Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

V dnešnej recenzii si predstavíme perifériu, ktorá by mala byť súčasťou hernej mašiny každého pravého hráča. Budeme sa baviť o mechanickej klávesnici s názvom E-Blue Mazer K727.

E-Blue Mazer K727 – Úvod, balenie, technické špecifikácie

Výrobca E-Blue sa rozhodol zabojovať aj na slovenskom trhu a priniesol naň zaujímavú klávesnicu, ktorá môže výbavou a vzhľadom konkurovať aj špičke. Pre hráčov je však zaujímavá najmä dostupnou cenou, ktorá býva v prípade mechanických klávesníc vyššia.

Klávesnica k zákazníkovi pricestuje v jednoduchej čiernej krabici. Nechýba však tématická farebná potlač, na ktorej nájdeme modelové označenie. Výrobca taktiež graficky zobrazuje typ použitého mechanického spínača. Klávesnica sa dodáva s čiernymi, hnedými, červenými a modrými spínačmi. Ostatné informácie nájdete na zadnej časti tejto potlače.

1

V balení je klávesnica uložená do polystyrénovej podstielky, ktorá chráni produkt pri preprave. Klávesnica je taktiež dodatočne zabalená a okrem nej nájdeme v balení iba používateľskú príručku.

Poďme sa najskôr pozrieť na samotné technické parametre klávesnice. Model Mazer K727 patrí k herným mechanickým klávesniciam s podsvietením.

E-Blue Mazer K727 – Čo sú to mechanické spínače? + Vyhotovenie

Čo je to mechanická klávesnica?

Pýtate sa, prečo by ste sa mali vôbec zaujímať o mechanickú klávesnicu? Odpoveď je jednoduchá. Klávesnica ako periféria sa od nepamäti vyhotovovala v čisto mechanickom prevedení. Miniaturizácia prítomná na každom rohu však zasiahla aj klávesnice ako také. Vznikol tak membránový spínač.

Membránové spínače nájdeme v každom notebooku, sú rozšírené masovo v takmer každej klávesnici na trhu. Je vysoko pravdepodobné, že aj ty doma, máš na svojej klávesnici práve membránové spínače.

V praxi na nich nie je nič zlé a úspešne mažú nevýhody starých mechanických kláves. Membránové spínače sú tiché, môžu mať veľmi nízky zdvih, čím sa skvelo hodia do notebookov, zároveň sú veľmi lacné a jednoduché na údržbu. Prinášajú dostatočnú životnosť a podobné vlastnosti, ako tradičný mechanický spínač. Najpodstatnejším rozdielom je doba aktivácie spínača. Tá je na membránovom systéme dosiahnutá až pri úplnom pritlačení klávesy na doraz membránového spínača. Užívateľ tak v praxi musí pri každej aktivácii spínača dotlačiť klávesu úplne na doraz, čo vyžaduje veľa energie, spôsobuje únavu prstov, prináša neistý a nejednoznačný stisk po okrajoch klávesu, a teda predlžuje dobu aktivácie spínača.

2

Mechanický spínač naopak ponúka jednoznačný zdvih klávesy, jednoznačnú dobu aktivácie, a tak nie je potrebné spínač úplne dotláčať až na telo klávesnice. To z dlhodobého hladiska kladne vplýva na reakčnú dobu, presnosť stláčania kláves a v neposlednom rade k menšej únave prstov pri intenzívnom používaní.

8

Je to jednoducho starý dobrý mechanický spínač, ktorý sa dokáže správať konzistentne dlhé roky, čo sa o membránových povedať nedá.  K nevýhodám bez pochýb patrí veľkosť spínača, jeho cena a navyše, mechanické spínače sú oproti membránovým hlučnejšie. Napríklad modré spínače okrem mechanického zopnutia integrujú aj pohyblivú časť, ktorá doprevádza aktiváciu spínača zvukom mechanického kliku. Užívateľ môže na mechanickej klávesnici doslova tancovať po klávesach s neuveriteľnou presnosťou a rýchlosťou. Samozrejme sa bavíme o milisekundách, ale hráči vedia, ako je dôležitá každá jedna z nich. V profesionálnom hraní jednoducho na každej milisekunde záleží.

3

Klávesnica dodaná na recenziu boja osadená “modrými spínačmi”, tie však nepatria k tým od Cherry MX, na ktoré sme pri tejto farbe spínača zvyknutí. Osadené spínače dodala firma Kailh, ktorej produkty môžeme dohľadať aj u obdobnej konkurencie (Tessoro).

A41Z_130441849619706692dBHIMnpbJb

O kvalite samotných spínačov by sa dalo diskutovať. Ak máte skúsenosť s plnohodnotnými Cherry MX Blue od Nemeckého výrobcu, okamžite rozoznáte rozdiel. Nemožno však jednoznačne posúdiť, či k lepšiemu, alebo horšiemu, nakoľko problematika mechanických spínačov vnáša do hry subjektívnu preferenciu. Jednoducho povedané, niekomu vyhovuje jedno, druhému zase iné.

Kailh-Blue

Vyhotovenie

Výrobca stavil na staré dobré plasty. Na tom však nie je nič zlé, osobne si neviem predstaviť celokovovú klávesnicu, ak sa na vec pozrieme z praktického hľadiska. Klávesnica je však aspoň na povrchu “ošetrená” kovovým povrchom, ktorý dodáva klávesnici šmrnc. Taktiež z nej na pohľad robí drahší kúsok.

