Register

A password will be e-mailed to you.

Microsoft distribuuje súbory potrebné na inštaláciu Windows 10 do počítačov vybavených Windows 7 alebo 8. To sa však deje aj v prípade, ak užívateľ nepotvrdil súhlas s aktualizáciu na novú verziu Windows.

Čitateľ magazínu The Inquirer spozoroval, že zložka s názvom “~BT Windows 10” sa v jeho systéme objavila, hoci si Windows 10 nerezervoval a ani nepovolil aktualizáciu. Tento fakt si uvedomil až po tom, ako si prezrel históriu aktualizácií, kde bolo viditeľných mnoho neúpešných pokusov o upgrade na Windows 10. Spoločnosť Microsoft pre redakcie VentureBeat a PCWorld potvrdila, že toto sa skutočne deje.

Užívatelia Windows 7 a 8 si môžu zvoliť, či majú záujem o najnovší Windows, no očividne aj ak je ich odpoveď “nie”, súbory potrebné na aktualizáciu sú stiahnuté. To sa deje na zariadeniach, ktoré majú povolené automatické aktualizácie, čo je všeobecne odporúčané pre uchovanie bezpečnosti a stability systému.
Oficiálne vyjadrenie k tejto situácii zo strany Microsoftu znie takto: “Ľudom, ktorí sa rozhodli pre automatické aktualizácie prostredníctvom služby Windows Update, pomáhame pripraviť ich zariadenie na systém Windows 10 stiahnutím súborov, ktoré budú potrebovať, ak sa kedykoľvek v budúcnosti rozhodnú aktualizovať na Windows 10. Akonáhle je aktualizácia pripravená, uzívateľ je vyzvaný na inštaláciu systému Windows 10.”

Tento postup je určite pohodlný pre to percento užívateľov, ktorí si inštalujú Windows 7 alebo 8 s cieľom okamžitej aktualizácie na Windows 10. V opačnom prípade, ak chce človek používať verziu 7 alebo 8 naďalej, toto riešenie zrovna šťastné nie je. Stiahnuté súbory môžu mať totiž od 3,5 do 6 GB, čo nie je až tak veľa, no pre niektorých užívateľov to môže predstavovať problém. Týka sa to aj Windows tabletov s menšími hard diskami. Sťahovanie na pozadí môže spôsobiť pár vrások ľuďom s pomalším pripojením a určite je nefér voči užívateľom – pokiaľ človek s obmedzeným dátovým pripojením zistí, že veľkú časť svojho mesačného limitu dát minul na súbory Windows 10, o ktoré ani priamo nežiadal, určite nebude rád.

Microsoft v tomto prípade zvolil invazívnu politiku, no zdá sa, že sa mu to vypláca. Od uvedenia na trh viac než 75.000.000 zariadení urobili upgrade na systém Windows 10 a niektoré zdroje hovoria, že číslo sa už blíži k 100 miliónom.

 

 

Komentuj!