Register

A password will be e-mailed to you.

Forza Motorsport je značka sama o sebe. Táto hra oslavuje už desať rokov pôsobenia na trhu a tak sa nemožno čudovať, že vývojári z Turn 10 Studios pod taktovkou vydavateľa Microsoft Studios uviedli 18. septembra tohto roku už šieste pokračovanie najznámejšej série automobilových pretekov, Forzu Motorsport 6. 

Recenzovaná verzia: Xbox One

Čím je Forza Motorsport 6 iná? 

Začneme pekne po poriadku. V čom je vlastne Forza Motorsport 6 iná oproti iným jazdným simulátorom? Hlavnou témou Forzy Motorsport 6 je voda. Tentokrát sa vývojári z Turn 10 zamerali na správanie automobilu na mokrej trati a hneď v úvode musím uviesť, že sa im to skutočne podarilo. Ale o tom potom…

videa-z-forza-motorsport-6-dem-image-605

Zdá sa vám, že je to málo? Ale kdeže, okrem simulácie mokrej vozovky hra ponúka až 450 automobilov rôznych značiek, zatriedených do výkonnostných skupín tak, ako to poznáme z Motorsport päťky. Šestka teda ponúka viac ako dvojnásobok možností než predchádzajúci diel tejto hernej motoristickej série. Čo sa týka ponuky okruhov, aj v tomto ohľade je na tom Motorsport 6 podstatne lepšie. K dispozícii je až 26 rôznych tratí, pričom vývojári prisľúbili do budúcna ďalšie. Myslím teda, že je jednoznačne jasné, ak vlastníte piaty Motorsport, upgrade na novú šestku sa už len z hľadiska dostupného obsahu vyplatí.

39-novych-vozidiel-do-forza-mo-image-989

Simulátor? Či arkáda? 

Každému znalcovi série Forza Motorsport je jasné, že táto séria sa zameriava výhradne na simulačný model. Šiesty Motorsport teda možno s čistým svedomím zaradiť medzi simulátory. Samozrejme, ak vravíme o simulátore, prichádzajú do hry rôzne nastavenia a modifikácie. V tomto prípade Forza Motorsport  6 prináša zaujímavý arkádový prvok, kedy si jazdec môže za pomoci kariet buď jednorázovo, alebo trvalo zlepšiť napríklad grip pneumatík na vozovke za dažďa. Na výber je samozrejme mnoho modifikátorov, žiaden z nich však podstatne nemení podmienky a možno ich chápať len ako akýsi bonus. Modifikátor mi nikdy nezabezpečil víťazstvo na trati, možno len pomohol, niekedy však môže i uškodiť. Všetko je na hráčovi a na jeho uvážení, kde a aký modifikátor použiť.

f3fed74c-28b3-4ffa-8c6b-6e46bd6fe106

Okrem toho má hráč k dispozícii niekoľko štandardných nastavení jazdného modelu, kedy možno nastaviť všetko od ESP, ABS cez asistenciu brzdenia, vizuálne nastavenie ideálneho prechodu zákrutou (známa šípka, ktorá mení farby podľa vašej aktuálnej a odporúčanej rýchlosti v zákrute), nechýba ani nastavenie riadenia. Ak by sa vám to zdalo málo, verte, že nastavení je omnoho viac vrámci individuálnych nastavení každého vozidla. Tu si môžete nastaviť najmenšie detaily, akými sú tlak v pneumatikách, výška vozidla, nastavenie prevodovky, a opäť mnoho ďalších modifikácií samotného vozidla.

Čo sa týka samotného fyzikálneho modelu, ten je spracovaný dobre a prináša určitú dávku adrenalínu do inak realistického modelu. V limitných situáciach sa vie auto správať mierne arkádovo, čo však badať na takmer všetkých simulátoroch, s výnimkou Project CARS, kde som tento jav nebadal. Každopádne, na svoje si príde každý. Ak milujete simuláciu, oceníte reálne správanie automobilu, ak jazdíte Need For Speed a prechádzate na simulátor, hra ponúka nastavenia, ktoré vám umožnia plynulý prechod a postupným odoberaním asistencií sa ako hráč naučíte pomerne komplikovaný fyzikálny model.

2916259-forza-motorsport-6-alfa-romeo-jpg

Model citlivo rozoznáva medzi predno, zadno a štvorkolkou, skvelo reaguje na osadenie bŕzd, podvozku, hmotnosť vozidla, pevnosť karosérie, umiestnenie motoru, prevodovku, turbo či kompresor. Každé jedno auto viete úplne prerobiť podľa svojich predstáv.

