Register

A password will be e-mailed to you.

Francúzska spoločnosť Dontnod Entertainment je hráčom známa vďaka titulom Remember Me a tohtoročnej epizodickej záležitosti menom Life Is Strange. Nakoľko všetkých päť epizód vynikajúco hodnotenej hry Life Is Strange už vyšlo, vývojári sa podelili s verejnosťou o informácie týkajúce sa ich budúceho počinu. Privítajte novinku od Dontnodu, temné RPG nazvané Vampyr.

Príbeh hry sa bude odohrávať v Londýne po skončení prvej svetovej vojny a hráč sa zhostí úlohy doktora menom Jonathan E. Reid, ktorý sa zmení na upíra následkom pohryznutia od pacienta, u ktorého sa predpokladalo, že je nakazený španielskou chrípkou. Ako už názov Vampyr napovedá, pacient trpel inou diagnózou, ako chrípkou. Bližšie informácie o hre tvorcovia poskytli cez PlayStation Blog, poďme sa teda pozrieť, čo máme od tejto nádejne vyzerajúcej záležitosti očakávať.
Vampyr 01

“Vampyr je akčné RPG, s prepracovanými a drsnými bojovými mechanikami, obsahuje prieskum a vyšetrovanie – budete musieť zhromažďovať stopy a hovoriť s mnohými ľuďmi pri potulovaní sa ulicami Londýna.” Hráč bude mať k dispozícii špeciálne upírske schopnosti a autentické zbrane, ako rôzne píly (hlavným hrdinom hry je doktor – chirurg), ktoré bude využívať v boji proti mýtickým postavám i obyčajným ľuďom. Tvorcovia dodávajú, že v hre bude k dispozícii viacero druhov zbraní a spôsobov boja, avšak v súčasnosti ešte nie je správny čas na poskytnutie bližších informácií. “Jednou z najzaujímavejších vecí na hre je, že kohokoľvek vo Vampyrovi stretnete môže byť cieľ, ak budete chcieť. Avšak každé zabitie bude mať dopad na krehké ulice Londýna. Obaja (hráč i Vaša postava) uvidíte a pocítite dôsledky. Budú maž vplyv na príbeh, častokrát okamžitý, inokedy z dlhodobého hľadiska. Upíri musia jesť, ale ako sa hovorí, “ste to, čo jete” – aspoň v mysli Reida. Je to veľmi ľudský upír … v konečnom dôsledku nezabudol, odkiaľ pochádza.” Autori týmto narážajú na morálne dilema, ktoré bude trápiť hlavného hrdinu, nakoľko ako lekár ľudom pomáha, no ako upír bude musieť zabíjať. Na hráčovi bude voľba, koho ušetrí a komu sa svojimi zubami prisaje na krk.

Vampyr 02

Autori v rozhovore ďalej odpovedali, z akého dôvodu si ako prostredie vybrali práve povojnový Londýn, ktorý v tom čase sužovala španielska chrípka. “Chceli sme vyrozprávať skutočne gotický príbeh o upíroch – vzdialený od trblietavých upírov, ktorých vidíte v TV a súčasných filmoch.” Z tohto tvrdenia by sme mali mať pravdepodobne radosť, že nás čakajú upíri, ktorých si pamätáme z minulosti – temný, nebezpečný a krvilačný, žiaden Edward a Bella. Poďme však späť k samotnému Londýnu. “Anglicko sa zotavovalo z následkov svetovej vojny s španielska chrípka si razila cestu kľukatými ulicami Londýna. Všade číhala smrť a kriminalita, navyše v Anglicku prebiehalo mnoho sociálnych a politických zmien”. Autori hovoria, že si o situácii danej doby urobili veľa prieskumov, aby hra mohla verne spracovať atmosféru a vzťahy panujúce v Londýne roku 1918.

Vampyr 03

Po dejisku prišla reč aj na samotného protagonistu hry Vampyr. “Reid bol vojnovým lekárom –  je to vedec zaoberajúci sa krvou. Oboznámený s novou metódou transfúzie krvi používanej vo vojne je Reid celkom skeptický voči všetkým nadprirodzeným veciam, takže si viete predstaviť, že je pre neho veľmi náročné vyrovnať sa s jeho novým … stavom. Reid je racionálny človek, chce upírstvo pochopiť. V podstate berie upírstvo ako zdravotný stav, avšak ako sa budete predierať príbehom a stretnete ďalšie postavy zistíte, že veci sú omnoho … organizovanejšie, alebo úmyselné.” V závere rozhovoru sa tvorcovia vyjadrili k voľbe, ktorej bude čeliť každý jeden hráč hry Vampyr, a to, koho pre svoje prežitie zabijete a kto bude po Vašom rozhodnutí môcť odísť domov za svojou rodinou. “Zabíjanie nevinných ľudí je bohužiaľ cena za nesmrteľnosť. Okrem toho, koho možno v očiach upíra definovať ako nevinného? Ľudí budete musieť zabíjať, to je isté … ale ako sa rozhodnúť koho? Tieto rozhodnutia budú formovať informácie, ktoré budete zhromažďovať, veci, ktoré uvidíte a taktiež aj vzťahy s ostatnými postavami. Kŕmiť sa však budete musieť. Tomu, že ste upír nemožno uniknúť.”

Na základe rozhovoru a predošlých hier štúdia Dontnod Entertainment možno usúdiť, že Vampyr bude minimálne do svojho vydania pútať pozornosť hráčskej komunity. Na gameplay video, ktoré nám priblíži, ako bude hra vyzerať v pohybe si ešte budeme musieť chvíľu počkať, nakoľko dátum vydania je predbežne stanovený na rok 2017. Zatiaľ si môžete pozrieť teaser, ktorý sa zameriava na koncept Vampyra a taktiež artwotky, ktoré tvorcovia počas rozhovoru poskytli.

Artwork 01 Artwork 02 Artwork 03

Vampyr nebude žiadna exkluzivita tej, či onej platformy, hra je už popredu ohlásená pre PC, PS4 a XBOX One a o vydanie sa postará spoločnosť Focus Home Interactive.

Komentuj!