Register

A password will be e-mailed to you.

Každý jeden z Vás dobre vie, že niektoré videohry sa dočkali filmovej adaptácie. Bohužiaľ, väčšinou dopadnú katastrofálne, a preto je herná komunita skeptická pri ohlásení, že tá, či ona hra bude spracovaná ako film. Nájdeme však aj výnimky, kedy sa videohra nemusí hanbiť za filmové spracovanie s rovnakým názvom/menom. Dnes sa pozrieme na prvých päť filmov, ktoré hanbu svojej predlohe neurobili, i keď nemožno tvrdiť, že by šlo o klenoty svetovej kinematografie.

Vybrané filmy si uvedieme chronologicky podľa roku, kedy sa dočkali svojho vydania, takže nehľadajte rebríček urobený podľa kvalít, prípadne vernosti filmového spracovania. Nebudeme už ďalej chodiť okolo horúcej kaše, poďme sa pozrieť na dnešný výber.


Prvý film, ktorý som do výberu zaradil, uzrel svetlo sveta v roku 1995 a išlo o adaptáciu jednej z najznámejších a najbrutálnejších bojových videohier. Áno, tušíte správne, film s číslom jedna v našom rebríčku nesie názov Mortal Kombat.

mortal-kombat-poster

Filmové spracovanie Mortal Kombatu natočil režisér Paul W.S. Anderson, od ktorého sa do dnešného rebríčku prebojoval ešte jeden film, k tomu sa však dostaneme neskôr. Dej filmu sa zaoberal turnajom na život a na smrť, kedy Shao Kahnovi zostávalo zvíťaziť v poslednom turnaji (mal na konte deväť víťazstiev z potrebných desiatich), aby Outworld ovládol našu dimenziu a spojil ich do jedného celku. Samotný Shao Kahn bol iba v úzadí, úlohu hlavnej zápornej postavy predstavoval čarodejník Shang Tsung, ktorý bol Kahnovým poddaným. Náš svet na turnaji zastupoval najmä Liu Kang, Sonya Blade, Johnny Cage, ktorých viedol Lord Raiden, boh hromov a bleskov. Ďalšie, fanúšikom tejto série známe postavy boli napríklad Sub-Zero, Scorpion, Kano, Kitana, Reptile, Jax a štvorruký Princ Goro.

Goro vs. Johnny

Goro vs. Johnny Cage

Ak by ste vo filme hľadali známe tváre, nájdete tu Christophera Lamberta (Lord Raiden) a Cary-Hiroyuki Tagawu (Shang Tsung). Rozpočet Mortal Kombatu sa vyšplhal na 18 miliónov $, pričom film celosvetovo zarobil v kinách 122.1 miliónov $. Samozrejme, tento film nie je najkvalitnejším filmom histórie, nepriniesol dokonalý scenár, ani herecké výkony hodné Oscara, no pozerá sa naň i po 20 rokoch stále dobre a tá hodina a štyridsať minút ubehne rýchlo. A to sa cení… Horšie to je s pokračovaním, ktoré prišlo o dva roky neskôr pod názvom Mortal Kombat: Annihilation a mohli by sme ho bez váhania označiť ako odpad.


S druhým filmom sa presunieme do roku 2002, kedy (opäť) pod taktovkou Paul W.S. Andersona vznikla filmová adaptácia pomerne násilnej hry, no tentokrát z iného žánru. Survival horror plný pomalých zombie a monštier Vám určite niečo hovorí. Ak potrebujete ďalšiu nápovedu, poviem Capcom a Shinji Mikami. Stále nič? Nevadí, nebudem Vás už ďalej naťahovať, filmom číslo dva je adaptácia legendy menom Resident Evil.

