Register

A password will be e-mailed to you.

Je tomu už 11 rokov, čo na herný trh prišla prvá LEGO videohra na motívy licencovanej značky. Treba uznať, že výber to bol vynikajúci, veď kto by odolal Star Wars. Hráči veru neodolali, do dnešného dňa sa videohier LEGO Star Wars predalo viac ako 33 miliónov kusov. Recenzie pozitívne, predaje výborné, takže nasledovali ďalšie a ďalšie značky, napríklad Harry Potter, Piráti z Karibiku, a podobne. Dnes sú v kurze komiksové adaptácie, takže ani LEGO videohry nemôžu ignorovať tento trend.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Dnes sa spoločne pozrieme ako sa vývojárom z TT Games podarilo spracovať filmy The Avengers, Avengers: Age of Ultron, Captain America: The First Avenger, Iron Man 3, Thor: The Dark World a Captain America: The Winter Soldier do hernej podoby v titule LEGO Marvel’s Avengers. Skôr, ako sa začneme venovať samotnej hre by som rád poznamenal, že nejde o prvú LEGO videohru na motívy komiksu, TT Games už vytvorili viaceré LEGO Batman videohry, a taktiež LEGO Marvel Super Heroes. Tento fakt som nechcel opomenúť z jednoduchého dôvodu, aby ste náhodou nemysleli, že autori komiksovú licenciu spracovali po prvýkrát. Prejdime už k samotnému titulu, superhrdinovia netrpezlivo čakajú.

Obsah krabičky s hrou by sa dal popísať jedným slovom: klasika. Na fólii PlayStation 4 verzie nájdete dve nálepky, prvá upozorňuje na časovo exkluzívne prídavky pre túto platformu, a to Captain America: Civil War Character Pack a Ant-Man Character & Level Pack. Druhý menovaný prídavok počas apríla prinesie okrem postavičiek aj nové úrovne na motívy filmu Ant-Man. Oba prídavky majú oproti ostatným platformám trojmesačnú časovú exkluzivitu. Ďalšia nálepka poukazuje na Thunderbolts Character Pack – kartu s kódom pre stiahnutie postavičiek nájdete vo vnútri.

_DSC2372_zm

 

Vo vnútri krabičky sa nachádza knižka – manuál (prítomný je aj český preklad), už vyššie spomínaná karta s kódom a samotný Blu-ray s hrou.

_DSC2373_zm

Žiadne prekvapenie vás nečaká, no oproti niektorým titulom je v krabičke aspoň prítomný klasický manuál, niektoré hry si “nezaslúžili” ani ten.

Začneme s grafikou, ktorej sa veľmi venovať nemienim, nakoľko je jednoducho vydarená. LEGO hry si držia svoj štandard, ktorý ani tentokrát tvorcovia nezanedbali, takže váš síce čaká “kockatý” svet, no vytvorený s citom pre detaily. Všetko sa hýbe plynulo, nechýbajú pekné efekty, v tomto ohľade by som hre nevytkol asi nič. Postavičky sú na jednej strane LEGO, ale bez jediného problému známych hrdinov rozpoznáte. Engine, ktorý TT Games používajú, už má dáky ten piatok, ale keďže ho autori priebežne upravujú, vyzerá herný svet výborne. Ak náhodou niekoho napadne nadávať na grafiku a porovnávať LEGO Marvel’s Avengers napríklad so Star Wars: Battlefield, mal by sa v prvom rade zamyslieť. Grafika je taká, ako má byť, tým by som to ukončil.

LEGO® MARVEL's Avengers_20160204000052_zm

Herné mechanizmy sú stále rovnaké. Ak už ste niekedy hrali LEGO videohru, budete ako doma. Tu musíte použiť jednu postavičku, nakoľko iba tá dokáže otvoriť dvere brániace v pokračovaní, na inom mieste zase potrebujete využiť spoluprácu viacerých postáv – napríklad Captain America sa postaví na určité miesto, prepnete sa do Thora a ním následne udriete do štítu Captaina, aby ste zneškodnili nepriateľské vozidlo. Niekde zase musíte rozbiť určitý objekt, aby ste z jeho čiastočiek postavili niečo iné. Jednoduché ako facka, v podstate to nie je žiaden problém, ak by ste to nerobili v každej jednej LEGO videohre. Áno, v ďalších hrách máte síce iné postavičky, ale herné mechanizmy sú rovnaké. V tomto ohľade by TT Games mali popracovať na inovácii, i keď tú sľubujú v nedávno predstavenom LEGO Star Wars: The Force Awakens, ktoré dorazí už o niekoľko mesiacov. Ovládanie je inak bezproblémové, postavičky reagujú na vaše príkazy ako sa patrí.

