Register

A password will be e-mailed to you.

V 50. rokoch 21. storočia to horelo na celom svete. Európa viedla vojnu s arabskými krajinami o posledné zásoby ropy. Ameriku sužoval neliečiteľný mor, pravdepodobne vytvorený Čínou ako biologická zbraň. OSN sa rozpadla a USA zachvátil strach.

Americká vláda preto prišla s plánom výstavby podzemných bunkrov, tzv. vaultov, v ktorých populácia v prípade zničenia sveta dokáže prežiť stovky rokov. Na tento účel si vláda najala korporáciu Vault-Tec, ktorá desaťročia pracovala na tajných vojenských technológiách. Kvôli nedostatku času a financií bolo však postavených iba 122 vaultov, čo nestačilo na pokrytie ani 0,1% populácie. Miesto vo vaulte sa stalo privilégiom určeným iba pre zopár šťastlivcov.

Elity ovládajúce americkú vládu a Vault-Tec, z ktorých neskôr vznikla tajomná Enkláva, však mali s bunkrami iné plány. Zo 122 vaultov bolo iba 17 určených na prežitie. Zvyšné sa pre obyvateľov mali stať väzeniami na vykonávanie experimentov pod taktovkou tzv. Overseerov, ktorí mali jednotlivým vaultom šéfovať.

Vault 29 mal napríklad sledovať vývoj spoločnosti zloženej výlučne z detí pod 15 rokov. Ich rodičia boli schválne presmerovaní do iných vaultov. Vo Vaulte 106 zase boli obyvateľom sústavne podávané psychoaktívne drogy. Populácia Vaultu 68 sa skladala z 999 mužov a jednej ženy. O niečo lepšie dopadol muž, ktorý zdieľal Vault 69 s 999 ženami. Vault 43 zase pozostával z 20 mužov, 10 žien a jedného pantera.

V niektorých vaultoch však prebiehali ešte oveľa neľudskejšie pokusy. Tu je 5 najdesivejších príbehov:

5. Vault 77

77

Aj keď sa viacero experimentov točilo okolo sledovania následkov preľudnenia, Vault 77 mal úplne opačný účel. Vchod bol naprogramovaný tak, aby sa uzamkol po vstupe prvého obyvateľa. Ten si spočiatku myslel, že došlo k omylu a čakal na zvyšných obyvateľov. Takmer dva roky strávil usedavým plačom pri vchode, až jedného dňa našiel krabicu s bábkami.

Tie mu pomáhali bojovať so zdrvujúcou samotou. Všetky dostali svoje mená, no obľúbil si najmä bábku psa, ktorú nazval Reverend Stavač a plnila funkcie reverenda a šerifa. Po čase, zrejme pod vplyvom svojho zlého psychického stavu, sa s ním však jedna z bábok, Vault Boy, začala rozprávať. Pokusný králik stratil aj posledné zvyšky zdravého rozumu.

Jedného dňa sa prebudil a zistil, že bábku Kráľa niekto zavraždil. Podozrenie padlo okamžite na Vault Boya. Ten mu však povedal, že Kráľa zabili spolu a teraz musia ujsť skôr, než ich objaví Reverend Stavač. Navliekol si teda Vault Boya na ruku, pokúsil sa otvoriť vchod do vaultu, ktorý sa (bez jeho vedomia) odomkol už pár mesiacov po začiatku vojny a vydal sa do zničeného sveta.

Naposledy bol videný vo Wastelande ako jazdí na obrovskom mravcovi s Vault Boyom na ruke.

4. Vault 112

112

Vault 112 bol jedným z posledných vaultov a oproti ostatným bol podstatne menší. Svoje miesto si v ňom malo nájsť iba 85 obyvateľov, ktorí mali byť uzavretí do kapsúl s virtuálnou realitou. Tento simulátor navrhol doktor Stanislaus Braun, ktorý mal nad ním plnú kontrolu.

Spočiatku žili obyvatelia šťastne, keďže simulácie boli nastavené na prakticky dokonalý život. Roky izolácie si však na doktorovi Braunovi začali vyberať svoju daň a začal čoraz viac upadať do šialenstva. Sledovať simulácie dokonalého života preňho prestalo byť zaujímavé, a tak do nich začal zasahovať čoraz krutejšími spôsobmi. Obyvateľov uväznil v hororových simuláciách, kde ich surovo týral a vraždil. Po smrti ich virtuálneho ja im vymazal spomienky, oživil ich v novej simulácii a týmto neľudským cyklom sa zabával celé desaťročia.

Ich muky by zrejme trvali navždy, pokiaľ by Vault 112 neobjavil Lone Wanderer, hlavná postava tretieho Falloutu. Ten aktivoval spínač, ktorý obyvateľov zabil nadobro, a tým ich oslobodil z ich nočnej mory. Doktor Braun ostal naveky sám, uväznený vo svojej vlastnej simulácii.

3. Vault 92

Vault 92 bol oficiálne určený na zachovanie hudobného dedičstva ľudstva a Spojených Štátov a jeho obyvateľmi sa malo stať 245 hudobníkov. V skutočnosti však išlo o experiment s podprahovou sugesciou.

Jeho cieľom bolo ovládať konanie ľudí pomocou zvukov mimo rozsahu ľudského sluchu, čím chceli vytvoriť dokonalých vojakov. Na tento účel bolo vyčlenené nahrávacie štúdio, v ktorom boli hudobníci uvádzaní pomocou podprahových zvukov do stavu tranzu, v ktorom bolo možné subjektom zadávať príkazy. Prvé pokusy boli úspešné, a tak sa Overseer rozhodol rozšíriť experiment na celý vault. Úspech však bol iba dočasný. Jeden z muzikantov totiž po čase zošalel a vo svojom krvilačnom amoku stihol zavraždiť ďalších troch obyvateľov, kým sa ho podarilo 22 výstrelmi zastaviť. Do mesiaca sa odohralo ďalších dvanásť podobných incidentov, pri ktorých dovtedy pacifistickí hudobníci doslova trhali ostatných obyvateľov na kusy.