resident poster

Na začiatku filmu sledujeme incident v podzemnom výskumnom stredisku spoločnosti Umbrella Corporation (fanúšikovia série určite dobre poznajú) nazývanom Úľ. Hlavnou hrdinkou filmu bola Alice, s ktorou sme sa prvý krát stretli v opustenom sídle, konkrétnejšie v sprche. Po prebudení si nič nepämatá a skôr, ako sa stihne rozpozerať, sídlo “navštívi” komando, ktoré má za úlohu vypátrať, čo sa stalo v Úle, do ktorého sa vchádza cez spomínané sídlo. Ako si dokážete predstaviť, prieskum výskumného strediska nepôjde úplne bez problémov, komando sa postupne zredukuje a Alice odhalí, prečo a kvôli komu sa incident v Úle udial. Adaptácia Resident Evil patrí medzi podarenejšie filmy, i keď svojej hernej predlohe nie je príliš verná a skôr, než horror, ide o akčný film s prvkami horroru.

Prvý diel mal rozpočet 38 miliónov $ a dokázal celosvetovo zarobiť 102,4 milióna $. V kinách sa filmovej sérii darí, do dnešného dňa boli vďaka tomu natočené už štyri pokračovania a piate, podľa informácií a podtitulu záverečné, by malo do kín prísť v roku 2017 pod názvom Resident Evil: The Final Chapter. Okrem hraných filmov si môžete pozrieť aj dva animované, a to Resident Evil: DegenerationResident Evil: Damnation, ktoré fanúšikov hernej série potešia viac, ako tie hrané.

Prvý moment, kedy sa zoznamujeme s Alice, hlavnou hrdinkou filmovej série Resident Evil.

Z hereckého obsadenia stoja za zmienku predovšetkým dve ženské mená, a to Milla Jovovich (Alice), známa aj ako Leeloo z filmu Piaty Element a Michelle Rodriguez (členka komanda menom Rain), ktorú pozná každý jeden priaznivec série Fast & Furious/The Fast and the Furious. Niekomu môžu byť povedomé aj mužské tváre, najmä Jamesa Purefoya (Spence), ktorého ste mohli vidieť vo filmoch ako Solomon Kane, či Príbeh o rytierovi a herca menom Eric Mabius (Matt), ktorý si zahral hlavnú úlohu vo filme Vrana 3.


Tretí a zároveň jediný animovaný film, ktorý som zaradil do výberu nemožno úplne považovať za filmovú adaptáciu, lepšie by možno bolo označenie pokračovanie. Sériu, do ktorej tento film zapadá nemusím nikomu predstavovať, pozná ju každý jeden správny hráč. Je tu medzi nami od roku 1987, má neuveriteľné množstvo dielov, spin-offov, noviel a neviem čoho všetkého ešte. Kto si tipol, že hovorím o Final Fantasy, mal pravdu. Animovaný film, o ktorom teraz možno bude mnoho z Vás počuť po prvý krát nesie názov Final Fantasy VII: Advent Children a vznikol v roku 2005.

FFVI

Film sa odohrával dva roky po udalostiach legendárneho siedmeho dielu Final Fantasy, takže ak chcete vedieť, čomu čelil hlavný hrdina Cloud Strife po skončení videohry, Advent Children Vám to prezradí. Dej snímky sa zameriava na trio, ktoré unáša deti postihnuté neznámou chorobou. Hlavný hrdina, ktorý trpí rovnakou chorobou chce tieto deti zachrániť, no zároveň zisťuje, že spomínané trio chce oživiť legenárneho záporáka Sephirotha za použitia ostatkov mimozemskej formy života známej ako Jenova.

Sephiroth vs. Cloud

Sephiroth vs. Cloud

Musím sa priznať, nie som fanúšikom značky Final Fantasy, nepoznám všetky súvislosti, no i napriek tomu som si Final Fantasy VII: Advent Children užil. I po desiatich rokoch má pôsobivú vizuálnu stránku, ktorej nedokážu konkurovať ani niektoré animované filmy z tohto roku. Dej môže byť pre niekoho mätúci, prípadne neprehľadný (najmä pre ľudí, čo vôbec nepoznajú Final Fantasy VII), no všetko vynahrádza spomínaný vizuál, skvelá akcia a hudobný sprievod. Tento rebríček síce nie je zostavený podľa kvalít jednotlivých filmov, no ak by som mal zvoliť číslo jeden, bol by to práve Final Fantasy VII: Advent Children.

