Register

A password will be e-mailed to you.

Veľmi som sa tešil, priznávam… Po krátkej časovej exkluzivite nastal čas aj pre majiteľov PC, aby si naplno vychutnali pokračovanie legendárnej série Tomb Raider. Hlavná protagonistka, Lara Croft, sa opäť vrhá do nového dobrodružstva.

Recenzovaná verzia: Xbox One

Hra je už nejaký ten piatok dostupná pre konzolových hráčov, no na PC si museli počkať a hra sa dočkala vydania až 28. januára tohto roku. Oplatilo sa čakanie? Podľa recenzii z konzolovej verzie určite áno. Hráči na PC sa môžu tešiť ešte lepšej grafike a pre nich natívnejšiemu ovládaniu. Hru som napriek tomu hral na Xbox ONE, a tak vám prinášam svoje hodnotenie dlhoočakávaného pokračovania.

Poďme sa pozrieť na hru najskôr zo širšieho a technickejšieho pohľadu. Developer titulu, Crystal Dynamics, sa vrhol do pokračovania skutočne naplno. Okrem obrovských očakávaní bol na mieste aj agresívny hype zo strany vydavateľa, ktorým je Square Enix. Hra sa predstavila dlho pred vydaním na niekoľkých výstavách a vždy zožala pozitívne ohlasy. Vyzeralo to tak, že sa každý jeden hráč má skutočne na čo tešiť.

Na druhej strane stál názor, že sa z Tomb Raidera stane obyčajná strieľačka z pohľadu tretej osoby, iba s Larou Croft v hlavnej úlohe. Tieto reči sa však nepotvrdili a vyvrátili ich neskoršie videá, ktoré načrtli o čo asi pôjde. Návrat k starej škole? Nie tak úplne, ale jej ducha to čiastočne má.

rottr2

“Žáner sa nezmenil, hra sa mechanizmami náramne podobá na predchádzajúci diel. Rise of the Tomb Raider je akčná adventúra z pohľadu tretej osoby. Čo sa však bezpochyby zmenilo je celkový dojem na hráča, hrateľnosť, no a v neposlednom rade skvelá grafika (dokonca aj pre majiteľov Xboxu 360).”

27085516830l

Hrateľnosť je skutočne ohromujúca. Či už hráte na PC alebo konzoli, Rise of the Tomb Raider vám ponúkne veľmi plynulú, pomerne jednoduchú hrateľnosť, ktorá je doplnená skvelým ovládaním a správaním sa grafického modelu Lary Croft. Mechanicky to jednoducho celé do seba zapadá ako dobre namazaný stroj.

climbing-Screenshot-2015-11-08-09-13-31

O akciu samozrejme nie je núdza. Diel Rise of the Tomb Raider určite patrí k tým akčnejším v tejto dlhoročnej sérii. Okrem samozrejmosti menom luk tu nájdeme aj strelné zbrane rôznej veľkosti a kalibru. Lara však dokáže všakovaké kúsky, a tak sa vám v ruke občas ocitne aj ručne vyrobený granát. Celkový postup útoku či obrany je variabilný. Môžete útočiť ako osa zo zákrytu. Ak máte radi čistú prácu, niet nad dobre zacielený šíp spoza stromu priamo do čela. No a keď sa to zvrhne, automatická puška dostane slovo a problém bude raz-dva vyriešený…

1446786829-xbox-360-10

Nepriateľov možno vyrušiť za pomoci rôznych objektov, ktoré nájdete po ceste. Či už to bude fľaška vodky alebo plechovka, čokoľvek pomôže vo vylákaní protivníka zo zákrytu. A následne môžete efektívne zaútočiť. V hre sa stretnete hneď s niekoľkými druhmi nepriateľov. Väčšina je vyzbrojená automatickými zbraňami, no nechýbajú ani chlapíci s nožmi, ktorí sa bezhlavo vrhajú na Laru bez štipky rešpektu. Aby toho nebolo málo, príde aj na ťažkoodencov, ktorých pokorenie môže trvať skutočne dlho a váš úspech v tomto prípade prudko závisí od naplánovania celého útoku.

IMG_0401

“Ďalšia vec, ktorá ma na hre fascinovala, je samotné prostredie. Je dokonalé. Aj po hodinách hrania ma vždy niečo prekvapilo a viackrát som sa pristihol pri tom, ako niekoľko minút bezcieľne krúžim v nejakej oblasti, pretože sa neviem vynadívať na scenérie, ktoré hra ponúka.”

Na vrchol blaženosti ma vyniesli cutscény. Sú jednoducho dobré a vôbec nepôsobia rušivo. Prechod z nich, a do nich je plynulý a dobre načasovaný. Kvalita spracovania je na úrovni kvalitného seriálu, ktorého sa neviete nabažiť.

Tomb-Raider-8

Či už teda patríte k tým kontroverznejším hráčom, čo dávajú prednosť labyrintom alebo hádankám, alebo patríte k skupine, ktorá si radšej zastrieľa na pohyblivý cieľ, prídete si na svoje. Frflať môže skutočne len málokto, sám celkom neviem, čo by som hre mohol vyčítať. Po mechanickej, grafickej aj praktickej, či príbehovej stránke je hra jednoducho zvládnutá na jednotku. Aj po dohraní hlavnej príbehovej línie zostáva mnoho oblastí na preskúmanie, takže záverečnými titulkami dobrodružstvo rozhodne nekončí…

Banner Horizontal SH

Rise of the Tomb Raider - Skvelo zvládnuté pokračovanie legendárnej série
Lara Croft opäť dokazuje, že nepatrí k žiadnym béčkam ani po rokoch na veľmi náročnom trhu, a servíruje krásnu akčnú adventúru, ktorá je v tejto dobe dostupná aj pre hráčov na PC.
Pozitíva
  • Grafika
  • Hrateľnosť
  • Prostredie
Negatíva
  • Cena pre konzolových hráčov (i keď štandardná)
95%Hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (35 Hlas)
82%

Komentuj!