Po zvukovej stránke ťažko niečo kritizovať, autori využili melódie z filmových predlôh, taktiež použili dabing, čo znamená, že Iron Man bude hovoriť hlasom Roberta Downey Jr., Captain America zase hlasom Chrisa Evansa, a nechýba ani legendárny Samuel L. Jackson ako Nick Fury. Kto pozná tieto komiksové filmy od Marvelu, alebo je ich fanúšikom, môže sám seba pristihnúť, ako si hmká tú, či onú melódiu, alebo cituje nejakú repliku. V tomto smere si TT Games dali záležať, za čo im patrí pochvala.

LEGO® MARVEL's Avengers_20160203160640_zm

Každá jedna videohra s LEGO nápisom v názve sa nezaobíde bez humoru. Ten nechýba ani v LEGO Marvel’s Avengers, a ako inak, pobaví. Humor bolo možné pochváliť na každom predošlom LEGO počine od TT Games, tentokrát tomu nie je inak. Za seba môže m povedať, že i keď humornejšie boli prvé LEGO videohry, ktoré ešte neobsahovali dabing (postavičky museli hráča zabávať mimikou, prípadne pádmi a pod.), no úroveň si držia aj dabované hry. Nick Fury s ružovým pohárom by vedel rozprávať…

LEGO® MARVEL's Avengers_20160204222509_zm

V hre sa nachádza približne 200 postavičiek k odomknutiu, pričom ďalšie pribudnú v spomínanom rozšírení. Nechýba žiaden známy superhrdina, každý jeden, ktorý vás z filmov napadne sa skôr či neskôr objaví. Okrem tých známejších dostanú svojich päť minúť slávy aj menej známe postavičky od Marvelu, ako napríklad Fin Fang Foom. V tomto ohľade skutočne netuším, čo autorom vytýkať, hra doslova prekypuje superhrdinami. A nechýba ani Stan Lee, slávny komiksový autor.

LEGO® MARVEL's Avengers_20160204000210_zm

Samotná hra, teda skôr príbehová kampaň vám zaberie okolo 10 hodín, čo za seba považujem ako dostatočnú dĺžku v tomto type hier. Niekedy je menej viac, tu sa to potvrdzuje, skutočne by som asi nedokázal stráviť 20 hodinovú kampaň. Počas kampane sa pozriete na rozličné miesta, ako napríklad Južná Afrika, Asgard, Sokovia, Hellicarier a ďalšie, pričom New York slúži ako centrálny hub. Kampaň môžete prechádzať sólo, prípadne s ďalším hráčom v offline kooperácii. V jednej českej piesni sa spieva “ve dvou se to táhne líp” a platí to aj v tomto prípade. Zábavnosť titulu v kooperácii ešte viac vzrastá. Po prejdení jednotlivých úrovni ich môžete opätovne navštíviť, aby ste poodhaľovali skryté tajomstvá. V takom prípade si môžete k 10 hodinám pripočítať ešte ďalšie 2 až 3 hodinky.

Niekomu môže na hre vadiť absencia českej lokalizácie, čo plne chápem, najmä ak plánujete hru zakúpiť pre mladších súrodencov, prípadne pre svoje ratolesti. I napriek chýbajúcej lokalizácii však nebude problém hru dokončiť, znalosť cudzieho jazyka v tomto prípade nie je nutná, i keď môžete prísť o niektoré humorné konverzácie.

Čo dodať na záver… LEGO Marvel’s Avengers sú kvalitnou a zábavnou videohrou. Akcia, humor, pekná grafika, kopec superhrdinov, nič z toho nechýba. Mojim jediným mínusom je recyklácia rokmi zabehnutého konceptu. Ja som nehral každú jednu LEGO videohru od TT Games, vďaka čomu som si ich zatiaľ najnovší počin užil. Tí z vás, ktorí vlastníte každú jednu LEGO hru od LEGO Star Wars: The Video Game, však už moje nadšenie zdielať nemusíte. Plne to chápem a myslím, že niektorí kolegovia to budú vidieť rovnako a budú v tomto smere kritickejší. Ak máte radi superhrdinov od Marvelu, prípadne LEGO videohry (a ešte vás neomrzeli), môžem vám LEGO Marvel’s Avengers odporúčiť, užijete si hodiny kvalitnej zábavy.

Titul je dostupný pre PC (Windows aj MAC), PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation VITA, XBOX One, XBOX 360, Nintendo Wii U a Nintendo 3DS.

Banner Horizontal SH

LEGO Marvel's Avengers - Superhrdinovia znova v akcii
LEGO Marvel's Avengers sú síce "iba" ďalšou LEGO videohrou od TT Games, avšak ich koncept a herné mechanizmy fungujú aj po 11 rokoch. Ak hľadáte zábavnú hru so superhrdinami, ste na správnej adrese.
Pozitíva
  • Superhrdinovia
  • Humor
  • Grafika a zvuky
Negatíva
  • Recyklácia rokmi používaného konceptu
  • Absencia lokalizácie (pre niektorých hráčov)
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (9 Hlas)
83%

Komentuj!