Register

A password will be e-mailed to you.

Ako som dnes kráčal z obedu naspäť do práce, s kolegom sme si trošku zafilozofovali o živote. Všetky tie výdobytky doby, technológie, dlhšia dĺžka života… Keď zostarnem, tak to bude paráda oproti dnešku. Namiesto sledovania Búrlivého Paneláku bude už minimálne PlayStation 9, alebo rovno virtuálna realita. Nuž, zasníval som sa až natoľko, že ma so smiechom odťahoval od značky, s ktorou som si dal čelné rande. Je to síce veľmi vzdialená budúcnosť ale ako sa vraví, šťastie praje pripraveným, a preto je potreba sa držať v hernej kondícií, aby sme na staré kolená potom ten gamepad udržali. Poďme si teda priblížiť tohto týždňové cviky.

Fitnescentrum Steam nám znovu ponúka dva vstupy cez víkend zadarmo. Free Weekend status má XCOM: Enemy Unknown, titul, pre mňa dinosaurus, ktorý spolu s Heroes of Might and Magic prežil neúprosnú hernú revolúciu, no aj tak je stále tu. Ťahové stratégie (nepočítam karty Hearthstone) sú poväčšine už len v spomienkach, pretože herný priemysel a počítače pokročili natoľko, že dokážu zvládať všetko real-time. Prirodzený vývoj. Využime preto možnosť a vyskúšajme si ako to bolo vtedy, keď na hry sa pozeralo skôr ako na šachovú partiu. Ozaj, sú tam mimozemšťania! Tiež už dosť old school nepriateľ. Teraz skôr fičia zombíci.

Druhý vstup je ale z môjho pohľadu pasca. Saints Row je totiž už aspoň tretí krát na Free Weekende (alebo aspoň v zľave) za toto leto. To je to tak strašné, že ani zadarmo to nikto nechce? Alebo naopak je to tak super, že keď to zlacnia tak toho predajú dva vagóny? Úprimne, neviem. Každopádne si to skúste a potom mi dajte vedieť!

 

Aby sme dodržali striedavý rým budúcnosť – minulosť – budúcnosť – minulosť, dáme si hádanku, ktorá nás uvedie ďalej. Koľko vám bolo keď sa písal rok 1998? Spomenú si gejmeri, ktoré hry vtedy fičali? Chaloši z Južnej Kórei by mali jasno – Starcraft. Ale nebol to len rok, kedy dal Blizzard mládeži z tejto krajiny zmysel života. Pyro Studios, niekto? Zapla niekomu žiarovka nad hlavou? Commandos! Za cenu jedného piva (1,29 EUR) si môžete dopriať tento víkend celý sud nostalgie a čistého herného zážitku. Vo svojej dobe bola táto stratégia z obdobia druhej svetovej vojny revolučná a aj patrične ťažká.

Keďže sme už načali tému starcov – „kedysi tie hry boli aj náročné, dnes je to samá cut-scéna, ani umrieť sa tam už nedá“, tak Steam mi znovu nahráva, pretože tento víkend je v akcii titul, ktorý je snáď v každom objektívnom rebríčku „Top 10 hier v histórii“ práve vďaka tomu, že sa jedná o ťažkú hru, kde hráč umiera často, veľmi často. Dark Souls II, dámy a páni! Fantasy RPG pre naozajstných hráčov, obľúbený titul na obhajobu počítačových hier v štúdiách univerzít ako top nástroj pre zdokonalenie zraku, postrehov a rýchleho rozhodovania. Ozaj, ak rozmlátite monitor alebo klávesnicu od nervov, nie je to moja vina.

 

Zatiaľ to boli skôr single-playerovky, však? Nebol to úmysel, tak to jednoducho tento týždeň vyšlo. Je tu však jeden čisto multi-player titul s 80%-nou zľavou, ktorý to všetko vynahradí. Chivalry: Medieval Warfare je stredoveký Battlefield. Ale asi 10-krát väčšia zábava. V dobách, keď ľudský život veľkú cenu nemal, si zvolíte halapartňu, meč, luk, kušu alebo sekeru so štítom a hybaj 20 versus 20 sekať hlavy a obsadzovať hrady. Titul, ktorý naozaj nikdy neomrzí, odporúčam!

Ako som písal minulý týždeň, kolegovia z Ubisoftu majú „Back to school Sale“. Bude končiť tento víkend, preto nepremrhajte šancu na super tituly za fajn ceny. Napríklad Mortal Kombat X Premium Edition z 80 na 20 EUR? Alebo Shadow of Mordor za polovicu?

 

Je sympatické sledovať ako Origin a Uplay bojujú o číslo dva na trhu, hneď po zatiaľ na míle vzdialenému Steamu. Keď dal Uplay plošný výpredaj minulý týždeň, tak ľudia v EA sa veľmi rýchlo zobudili a vyslali do sveta to isté. Baví vás Witcher, Mass Effect, Crysis alebo Mirror’s Edge? Tak šup, nakladajte košík doplna, tak ako v Tescu mládež nakladá pivá pred opekačkou. Ja už som aj zaplatil! Takéto zľavy dlhšiu dobu znovu nebudú.

Humble Bundle nám ostal od minulého týždňa rovnaký, stále je režisérom Tom Clancy, v hlavnej úlohe dúhová šestka, Samko Rybár a prieskumné strašidlá. Jediné čo sa zmenilo je, že do tohto Happy Mealu pribudli zvyšné tituly, ktoré tam ešte minulý týždeň neboli – Splinter Cell: Double Agent, Rainbow Six: Vegas 2 a EndWar.

Takisto by som chcel upozorniť, že aj Humble Bundle prešlo na „plošný formát“, tak ako Origin s Uplayom, a preto v regulárnom obchode nájdete zliav do zbláznenia. Borderlands, Bioshock, Batman? Všetko je tu a je to za pár kopčekov zmrzliny!

Fúúúha, tento týždeň toho bolo ako u nás v práci – strašne veľa. Preto som mohol na niečo podstatné zabudnúť, preto ak si si niečo všimol a chceš na to upozorniť, daj vedieť v správe alebo komentári, to vždy poteší, veď sme jedna hráčska rodina!

Komentuj!