Register

A password will be e-mailed to you.

Vo viacerých rodinách sa na povale ešte nájde staré nepoužívané PC. Vo väčšine prípadov nakoniec skončí vyhodené, poprípade predané v bazári za pár eur. Iní ich zase využívajú ako hmotné DOSBoxy. A niektorí, ako napríklad redditor Gilmour509, ich prerobia na výkonné moderné stroje, ktoré zvládnu aj tie najnáročnejšie hry.

Gilmourovi padla do oka stará 486-ka IBM Aptiva z roku 1995. Keďže predajca elektroniky sa jej nevedel zbaviť a iba mu zbytočne zaberala miesto na sklade, rád ju Gilmourovi daroval. A uznajte, kto by jej odolal?

1

Prečo z nej však robiť iba obyčajný DOSBox keď ju môžete pretvoriť na skvelú hernú mašinu? Keďže však počítače prešli za posledných 20 rokov obrovským vývojom a ich dizajn sa takmer od základov zmenil, nebola to zrovna najľahšia úloha.

3

Staré „vnútornosti“ sa Gilmour rozhodol nahradiť nasledovnou výbavou:

CPU: Intel Core i7-6700K 4.0GHz Quad-Core Processor

Chladič: Corsair H80i 77.0 CFM Liquid CPU Cooler

Doska: Asus MAXIMUS VIII GENE Micro ATX LGA1151

RAM: Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4-3000

SSD: Samsung 850 EVO-Series 250GB 2.5″ Solid State Drive

Grafika: Asus Radeon R9 390 8GB

Zdroj: Corsair RM 750W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply

2

Aby všetky tieto komponenty napchal do Aptiva skrinky, okrem znalostí Tetrisu si Gilmour musel pomôcť aj svojou zručnosťou pri práci s kovmi. Niektoré otvory bolo nutné zväčšiť, ďalšie zaplátať, iné kompletne vyrobiť.

4

Po dlhých hodinách rezania, vŕtania, zvárania, brúsenia a ďalších úkonov je kostra skrinky konečne hotová. Ostáva už iba napasovať do nej všetky komponenty.

5

Aj keď vnútro skrinky je na nepoznanie, vonkajší dizajn chcel Gilmour nechať co najvernejší pôvodnému výzoru. Drobnú zmenu si však neodpustil – na DVD napaľovačku prirobil funkčné USB a audio porty.

6

To najlepšie však prichádza na záver. Vidíte tú sexy floppy mechaniku? Diskety už síce zrejme používať nebudete, ale bola by škoda zbaviť sa jej. Čo napríklad prerobiť ju na štýlovú čítačku SD kariet?

K dokonalosti tomuto dizajnu chýba už iba legendárne turbo tlačítko.

Celý postup môžete nájsť v Gilmourovom Imgur albume. Ďalšie podrobnosti nájdete aj v nasledujúcom komentovanom videu:

Tak čo, trúfli ste si niekedy na niečo podobné? O vaše výtvory sa nebojte podeliť v komentároch.

Komentuj!