Register

A password will be e-mailed to you.

V minulosti sme sa v našich recenziách pozreli už na dva herné headsety od spoločnosti Creative. Išlo o veľké slúchadlá, nie veľmi vhodné na cesty. Dnes tu máme headset, ktorý si bez problémov môžete zobrať zo sebou, nech už sa vyberiete kamkoľvek. Malé rozmery však neznamenajú všetko, no nebudeme predbiehať. Ako dopadol headset Sound BlasterX P5 v našom teste, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Model, na ktorý sa pozrieme v tejto recenzii nesie označenie Sound BlasterX P5. Ako už napovedá samotný názov, headset odkazuje na zvukové karty s označením Sound Blaster. V tomto prípade nejde o jediný headset z rady Sound BlasterX, model P5 má i ďalších “súrodencov”, avšak iba tento model je konštrukcie in-ear. K detailom sa dostaneme neskôr, začneme s balením a jeho obsahom.

Balenie + obsah

Balenie headsetu je v porovaní s inými modelmi, napríklad aj nami recenzovaným SB BlazeDRACO HS880 podstatne odlišné. Žiadna obrovská krabica zhotovená z tvrdého papiera sa nekoná. Tentokrát výrobca zvolil ako hlavný materiál plast.

01

Plastové balenie skutočne vynikajúco chráni headset, v tomto prípade naozaj nemožno výrobcovi vytknúť nič. Spodná časť s potlačou, ako je zrejmé z predošlého obrázku je zhotovená z papiera. Na tejto papierovej časti nájdete popísané všetky dôležité informácie, nechýbajú kľúčové vlastnosti headsetu, technická špecifikácia a obsah balenia.

02

Zaujímavou vychytávkou je zväčšovanie sklíčko, vďaka ktorému si jedno slúchadlo môžete pred zakúpením prezrieť detailnejšie.

03

V balení okrem samotného headsetu nájdete dokumentáciu, rozdvojovací kábel (Y-Splitter), štuple so špirálovým rebrovaním v dvoch ďalších veľkostiach a tvrdé ochranné púzdro.

04

Technické špecifikácie

Slúchadlá:

Konštrukcia: In-ear, do uší

Meniče: 7mm FullSpectrum neodymové magnety

Frekvenčny rozsah: 10Hz ~ 23kHz

Impedancia: 16 Ω (ohmov)

Citlivosť: 114 dB/mW

Mikrofón:

Typ: Linkový všesmerový elektrokondenzátorový

Impedancia: <2,2 kΩ (kiloohmov)

Citlivosť:  -42 dBV/Pa

Vyhotovenie a vzhľad headsetu

Headset je vyhotovený kvalitne, i keď nie bezchybne. Materiál použitý na samotné slúchadlá je ľahký, no dostatočne pevný, v tomto smere nemám žiadne výhrady. Nepáčilo sa mi však vyhotovenie mikrofónu. Použitý plast nekorešponduje ani trochu so slúchadlami a multifunkčné tlačidlo hrkalo. V tomto smere som zostal nemilo prekvapený, v nasledovníkovi by bolo vhodné zapracovať na tomto neduhu (v prípade, ak hrkal iba recenzovaný kus, beriem túto výtku späť).

Kábel headsetu je opletený látkou, ktorá síce na pohľad pôsobí pekne, no pri trení tohto materiálu o váš odev bude počuť nepríjemné zvuky v slúchadlách. Na jednu stranu pekný vzhľad, no z praktického hľadiska je toto prevedenie nedokonalé.

05

Vzhľad headsetu určite nebude vyhovovať každému. Z môjho pohľadu sa dizajn podaril, taktiež bola zvolená dobrá farebná paleta. Pri prvom pohľade zaujmu červené prvky a ukončenie slúchadiel, ktoré je vskutku netradičné. Lesklé povrchové prevedenie je náchylné na odtlačky prstov, avšak nejedná sa o nič závažné.

_DSC4799

Aby som nezabudol, vadila mi ešte jedna vec, a to odlišná povrchová úprava káblov. Samotné slúchadlá sú, ako už bolo spomenuté opletené látkou, no rozdeľovací Y-Splitter kábel má klasickú povrchovú úpravu. Nejedná sa o veľký problém, no myslím, že z vizuálneho hľadiska by bola rovnaká úprava vhodnejšia.

09

Ešte sa patrí podotknúť, že slúchadlá vážia iba 12 gramov, čo je naozaj nízke číslo. Neraz sa môžete pristihnúť, ako budete pátrať po vreckách, či ste slúchadlá náhodou nestratili.

BlasterX Acoustic Engine

Slúchadlá z radu Sound BlasterX doprevádza aj software od spoločnosti Creative, ktorý dostal názov BlasterX Acoustic Engine. V tomto máte možnosť prispôsobiť si zvuk slúchadiel podľa prednastavených profilov, ktoré sú rozdelené na kategórie: Adventure and Action, Driving Simulation, First Person Shooter, Real Time Strategy a Sports. V prvých štyroch profiloch nájdete dva konkrétne tituly, ktorým Creative nastavil zvuk priamo na mieru. Napríklad v Adventure and Action nájdete Metal Gear Solid V: The Phantom Pain a The Witcher 3: Wild Hunt.

