Register

A password will be e-mailed to you.

Singapurskú spoločnosť Creative snáď netreba predstavovať nikomu. Výrobca zvukových kariet Sound Blaster, webových kamier Live! Cam, reproduktorov MUVO, či rôznych slúchadiel/headsetov je na trhu od roku 1981, za tento čas si dokázal nájsť dostatočné množstvo priaznivcov a upevniť svoju pozíciu medzi ostatnými výrobcami. Na testovanie sme obdržali novinku od tohto výrobcu v podobe headsetu SB Blaze, ktorý je nástupcom obľubeného modelu Creative HS-800 Fatal1ty Gaming Headset. Dokáže zaujať a nájsť si svojich priaznivcov, alebo ide o premárnenú šancu?

Headset v akcii, alebo čo čakať po zvukovej stránke

V prvom rade sa pozrieme na samotné slúchadlá. Tie sú osadené 40mm FullSpectrum neodymovými magnetmi, ktoré v headsete SB Blaze odvádzajú kus dobrej práce. Konštrukcia je uzatvorená, circumaurálna, avšak náušníky Vaše ucho neukryjú (ak nemáte naozaj malé uši), skôr ho pokryjú. Treba počítať s tým, že občas započujete aj okolité zvuky, no iba v prípade, ak budú skutočne hlasné.

fea_01

Zdroj: Creative

Zvukový prejav je prirodzený a dobre vyladený, basy nie sú zbytočne prehnané, čo oceňujem, i keď v niektorých prípadoch sa zbytočne predierajú do popredia. Stredy mne osobne prišli  mierne nevýrazné a splývajúce, no nejedná sa o žiadnu tragédiu, v rámci cenovej hladiny ide o naozaj dobrý výkon.

Nakoľko ide o herné slúchadlá, v prvom rade som zvuk testoval na videohrách. Počas testu som vyskúšal viaceré žánre, od automobilových závodov, cez strieľačky až po horror. Najlepšie sa mne osobne slúchadlá pozdávali pri poslednom menovanom žánri, teda horrore, konkrétne išlo o Dead Space. Búchanie, rezonovanie potrubia, rev monštier a hudobný sprievod tohto titulu sa mi vďaka SB Blaze postarali o dobrú atmosféru, sám som bol príjemne prekvapený výkonom headsetu za takú cenu. Ani v ostatných spomínaných žánroch sa zvukový prejav nenechal zahanbiť, no víťaz môže byť iba jeden.

Okrem PC som headset pripojil cez DualShock 4 k PlayStation 4, všetko fungovalo bez jediného problému, takže si SB Blaze môžete bez obáv zaobstarať aj k hernej konzole.

Headset funguje aj s ktorýmkoľvek smartphoneom, no nakoľko je konektor pre slúchadlá a mikrofón oddelený, nemožno hovoriť o komforte, nakoľko Vám konektor pre mikrofón bude zavadziať.

Bez pochýb je headset vhodný aj pre počúvanie hudby, no treba počítať s obmedzením, ktoré som už spomenul vyššie – predieranie basov do popredia a mdlé stredy. Ak obľubujete hudbu, ktorá je založená na basoch, prvé obmedzenie môžete ignorovať. Taktiež je tu možnosť prispôsobenia zvuku cez equalizer, ale netestujeme hudobné Hi-Res slúchadlá pre audiofilov. Či už rock, hip-hop, pop alebo elektronická hudba znela v slúchadlách dobre.

K hernému headsetu patrí aj mikrofón, aby ste sa počas multiplayerových bojov mohli dorozumievať so svojimi spoluhráčmi. Kondenzátorový mikrofón so schopnosťou potláčania okolitého hluku, ktorý je súčasťou SB Blaze odvádza svoju prácu dobre, počas testu bol hlas plne zrozumiteľný, čo je najdôležitejšie.

_DSC2095

Záver

Headset od spoločnosti Creative nazvaný SB Blaze mňa osobne príjemne prekvapil. Ako sa zvykne hovorievať, za málo peňazí dostanete veľa muziky. Najdôležitejší parameter – zvuk, je v prípade testovaného headsetu kvalitný a prirodzený. Použité materiály a dizajn síce nepatria k špičke, no učite nikoho neurazia. Všetko podtrhuje cena, ktorá by kľudne mohla byť o niečo vyššia, no spoločnosti Creative kvitujem, že sa rozhodla svojim priaznivcom ponúknuť vydarený headset za veľmi prijateľnú cenu. Ak sa práve zvažujete kúpu herného headsetu a nemáte záujem minúť vysokú sumu, mali by ste Creative SB Blaze zaradiť medzi kandidátov, tento produkt si to naozaj zaslúži.

Z

Za zapožičanie produktu na testovanie ďakujeme zastúpeniu spoločnosti

⇐ Balenie + obsah, Technické špecifikácie

⇐ Vyhotovenie konštrukcie a vzhľad headsetu

⇐ Konektory a ovládacie prvky

 

Creative SB Blaze - dobrý headset za prijateľnú cenu? #04
Spoločnosť Creative pripravila pre záujemcov o herný headset skutočne zaujímavý produkt, navyše vydarený a za prijateľnú cenu, vďaka čomu si od našej redakcie odnáša ocenenie "Tip na dobrý nákup".
Pozitíva
  • Kvalitný zvuk
  • Odnímateľný mikrofón
  • Pohodlné
Negatíva
  • Použité obyčajné plasty
4.0/5
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!