Netrvalo dlho a celý experiment sa vymkol spod kontroly. Keď už bola polovica obyvateľov mŕtva a druhá rozdelená na šialencov a ich obete, vo vaulte nastal chaos a preživší sa pokúsili o posledný zúfalý odpor. Bolo však už neskoro…

2. Vault 87

87

Vírus FEV vznikol ako následok pokusov o vytvorenie lieku na tzv. Nový Mor, ktorý od 50. rokov 21. storočia čoraz viac sužoval Ameriku. Na pokusných zvieratách infikovaných týmto vírusom vedci spozorovali výrazný nárast svalovej hmoty a zvýšenie inteligencie a imunity. Zdokonaleným kmeňom tohto vírusu sa podarilo vytvoriť silné jedince odolné voči radiácii, chorobám alebo zraneniam. Ďalším cieľom vedcov sa teda stalo vytvorenie akéhosi supervojaka. Na to však potrebovali urobiť posledný krok – prejsť od zvierat k experimentom na ľuďoch.

Voľba padla na Vault 87. Pod taktovkou Overseera začali vedci infikovať vírusom nič netušiacich obyvateľov. Vírus však nefungoval tak, ako predpokladali. Obyvatelia sa začali meniť na mutantov, ktorí síce oplývali nadľudskou silou a odolnosťou, avšak za cenu značných mentálnych porúch a extrémnej agresivity voči nemutantom. Po roku pokusov sa mutantom podarilo oslobodiť, premôcť stráže, vyvraždiť zvyšných obyvateľov a prevziať kontrolu nad vaultom.

Mutanti sa stali posadnutí zachovaním svojej novej “rasy”, vírus ich však obral o plodnosť. Jediným spôsobom rozmnožovania teda ostalo infikovanie nových ľudí. Mutanti preto otvorili vchod do vaultu a nasledujúcich 200 rokov strávili unášaním ľudí z Wastelandu, ktorých pretvárali na svoj obraz.

Vírus im však dochádza, a preto sa po Wastelande potulujú stovky mutantov, ktorí hľadajú nové zdroje FEV – alebo v reči mutantov, “tú zelenú vec”.

1. Vault 11

11

Vault 11 sa stal dejiskom asi najhoršieho experimentu. Nešlo totiž o žiaden vírus alebo podprahové signály. Vraždiace monštrá mala z ľudí vytvoriť vlastná psychika.

Na prvý pohľad pôsobil ako každý iný vault. Enkláva si však na jeho obyvateľov pripravila prekvapenie. Ihneď po ich vstupe do vaultu sa totiž vchod (a zároveň jediný východ) zapečatil a obyvatelia sa dozvedeli, že sa stali súčasťou sociálneho experimentu, v ktorom musia každý rok označiť jedného človeka ako obeť pre počítač ovládajúci celý vault. Pokiaľ by nikoho nevybrali, počítač vyhladí všetkých.

Jediný, kto o tom vedel dopredu, bol ich Overseer. Rozhorčení obyvatelia ho teda považovali za zradcu a rozhodli sa prvý rok obetovať práve jeho. Zároveň zaviedli systém, v ktorom každý rok zvolia nového Overseera, ktorý sa po skončení svojho volebného obdobia obetuje.

Po čase sa vo vaulte vytvorilo niekoľko voličských blokov, ktoré ovplyvňovali výsledky volieb. Najmocnejší z nich, Blok Spravodlivosti, jedného dňa začal vydierať obyvateľku Katherine Stone. Pokiaľ im nebude najbližší rok poskytovať sexuálne služby, na funkciu Overseera (a teda aj na smrť) nominujú jej manžela. V snahe zachrániť manželov život Katherine súhlasila, avšak Blok svoju časť dohody nikdy neplánoval dodržať. Nathan Stone bol nominovaný a Katherine musela pred voľbami vymyslieť nový plán.

Keďže Blok Spravodlivosti mal vo voľbách iba krehkú väčšinu, Katherine začala jej členov po jednom zabíjať. Po krátkom čase bola síce odhalená a k svojim zločinom sa priznala, manželov život však predsalen zachránila. Ako vrah totiž bola nominovaná viacerými frakciami a voľby “vyhrala” ona.

Po víťazstve a prevzatí funkcie Overseera sa rozhodla naposledy vypáliť rybník Bloku Spravodlivosti a vydala Rozkaz 745, ktorý nahradil volebný systém náhodnou lotériou. Blok v strachu o stratu svojho vplyvu zorganizoval ozbrojený puč, ktorý mal Katherine donútiť tento rozkaz zrušiť. V následných bojoch prišli o život takmer všetci obyvatelia s výnimkou piatich.

Počítač však stále vyžadoval jednu obeť. Zlomení preživší sa odhodlali na posledný akt vzdoru a dohodli sa, že radšej umrú všetci, než by mali opäť odsúdiť nevinného na smrť. Následne sa dozvedeli tú najstrašnejšiu správu. Pôvodný Overseer im klamal. Počítač nebol naprogramovaný, aby po nezvolení nikoho vyhladil celý vault. Práve naopak. Celý čas čakal, kedy sa ľudia rozhodnú nikoho neobetovať aj pod hrozbou vlastnej smrti, aby im následne pogratuloval za svoju nesebeckosť a otvoril zapečatený východ z vaultu.

Po tomto zistení spáchali štyria z preživších samovraždu. Piaty opustil vault a jeho osud je neznámy.

Komentuj!