Sound

V programe taktiež nájdete “Demo”, ktoré simuluje zvuk vrtuľníku. Ide o zaujímavý efekt, no jeho praktická využiteľnosť je nulová.

Sound2

Program má do budúcna potenciál, no v súčasnom stave je jeho použitie zbytočné. Okrem prednastavených profilov si vôbec nemôžete zvuk prispôsobiť vlastným preferenciám. Zaujímavosťou je, že bassy sú v každom profile nastavené na “Off” a Vy nemáte možnosť túto predvoľbu zmeniť.

Konektory a ovládacie prvky

Headset Sound BlasterX P5 je už na prvý pohľad prispôsobený na cesty. Kábel je omnoho kratší ako u modeloch, ktoré sme testovali v minulosti, jeho dĺžka dosahuje 1,2 metra. Pre zapojenie do stolného PC môže byť táto dĺžka problém, najmä v prípade, ak nemáte vstup na slúchadlá na prednej časti vašej PC skrinky. Pre použitie s mobilnými zariadeniami alebo gamepadom ako DualShock 4 je však kábel úplne dostačujúci.

06

Na konci kábla nájdete jeden 3,5mm jack konektor, vďaka ktorému máte zabezpečené bezproblémové pripojenie ku gamepadom, smartphoneom a pod. Ak potrebujete pripojiť headset ku klasickému rozdelenému vstupu pre slúchadlá a mikrofón nemusíte sa obávať, výrobca pribalil aj Y-Splitter kábel.

07

Na kábli od slúchadiel nájdete mikrofón, prepínač on/off a multifunkčné tlačidlo (dokážete s ním prijať hovor, zapnúť/vypnúť prehrávanie hudby).08

Zvuk

Odhliadnuc od niektorých chybičiek, ktoré som slúchadlám vytkol, po zvukovej stránke je to niečo celkom iné. V slúchadlách sú umiestnené 7mm neodymové magnety, ktoré majú citlivosť 114dB a starajú sa o kvalitný zvukový zážitok. Meniče výrobca “obdaroval” tenkou vrstvou titanu, ktorá pomáha k čistému a vernému zvuku v celom spektre.

11

U niekoho však môže prvý dojem vyvolať šok. Žiadne výrazne vystupujúce bassy, ani stredy či výšky. Úplne chápem, ak niekto povie, že zvukový prednes je nevýrazný, respektíve plochý. Osobne by som sa však s týmto tvrdením nestotožnil. I keď sa jednotlivé zložky neprebíjajú, každú dokážete bez problémov rozlíšiť. Vzhľadom na veľkosť slúchadiel ide o výborný výkon, v tomto smere hovorím iba klasické “klobúk dolu” pred Creative. Ak preferujete výraznejší zvuk, nie je problém prispôsobenia cez ekvalizér. Vďaka veľmi dobre odladenému zvuku skutočne má vyžitie ekvalizéru zmysel, na rozdiel od niektorých iných slúchadiel, kde ekvalizérom zvuk “zachraňujete, a nie mu pomáhate.

Nech už preferujete akýkoľvek herný žáner, prípadne aj hudobný, headset Sound BlasterX P5 vám nebude kaziť zážitok ani z jedného. Navyše vďaka rebrovanému vyhotoveniu štuplov je schopnosť tlmenia okolitých zvukov na výbornej úrovni.

10

Mikrofón svoju funkciu taktiež zastáva dobre, zvuk je bezproblémový, pri testovaní som nezaznamenal žiaden problém.

Záver

Headset Sound BlasterX P5 od spoločnosti Creative možno považovať za kvalitný a podarený. Samozrejme, nejedná sa o dokonalý produkt, chybičky na kráse sa nájdu. Nebudem sa k ním zbytočne vraciať, spomínal som ich už vyššie, no ten najdôležitejší prvok – zvuk, je výborný. V malých slúchadlách je ukrytý veľký potenciál, ktorý sa naplno prejavuje už po niekoľkých minútach. Spočiatku si musíte na zvuk zvyknúť, no určite sa vám slúchadla za chvíľku trpezlivosti odvďačia. Teraz už záleží iba na vás, o aký headset máte záujem. Ak hľadáte niečo kompaktné s konštrukciou in-ear, môžem vám testovaný model odporučiť, napriek zopár nedostatkom ide o výbornú voľbu.

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme zastúpeniu spoločnosti

Creative Sound BlasterX P5 - Headset na cesty
Kompaktný headset Sound BlasterX P5 od Creative ponúka napriek svojej malej veľkosti "veľký" zvuk. Ak mu dokážete odpoustiť malé chybičky na kráse, určite sa vám odvďačí. Bez pochýb si môže tento headset odniesť nálepku "Tip na výborný nákup".
Pozitíva
  • Kvalitný a vyvážený zvuk
  • Dizajn
  • Kompaktné a veľmi ľahké
Negatíva
  • Prenos rušivých zvukov od kábla do súchadiel
  • Vyhotovenie mikrofónu
  • Odlišná povrchová úprava káblov
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (3 Hlasy)

Komentuj!