V roku 2009, štyri roky po pôvodnej edícii bola vydaná verzia nazvaná Final Fantasy VII: Advent Children Complete, ktorá vylepšila vizuálnu stránku filmu a rozšírila stopáž filmu o približne 25 minút. Z Final Fantasy VII: Advent Children sa predalo vyše 4 milióny kópií, do kinodistribúcie sa film nedostal.


Písal sa rok 2006 a fanúšikovia ďalšej japonskej horrorovej série s napätím očakávali, ako dopadne filmová adaptácia mestečka zahaleného do hustej hmly. Po tejto nápovede musí byť všetkým zrejmé, že filmom číslo štyri je Silent Hill.

Silent

O réžiu filmového prepisu survival horrorového klenotu od Konami sa postaral francúzský režisér Christophe Gans, ktorý sa oproti Paul W.S. Andersonovi snažil udržať film v žánri horror. V rámci možností sa mu to podarilo, vďaka čomu sa Silent Hill zaraďuje medzi tie najpodarenejšie filmové adaptácie.

Dej filmu sledoval Rose, ktorá sa po autonehode prebudí a zistí, že jej adoptovaná dcéra Sharon v aute nie je. Ako sa na správny Silent Hill patrí, nič nie je jednoduché, a počas pátrania po dcére musí Rose bojovať proti miestnej sekte, rôznym monštrám a zároveň odhaľuje, že Sharon je istým spôsobom spojená so Silent Hillom. V rámci možností mal film vydarenú atmosféru a vizuálnu stránku, no bohužiaľ dialógy a zápletka nepatrili práve k tým najlepším a najoriginálnejším. Z celkového hľadiska však film splnil účel a doprial fanúšikom možnosť usadnúť do sedadiel v kinosále a vychutnať si ich obľúbenú videohru v dobrej filmovej adaptácii.

PyramidHead

Jeden z najznámejších nepriateľov v sérii Silent Hill – Pyramid Head nemohol chýbať ani vo filmovej adaptácii.

Rozpočet filmového Silent Hillu sa vyšplhal na 50 miliónov $, pričom celosvetovo dokázal z pokladní kinosál zarobiť 97,6 milióna $. Nakoľko bola prvá časť pomerne úspešná a dopadla dobre aj u kritikov, o šesť rokov neskôr sme dostali pokračovania Silent Hill: Revelation, ktoré bohužiaľ nestálo za nič, iba sa snažilo zarobiť na vtedajšom boome okolo 3D. Jediné, čo však sequel dokázal, bolo zničenie dobrého mena filmovej adaptácie Silent Hillu. Režisér druhého dielu, Michael J. Bassett chcel natočiť ďalšie pokračovanie, no toho sme sa zatiaľ chvalabohu nedočkali. A za seba dúfam, že ani nedočkáme…

Vo filme Silent Hill si zahrali dvaja známejší hollywoodsky herci, a to Radha Mitchell (Rose), ktorú si môžete pamätať z prvého filmového dobrodružstva anti-hrdinu Riddicka, u nás známeho ako Čiernočierna tma. Druhým známym hercom je Sean Bean (Christopher, manžel Rose), filmovým divákom známy napríklad ako Boromir z filmovej adaptácie knižnej trilógie Pán prsteňov.


Posledný, piaty film, ktorý sa dostal do dnešného výberu spracoval videohernú sériu, ktorá je medzi nami od roku 1989. Filmová adaptácia však primárne vychádzala zo štvrtého dielu značky, a zároveň z prvého dielu (pôvodne) trilógie (neskôr quadrológie). V roku 2010 mal premiéru film Prince of Persia: The Sands of Time, nazvaný podľa rovnomennej videohernej predlohy.

