Register

A password will be e-mailed to you.

Electronic Arts by privítali vo svojich radoch väčšiu diverzitu. Ide im najmä o zníženie podielu bielych vývojárov, predovšetkým mužov. V rozhovore pre ekonomický magazín Fortune to prezradil COO Electronic Arts Peter Moore.

“Posunuli sme sa od personifikácie našich predstáv o tom, ako by mali vyzerať ženy v hrách, k zapájaniu žien do tvorby hier. V Electronic Arts dnes dohliadajú na niektoré naše najsilnejšie značky ženy, ktoré šéfujú stovkám mužov,” povedal Moore.

Príkladov je hneď niekoľko. Sara Jansson je výkonným producentom pre hru Mirror’s Edge Catalyst. Sigurlina Ingvarsdottir a Rachel Franklin plnia rovnakú funkciu pre hry Star Wars Battlefront a The Sims 4. Samantha Ryan zase pracuje ako generálny riaditeľ sekcie EA Mobile.

“Odkedy som v roku 1999 vstúpil do herného priemyslu, bol som svedkom neuveriteľného nárastu počtu ženských vývojárov,” pokračoval Moore. “Nemôžu byť všetci iba bieli muži. Ľudia zodpovední za prijímanie nových zamestnancov v EA sa v posledných rokoch stále viac sústreďujú na diverzitu.”

Tento trend sa najviac prejavuje práve u mobilnej divízie. V EA to vidia ako skvelú príležitosť pritiahnuť to herného priemyslu viac žien, ktoré práve dokončili vysokú školu. Budúce vývojárky sa však snažia podchytiť už skôr. “V EA chceme povzbudzovať ženy, aby premýšľali nad kariérou v programovaní už na strednej škole,” povedal Moore. Nedávno preto Electronic Arts zorganizovali akciu kurz Girls Who Code, kde vývojári 7 týždňov učili stredoškoláčky vytvárať svoje vlastné mobilné aplikácie.

Spoločnosť si chce zároveň získať viac fanúšičiek z radov hráčov. To bol podľa Moora tiež dôvod, prečo sa do hry FIFA 16 rozhodli pridať ženské futbalové tímy. “Veľa sme investovali, aby sme ich mohli dostať do hry, a na tomto základe budeme stavať aj v ďalších hrách,” vysvetľuje Moore. “Americký ženský tím tento rok vyhral majstrovstvá sveta a dovolím si tvrdiť, že viac Američanov dokáže vymenovať členky ženského národného tímu, než toho mužského. O rok budú navyše ženy súperiť o zlato na olympiáde v Riu, čo taktiež pomôže nášmu marketingu.”

Podľa Moorea tvoria ženy iba 15% z hráčov série FIFA. Verí však, že s pridaním ženských tímov sa toto percento bude zvyšovať. “Už po prvých týždňoch uvidíme koľko ľudí začne hrávať za ženské tímy. Myslím si, že to bude mať veľmi pozitívny vplyv,” dodal Moore.

Komentuj!