4

Mazer K727 je ťažký, čo je len dobre. Vďaka tomu a štvorici podporných gumových podložiek, drží na stole s istotou aj pri drsnejšom zaobchádzaní. Obrovská škoda, že si výrobca nenašiel zopár centov aj na nastaviteľné podložky. Skrz ich absenciu možno konštatovať zníženie komfortu pre niektorých hráčov. Plne rozumiem tomu, že nie každý potrebuje skloniť klávesnicu, osobne to však nie, že preferujem, ale doslova potrebujem. Nakoľko sa však jedná o subjektívný mínus, prekážať nemusí každému.

Klávesnica komunikuje s PC alebo MACom cez všade prítomný USB konektor. Ten spája klávesnicu cez pomerne neforemný flexovaný kábel, ktorý sa pýši dĺžkou až 1,8 metra.

E-Blue Mazer K727 – Podsvietenie, praktická skúsenosť

Podstvietenie pod samotnou klávesnicou sa nesie, v tomto prípade, v znamení modrej farby. Samozrejmosťou je možnosť vypnutia tohto podsvietenia. Nakoľko nie každý hráč preferuje takúto “kolotočiarsku výbavu”, jednoznačne chválime možnosť vybrať si. Samotné klávesy sú podvietené v jednotlivých radoch.

5

Každý z x radov je podsvietený inou farbou, túto farbu však nemožno nijako zmeniť. Napriek tomu je podsvietená každá klávesa samostatne čo zabezpečuje rovnomerné podvietenie pozdĺž celej klávesnice. Klávesnica však ponúka náramne zaujímavé a široké možnosti nastavenia podvietenia. Klávesy môžu svietiť do vami preddefinovaného paternu, poprípade sa môže cez klávesnicu prechádzať akoby svetelný had. Výrobca ponúka aj mód akejsi vlny, kedy po stlačení konkrétnej klávesy spustí vlnu svetla smerom od tejto klávesy.

6

Módy su pri predvádzaní pomerne zaujímavé, v praxi skôr skončíte s konkrétnym nastavením podsvietenia pre jednotlivé klávesy. Tu výrobca ponúka skutočne neobmedzené možnosti. Sami si môžete navoliť, ktorá klávesa bude svietiť, ktorá zase nie, a tak si môžete okrem vysvietenia často používanych kláves vysvietiť na klávesnici ľubovolný obrazec. Celkom zaujímavé, čo poviete?

Praktická skúsenosť

E-Blue Mazer K727 spĺňa všetky štandardy kvalitnej mechanickej klávesnice. Osadené spínače síce nekopíruju notoricky známe Cherry MX BLUE, prinášaju však podobné vlastnosti. Ako som už spomenul, nemožno hodnotiť či lepšie, alebo horšie, nakoľko sa jedná o silne subjektívne cítenie. Pre mmňa boli Kailh BLUE o niečo tuhšie a menej isté, ako sú Cherry MX BLUE napríklad v klávesnici Razer Blackwidow Tournament. Rozdiely sú však skutočne minimálne a silno subjektívne, nakoľko mám na Razerke odohrané podstatne viac.

7

Pozrime sa sa hlučnosť klávesnice. Tu musím povedať, že E-Blue Mazer K727 je skutočne hlučná. Nie je to chyba, je to vlastnosť osadených spínačov. Ak chcete menej hlučnú mechanickú klácesnicu, stačí si zvoliť Mazer s inými spínačmi (všetky dostupné okrem modrých neintegrujú mechanický klik). Kailh BLUE sú však menej hlučné, ako Cherry MX BLUE.

E-Blue Mazer K727 – Záver

V dnešnej recenzii sme si predstavili zaujímavú mechanickú klávesnicu od menej známeho výrobcu. Napriek tomu, že E-Blue nepatrí k produktom s drahým marketingom a vysokými cenami, prináša viac než prijateľnú kvalitu vyhotovenia, pravý mechanický spínač, kvalitný kábel a zaujímavé funkcie podsvietenia. Škoda, že podsvietenie nemožno modifikovať komplexnejšie. V tejto cenovke to však nedokáže ani konkurencia, preto niet čo vyčítať.

K727_Keyboard_3

Mazer K727 je jednoducho klávesnica do koča aj do voza, ktorá poteší každého hráča počítačových hier. Za redakciu somhrac.sk ju môžeme kúpu jednoznačne odporučiť aj náročnejším hráčom. V takom prípade však skúste iný typ spínača, nakoľko modrý vyhovie skôr masám, ako plnokrvným a najnáročnejším hráčom.

Produkt na recenziu zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

E-Blue Mazer K727 - Herná klávesnica pre každého?
Mazer K727 je jednoducho výborná klávesnica, ktorá poteší každého hráča počítačových hier. Jednoznačne ju môžeme odporučiť aj náročnejším hráčom. Ak však patríte k tejto skupine, v takom prípade skúste iný typ spínača, nakoľko modrý vyhovie skôr masám, ako plnokrvným a najnáročnejším hráčom.
Pozitíva
  • Kvalitné vyhotovenie
  • Rozsiahle možnosti nastavenia podsvietenia kláves
  • V rámci danej cenovej kategórie ponúka najlepšiu možnú kvalitu
Negatíva
  • Absencia nastaviteľných podložiek
4.3Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!