Register

A password will be e-mailed to you.

Legendu menom Crash Bandicoot musí poznať každý jeden hráč, či už konzolový, alebo PCčkár. Séria, ktorá prežila najväčšiu slávu na prvej generácii PlayStation, sa teší značnej popularite i dnes, a to regulérny diel nevyšiel už dlhých osem rokov. Sem-tam sa objaví náznak, že je v príprave nové pokračovanie, no následne opäť zostane ticho. Počas keynote na akcii PlayStation Experience 2015 prišiel Shawn Layden, prezident a CEO Sony Computer Entertainment America, oblečený v tričku s Crash Bandicootom, čo naznačovalo, že bude počas prezentácie oznámený nový diel, no v konečnom dôsledku sme sa dočkali iba trollingu. A keď to nejde oficálnou cestou, musí do hry vstúpiť komunita.

Ak ste fanúšikmi série, istotne viete, že posledný regulérny diel z roku 2008 nazvaný Crash: Mind over Mutant od Radical Entertainment príliš mnoho vody nenamútil. Nemožno povedať, že by šlo o zlý titul, avšak nešlo o “pravého” Crash Bandicoota. Autorom treba uznať snahu o inovovanie a prispôsobovanie modernejším požiadavkám, no nápady a následné prevedenie zostali niekde v polovici cesty. Aj vzhľad samotného Crasha bol oproti klasickému pozmenený, čo môžete posúdiť z nasledovného obrázku.

crash_bandicoot_in_mind_over_mutant_by_heydavid17-d6pe1za

Titul bol najlepšie hodnotený na platformách PS2 a Nintendo Wii, kde sa známky pohybovali v rozmedzí od 70 do 75%. V porovnaní s napríklad Crash Bandicoot 3: Warped, išlo o pokles z približne 90%.

Po Crash: Mind over Mutant pripravovali Radical Entertainment nástupcu, ktorý mal opäť posunúť značku Crash Bandicoot niekam inam. Zmeniť sa mal gameplay, vzhľad Crasha, pribudnúť mali nové prvky, ako možnosť zostrojiť si rôzne vynálezy, či zbrane. Titul bol však v roku 2010 zrušený, takže sme sa Crash Landed nedočkali. Ak máte záujem, z rozpracovaného projektu je dostupné video, v ktorom nájdete niekoľko záberov priamo z hry.

Fanúšikovia Crash Bandicoota však nechcú čakať, pokiaľ sa v Activision Blizzard rozhodnú vytvoriť nový diel, a preto sa chopili vlastnej iniciatívy. Najskôr sme tu mali Crash Bandicoot Returns, ktorý bol vytvorený na CryEngine 3, no ten je už je podľa dostupných informácií zrušený. V posledných dňoch sa objavilo niekoľko videí na Youtube uživateľa Anisotropic, ktorý sa pokúsil pretvoriť egyptskú úroveň z Crash Bandicoot 3: Warped vďaka Unreal Engine 4. Výsledok nevyzerá úplne zle, no k dokonalosti má tento pokus pomerne ďaleko. To nám však nebráni, aby sme si prácu Anisotropica pozreli.

Vytvoriť kompletnú hry by určite trvalo veľmi dlho a je nepravdepodobné, že časom sa niečoho takého dočkáme. Nie však z dôvodu neschopnosti autora, či hráčskej komunity, ale skôr zo strany Activision Blizzard, ktorí by takmer s istotou vývoj hry zastavili. Napriek tomu bude zaujímavé sledovať, ako sa bude vyvíjať osud niekdajšieho neoficiálneho maskota PlayStationu, nakoľko je každému zrejmé, že fanúšikovia značky by návrat (najlepšie klasického) Crasha prijali všetkými desiatimi.

P.S. Vedeli ste, že žiaden modernejší Crash Bandicoot nevyšiel pre PlayStation 3 napriek tomu, že práve pre PlayStation séria vznikla a zažila tu svoje najlepšie roky?

Komentuj!