Register

A password will be e-mailed to you.

Z progamingu sa stáva čoraz väčší biznis a to platí aj pre jeho vysielanie. Len pred rokom kúpil Amazon službu Twitch za neuveriteľnú miliardu dolárov a o niekoľko mesiacov neskôr ho nasledoval internetový gigant Google so svojou vlastnou službou Youtube Gaming. Najnovšie správy však naznačujú, že progaming neostane iba výsadou internetu. Už čoskoro by sme tu mohli mať prvé TV stanice s čisto herným zameraním.

Priekopníkom by sa mohla stať firma Activision. Tá pred dvoma týždňami odkúpila bývalú najväčšiu americkú eSports organizáciu Major League Gaming za 46 miliónov dolárov. Má s ňou však odvážnejšie plány, ako obyčajné organizovanie turnajov a ich vysielanie cez internet.

O týchto plánoch porozprával CEO Robert Kotick v rozhovore pre New York Times. Podľa Koticka chce Activision priblížiť svet eSports aj širšej verejnosti cez špecializované TV stanice poskytované cez kábel a satelit.

„Mám veľmi jednoduchú víziu. Chcem vytvoriť ESPN pre videohry,“ povedal v rozhovore. ESPN je populárny americký športový kanál, ktorý odoberá 92 miliónov domácností a ktorý tvorí 45% ziskov spoločnosti Walt Disney.

A vyzerá to tak, že svoje tvrdenia myslí Kotick vážne. Za týmto účelom dokonca najal Activision bývalého CEO staníc ESPN a NFL Network Stevea Bornsteina. Podobne ako ESPN, ani tento nový kanál by sa nemal sústreďovať iba na vysielanie zápasov, ale mal by vytvárať aj vlastné relácie podobné napríklad relácii SportsCenter na ESPN.

Ide o veľmi riskantný krok, ale Kotick predpokladá, že vďaka príjmom z reklamy dokážu byť podobné stanice ziskové. My im každopádne držime palce.

Komentuj!