Register

A password will be e-mailed to you.

Celkovo 11 ľudí bolo v posledných dňoch zatknutých v súvislosti s ovplyvňovaním StarCraft 2 zápasov v Južnej Kórei. Podľa Kórejskej eSports Asociácie (KeSPA) sú medzi zatknutými aj profesionálni hráči Choi “YoDa” Byeong-Heon, Choi “BBoongBBoong” Jong-Hyuk a hlavný tréner tímu PRIME Park “Gerrard” Wae-Sik.

Elektronické športy sa tešia čoraz väčšej popularite a s tým súvisí aj stále väčší objem peňazí, ktorý sa v nich točí. Z tohto pohľadu už predbehli viacero fyzických športov a o Ázii to platí dvojnásobne. Nie je teda žiadnym prekvapením, že do sveta eSports začínajú prenikať aj neduhy, ktoré poznáme z klasických športov.

Už v minulosti sme vás informovali, akým veľkým problémom sa za posledné roky stal doping. Čo by to však bol za šport, keby v ňom nemala prsty aj stávková mafia?

Podľa informácii KeSPA by v tomto najnovšom škandále malo ísť o najmenej 5 zápasov v roku 2015. Na pokyny stávkovej mafie ich hráči schválne prehrali, za čo zinkasovali približne 15 tisíc eur na zápas. Tréner Gerrard hral v prípade úlohu sprostredkovateľa.

Nejde pritom o prvý škandál s ovplyvňovaním zápasov v kórejských ligách. Najmä StarCraft je u stávkových mafií populárny, keďže sa hrá jeden na jedného a na požadovaný výsledok teda stačí podplatiť iba jedného hráča. KeSPA preto tieto prípady berie naozaj vážne a všetci dotknutí dostali doživotný dištanc.

To ich však momentálne trápi asi najmenej. Okrem trestu od KeSPA im totiž hrozí aj niekoľko rokov za mrežami.

Komentuj!