Register

A password will be e-mailed to you.

Spravodajský gigant The Guardian informuje o žalobe zo strany troch detí Jonasa Savimbiho, angolského šéfa rebelov, ktorého si určite pamätáte z Call of Duty: Black Ops 2.

Trio sa snaží “vytrieskať” 1 000 000 eur od francúzskej divízie vydavateľa Activision Blizzard, kvôli údajne hanlivému vyobrazeniu Savimbiho v hre Black Ops 2.

Savimbi, ktorý bol zabitý v boji proti angolským vládnym vojakom v roku 2002, pôsobí vraj v hre ako “barbar” a despota, ktorí chce každého zlikvidovať. Etienne Kowalski, advokát strany Activision Blizzard, chcel zjavne situáciu odľahčiť: “Savimbi je v hre vlastne správny chlap, vyzobrazený presne na základe toho, kým bol v súvislosti s históriou Angoly – partizánsky veliteľ, ktorý bojoval proti hnutiu MPLA a efektívne viedol svoje jednotky.”

Mimochodom, nie je to prvý krát čo Activision čelí žalobe za prezentáciu historickej postavy v Black Ops 2. Bývalý panamský vojenský diktátor Manuel Noriega totiž pred pár rokmi urobil to isté ako Savimbiho deti, pričom tvrdil, že bol v hre vykreslený ako “vinník v pozadí množstva vymyslených.

Naštastie pre Activision, prípad s Noriegom bol zmietnutý zo stola americkým sudcom. Ten rozhodol, že videohry sú “transformatívna práca”, ktorá recykluje skutočnosť do virtuálnej podoby. Uvidíme ako to dopadne v aktuálnom prípade, keďže francúzske zákony a súdny systém sú úplne odlišné od tých amerických.

Komentuj!