšieho spin-offu. Contract J.A.C.K s odlišnou hlavnou postavou vypĺňal priestor medzi oboma dielmi a nedočkal sa príliš nadšených reakcií. Lenže prvý a druhý diel áno. Špionážna paródia na Bondovky patrila k najoriginálnejším FPS vôbec. Variabilné prostredie a náplň misií, rôzne špiónske vynálezy, všadeprítomný humor, no nechýbali ani rôzne zvraty. Koniec dvojky bol síce adekvátny, ale nie všetky línie sa dočkali ukončenia. A viete kde je problém? Začína a končí pri autorských právach, keďže nik vlastne nevie, komu patria. Znie to absurdne? Bohužiaľ, ale taká je realita.

3. Little Big Adventure 2

Vývojári z Adeline Software v roku 1994 zabodovali s originálnou akčnou adventúrou zasadenou do jemne magického sveta ovládaného zlým diktátorom. O tri roky neskôr vznikol aj nemenej kvalitný a rozsiahlejší sequel Twinsen’s Odyssey, ale i keď zarobil štúdiu o niečo viac financií, zrejme to nestačilo. Z Adeline sa čoskoro na to stalo No Cliché, začali sa venovať iným projektom a v roku 2004 po zániku materskej spoločnosti Delphine Software vyhlásili bankrot. Na túto ságu sa pritom vôbec nezabudlo, o tretej časti, alebo aspoň remaku jednotky, sa hovorí takmer nepretržite od roku 2000 a obe časti sa dostali aj na Steam. Možno sa raz dočkáme, aj keď to nevyzerá veľmi reálne.

2. Vampire: The Masquare – Bloodlines

Pod týmto názvom sa skrývalo už druhé RPG spracovanie populárneho sveta World of Darkness. Vampire: The Masquerade – Redemption odohrávajúci sa v dvoch odlišných dobách – stredoveku a prítomnosti – až tak nezaujal, ale Bloodlines si postupom času vybudovali veľkú fanúšikovskú základňu. Prečo postupom času? Pretože hra bola vydaná v mimoriadne zabugovanom stave a hoci vzniklo viacero oficiálnych aj neoficiálnych patchov, niektoré chyby sa v nej objavujú neustále. Lenže prostredie nočného Los Angeles prítomnosti, v ktorom ste sa ako novovytvorený upír ocitli uprostred mocenského boja medzi viacerými klanmi a pritom ste pátrali po tajomnom sarkofágu, si mnohých podmanilo. Vlani sa však objavila správa, že Paradox Interactive kúpil práva na viacero značiek a to vrátane Vampire: The Masquerade, pričom Obsidian Entertainment prejavil na twitteri záujem o tvorbu duchovného nástupcu. Kiežby.

1. Half life 2

Je vôbec nutné sa k tomu vyjadrovať? V roku 2004 po šiestich rokoch vývoja Valve vydali dlhoočakávaný sequel ich vynikajúceho debutu. Záver síce jasne dával najavo, že Gordon Freeman stále nepovedal posledné slovo, ale v zásade sa dal akceptovať ako uspokojivý. Relatívne skoro na to Valve potešili priaznivcom vydaním Half-Life 2: Episode One a Half-Life 2: Episode Two. Ten však skončil poriadnym cliffhangerom a čo sa dialo ďalej? Vznikol prvý Portal, kooperačná strieľačka Left 4 Dead, už o rok na to Left 4 Dead 2, o niečo neskôr zase druhý Portal. A kde je Half-Life 3? Vedenie Valve viac zaujíma obrovský biznis menom Steam a hoci pomerne nedávno vyhlásilo, že si je vedomé nedostatočnej komunikácie s fanúšikmi, veríte, že sa v ich štruktúre niečo výrazne zmení? Ani raz za 9 rokov od Epizódy 2 neboli schopní sa zmysluplne vyjadriť na margo sequelu a ich riaditeľ Gabe Newell medzitým klesol v očiach niektorých priaznivcov. Nelámme každopádne palicu, čo ak je náhodou trojka práve vo vývoji, ako už dlhodobo tvrdí mnoho zdrojov…

Tento rebríček je subjektívnym názorom autora a pokiaľ máte iný názor, neváhajte sa oň podeliť.

Komentuj!