PoP_TSoT

Režisérom Prince of Persia: The Sands of Time sa stal Mike Newell, ktorý sa mnoho divákom dostal do povedomia vďaka filmu Harry Potter a Ohnivá čaša. Do filmu boli vkladané veľké nádeje, no výsledok úplne nenaplnil vysoké očakávania, čo však nebráni faktu, že ide o jednu z tých podarenejších adaptácii.

Dej Prince of Persia: The Sands of Time sledoval príbeh princa Dastana, ktorý získal starovekú dýku, s pomocou ktorej dokáže jej majiteľ ovládať Sands of Time, tzv. piesky času. Ako každý jeden správny blockbuster, aj v Prince of Persia musel hlavný hrdina odvrátiť katastrofu, odhaliť, kto je zloduch, zachrániť svojich blízkych a získať srdce krásnej ženy, v tomto prípade princeznej Taminy. Film sa vyznačoval podarenou vizuálnou stránkou, dobrou akciou, slušnými vizuálnymi efektami a ani niektorí herci neodviedli zlú prácu. Bohužiaľ, Mike Newell nie je žiadne režisérske eso, čo ukázal aj pri najslabšom Potterovi a ani v tomto prípade nedokázal namiešať úplne bezproblémový koktejl – preniesť na diváka pociť niečoho epického Newell nedokázal. Počas necelých dvoch hodín sa však divák dokáže pri filme odreagovať a pobaviť, no je škoda, že sa nepodarilo aj niečo viac.

prince_of_persia24

Rozpočet Prince of Persia: The Sands of Time sa vyšplhal na astronomických 200 miliónov $, čo znamená, že ide o najdrahšiu filmovú adaptáciu doposiaľ (budúcoročný Warcraft má podľa dostupných informácii polovičný rozpočet, no Prince of Persia možno dorovná filmová adaptácia značky Assassin’s Creed). Tržby približne 336,4 milióna $ bohužiaľ nenaplnili očakávania, a preto sme sa do dnešného dňa nedočkali sequelu, ktorý bol pôvodne v pláne.

Zo všetkých filmov v dnešnom rebríčku mal tento najvyšší počet hereckých hviezd, v hlavnej úlohe sa predstavil Jake Gyllenhaal (Princ Dastan), známy napríklad z filmov Donnie Darko, The Day After Tomorrow (Deň po tom), Jarhead, Prisoners, či tohtoročný Southpaw. Ženské pokolenie zastupovala Gemma Arterton (Princezná Tamina), ktorá si zahrala v bondovke Quantum of Solace, ďalej vo filmoch ako Clash of the Titans a RocknRolla. Staršiu generáciu zastupovali dvaja herci, prvým bol Ben Kingsley (Nizam), herecká legenda známa z filmov ako Gandhi, Schindler’s List, či Iron Man 3; druhým bol Alfred Molina (Šejk Amar), známy z filmov Prick Up Your Ears, Frida alebo Spider-Man 2.


V dnešnej, prvej časti mini rubriky “Hra X film” sme sa pozreli na päť filmov, ktoré vychádzali z videohernej série. Ani jeden z týchto filmov dieru do sveta neurobil, no na každý jeden sa dá bez problému pozrieť. Po ich pozretí určite nebudete mať chuť rozbiť televízor, ani napísať tvorcom výhražný list, z dôvodu, že Vám pokazili spomienky na obľubenú videohru. Samozrejme, nie všetci budete s výberom súhlasiť, no tentokrát som sa nezameral na vernosť adaptácie, ale na film ako celok. Určite nám v diskusii dajte vedieť, ktoré filmové adaptácie máte v obľube, prípadne skúste navrhnúť sériu, ktorá zatiaľ filmovú podobu nemá, no určite by si ju zaslúžila.

Komentuj!