Register

A password will be e-mailed to you.

Ako sme vás už informovali v tomto článku, osobné údaje niektorých užívateľov služby Steam boli počas Vianoc viditeľné aj cez cudzie Steam účty. Valve pred pár dňami zverejnilo podrobnejšie vysvetlenie o príčine vzniku vianočných výpadkov

“Informácie o prlibižne 34 000 Steam užívateľoch boli náhodne zobrazovené ostatným kvôli chybe v konfigurácii, Vystavený úniku informácii mohli byť všetci hráči, ktorí si prezerali svoje údaje na Steam store v noci 24. decembra od 21:50 do 10:20 ráno,” píše sa vo vyhlásení.

Je to síce malá útecha, ale Valve hovorí, že sa momentálne pokúšajú o detailné zmapovanie všetkých zasiahnutých účtov, ktorých majiteľov budú následne kontaktovať. Hráčom zdôrazňujú, že dovtedy nie je nutné podnikať žiadne opatrenia z ich strany. Napriek tomu určite nebude na škodu, ak si aspoň v rýchlosti prebehnete výpis z vášho bankového účtu za posledné dni.

Valve priznalo útoky na Steam z rána 24. decembra, ktoré nie sú ničím výnimočné a sami o sebe nezapríčinili problémy. Tie vznikli až po rekonfigurácii Steam web cache, nasadenej paradoxne na obranu proti útokom.

“Pravidlá cachovania boli rekonfigurované, aby sa zmiernili dopady prebiehajúceho útoku na Steam store servery. Práve pri druhej vlne útokov bola urobená nekorektná cache konfigurácia, ktorá spôsobovala náhodné zobrazovanie web odoziev a výstupov nesprávnym userom,” stojí vo vyhlásení. Ako už viete, Steam bol následne na pár hodín nedostupný, pokým prebiehala revízia a oprava pravidiel cachovania.

Valve sa na konci ospravedlňuje za spôsobené nepríjemnosti a pracuje na náprave, aby sa problémy tohto typu už v budúcnosti neopakovali. Na adresu Steam a Valve sa za posledný týždeň vzniesla vlna kritiky za pomalé reagovanie na problém z funkčného aj komunikačného hľadiska.

Komentuj!