Register

A password will be e-mailed to you.

Sviatky sú pre viacero kamenných obchodov príležitosťou zbaviť sa zásob starších nepredaných hier v špeciálnych zľavách, ktorým mnoho hráčov neodolá. Dávajte si však pozor, aby ste sa nestali obeťou podvodu.

Na podobný prípad upozornil na Reddite užívateľ Devacy, ktorý si tento trik všimol pri návšteve amerického Walmartu. Walmart totiž v zľave ponúka veľký počet kusov FPS strielačky MAG z roku 2010 pre PlayStation 3.

To by bolo síce v poriadku, problémom však je, že MAG je čisto multiplayerová záležitosť, ktorú si bez prístupu na servery Zipper Interactive vôbec nezahráte. A tieto servery boli všetky vypnuté už pred dvoma rokmi. V praxi teda kupujete úplne nehrateľnú hru.

Zároveň nejde o prvý podobný prehrešok Walmartu. Ako upozornili niektorí ďalší užívatelia, Walmart sa o niečo podobné pokúsil už pri hre City of Heroes, ktorú dal v zľave do predaja dva mesiace po vypnutí serverov.

Najhorší na celom škandále je fakt, že veľa obchodov odmieta hry reklamovať po ich rozbalení. Ak si teda podobnú hru nainštalujete a zistíte, že je nehrateľná, máte jednoducho smolu a za svoje peniaze ste dostali iba krabicu na poličku.

Z právneho hľadiska pritom ide o pomerne ošemetnú záležitosť. Disk, ktorý obchod predáva, totiž nie je nijak poškodený a čisto z technického hľadiska ide o funkčný produkt – hru si predsa bez problémov nainštalujete. Obchod a vydavateľ si následne môžu prehadzovať zodpovednosť jeden na druhého. Obchod môže tvrdiť, že na krabici je predsa napísané, že ide o online hru a oni nie sú povinní garantovať prístup k serverom vydavateľa, zatiaľčo vydavatelia (pri starších hrách navyše často už neexistujúci) nemôžu za to, že obchod predáva hru, ktorá sa už nedá hrať.

Je síce možné, že v Európe by ste s podobnou vecou na súde uspeli, ale úprimne, cez sviatky si chcete radšej poriadne zahrať, nie trápiť sa kvôli pár eurám žalobami, ktoré sa budú ťahať ešte niekoľko mesiacov alebo rokov, navyše s nejasným výsledkom.

V záujme vianočnej pohody si teda pri online hrách dávajte veľký pozor, čo kupujete.

Komentuj!