Tento rok sa vývojári sústredili na správanie automobilu na mokrej vozovke, a tu musím konštatovať, sánka dolu! Vývojárom sa podarilo implementovať veľmi realistické správanie na mokrej vozovke, ktoré zahŕňa tzv. aquaplaning (ide o jav, ku ktorému dochádza pri zvýšenej rýchlosti vozidla na mokrej vozovke; jav sa dá definovať ako strata priľnavosti pneumatiky k vozovke vplyvom vody, ktorá sa dostala medzi pneumatiku a vozovku – auto začne doslova plávať na hladine). Aj v prípade, že by ste z nejakého dôvodu nemali radi sériu Forza Motorsport, odporúčam vyskúšať.

Po grafickej stránke skvelé, škoda repetitívnej hudby

Hráči na PC môžu namietať pomerne nízky výkon momentálnej generácie herných konzol. Faktom však zostáva, že aj z toho mála, čo ponúkajú next-gen konzoly, Turn 10 Studios vyčarovalo skutočne skvelú grafiku. Full HD rozlíšenie, 60 FPS, nech sa páči. Autá sú doslova nádherné, až fotogenické. Horšie je to s okolitým prostredím, ktoré je však štandardne v tejto kategórii hier poslabšie. Na preteky to však plne postačuje. Priznám sa však, že som očakával o niečo krajšiu simuláciu dažďa, ktorá je taká… nijaká. Samozrejme, o tomto to nie je, hra je o pretekaní. Skvelá grafika však poteší.

forza2

Za výborné taktiež považujem spracovanie interiéru vozidiel. To je skutočne detailné a zo štandardne ponúkaných pohľadov som práve kvôli tomuto preferoval pohľad zvnútra.

Hra ponúka aj miernu dávku vizuálneho tuningu. Ten je však skutočne na minimálnej úrovni a iba niektoré autá možno upraviť viac. V ponuke je viacero farieb a samozrejme je k dispozícii aj moho preddefinovaných “kabátov”, do ktorých môžete obliecť svoje auto.

Zvukové podanie automobilov, rev motorov, pišťanie pneumatík, tu sme zvyknutí na vysoký štandard a šiesty diel nesklamal. Drží vysoký štandard série aj v tomto ohľade. S čím sa v sérii Motorsport neviem akosi stále stotožniť je repetitívna hudba v pozadí pri jazdení. Myslím, že mohla byť úplne vynechaná, i keď sa dá samozrejme manuálne vypnúť.

Výzva + zábava

Pri hraní Forza Motorsport 6 som sa skutočne bavil. Hra ponúka všetko, čo som očakával zo skúseností z predchádzajúcich dielov a pridáva niekoľko skvelých vylepšení, ktoré potešia skalných fanúšikov série Forza Motorsport.

Forza6_E3_PressKit_01_WM

Šestku teda hodnotím na takmer výbornú, kedy hráč za svoje peniaze dostane slušný balíček dostupných vozidiel, veľa známych okruhov, zaujímavý systém kariéry (ktorý nechcem nejako ďalej spoilerovať), realistický herný a jazdný model, skvelú a absolútne unikátnu simuláciu správania auta na mokrej vozovke a v neposlednom rade funkčný, skutočne vyzývavý multiplayer, ktorý dokonale preverí vaše jazdecké schopnosti. Ak patríte k skutočným vyznávačom hernej jazdnej simulácie, Forza Motorsport 6 nesmie chýbať vo vašej zbierke. Zážitok z hry možno umocniť zakúpením volantu, kedy sa inak skvelá vibračná odozva tradičného ovládača premení na ešte lepší force feedback do volantu.

Forza Motorsport 6 - Mokrá jazda, ktorá stojí za to
Skvelo zvládnuté pokračovanie hernej série Forza Motorsport. Šiesty diel prenáša všetko dobré z toho piateho a pridáva mnoho vozidiel a tratí, skvelý jazdný model, realistické správanie vozidla na mokrej vozovke.
Pozitíva
  • Skvelý jazdný model
  • Správanie auta na mokrej vozovke
  • Veľký výber automobilov
Negatíva
  • Grafické spracovanie dažďa mohlo byť lepšie
90%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (14 Hlas)
78%

Komentuj!