Register

A password will be e-mailed to you.

Fínske štúdio Rovio, zodpovedné za sériu Angry Birds, sa chystá prepustiť 39% svojich zamestnancov. Informovala o tom spravodajská agentúra Reuters.

Angry Birds patrí s vyše tromi miliardami stiahnutí medzi najúspešnejšie herné série na trhu. Z týchto vtáčích postavičiek sa navyše stal fenomén, ktorý z mobilov postupne prenikol až do reálneho sveta. V roku 2012 sa z nich napríklad stali maskoti majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji vo Fínsku a aj u nás si ešte pamätáme, ako sme zbierali v supermarketoch nálepky na plyšákov. Napriek tomu však Rovio za posledné roky nedokázalo sériu patrične speňažiť.

Pôvodná hra Angry Birds z roku 2009 sa síce stala veľkým hitom a Rovio na ňu nadviazalo ďalšími 14 hrami, ich zisky však už tretí rok po sebe klesajú. V roku 2013 štúdio napríklad zarobilo o polovicu menej, než v predošlom roku. V roku 2014 klesli predaje Angry Birds predmetov o 43% a celkové zisky o 73%. Rovio na to pred Vianocami zareagovalo prepustením 110 zamestnancov, čo zodpovedalo asi 16% celkového počtu zamestnancov.

Rok 2015 zatiaľ pre Rovio vyzerá ešte horšie, a tak sa v štúdiu rozhodli pre radikálny krok – prepustenie ďalších 260 zamestnancov. “Je to pre mňa osobne veľmi ťažké rozhodnutie. Je však jasné, že zoštíhlenie Rovia je nevyhnutné, aby sa spoločnosť mohľa pohnúť dopredu k ďalším úspechom v budúcnosti,” povedal CEO Pekka Rantala.

Rovio sa spolieha na rok 2016, ktorý prinesie napríklad nový 3D film Angry Birds alebo väčší prienik do sveta Lego. Práve kanadskí a americkí zamestnanci pracujúci na filme sú jediní, ktorých sa prepúšťanie nedotkne. Na zlé výsledky tak doplatia predovšetkým zamestnanci vo Fínsku.

K podobnému kroku bolo pred dvomi mesiacmi donútené napríklad štúdio Zynga, ktoré svetu prinieslo populárnu hru Farmville. O prácu vtedy prišlo 364 ľudí.

 

 

Komentuj!