Register

A password will be e-mailed to you.

V júli otriasol svetom eSports škandál, keď profesionálny hráč Counter Strike: Global Offensive, Kory “semphis” Friesen, na kameru priznal, že na turnajoch dopujú prakticky všetci. A aj keď bol doping v progamingu roky verejným tajomstvom, po týchto vyjadreniach začali jednotlivé organizácie zastrešujúce turnaje verejne vystupovať proti dopingu a sľubovať pravidelné dopingové kontroly.

Prvým turnajom s dopingovými kontrolami sa stal turnaj ESL One v CS:GO v nemeckom Kolíne nad Rýnom, ktorý sa zavŕšil túto nedeľu strhujúcim finále medzi švédskym tímom fnatic a francúzskym tímom EnVyUS. Víťazstvo a výhru 100.000$ si napokon odniesol tím fnatic, najmä vďaka skvelému výkonu Freddyho “KRiMZ” Johanssona.

Možno ešte viac, než o samotnom finále, sa však opäť hovorí o dopingu. Organizátori hneď po turnaji vydali vyhlásenie, v ktorom sa chválili čistotou turnaja. “Na základe predošlých oznámení o partnerstve medzi ESL a organizáciami WADA a NADA (Svetová antidopingová organizácia a nemecká Národná antidopingová organizácia) pri vytvorení antidopingových postupov, NADA pripravila program prevencie, ktorý bol hráčom a fanúšikom predstavený počas turnaja. ESL počas turnaja vykonala náhodné antidopingové kontroly medzi hráčmi, pričom všetky výsledky boli negatívne,” píše sa v stanovisku ESL.

Fanúšikov tým však až tak úplne nepresvedčili. Prvým problémom je fakt, že hráči boli na plánované kontroly upozornení niekoľko týždňov dopredu. Väčšina látok, ktoré sa používajú v progamingu, sa dá v tele zistiť iba 2-3 dni po užití. Podozrivý tiež bol fakt, že organizátori odmietli povedať, koľko hráčov bolo vlastne testovaných. Viktor “vuggo” Jendeby, tréner tímu fnatic, nakoniec v rozhovore po finále prezradil, že testovaný bol iba jeden hráč z každého tímu. Mohlo pritom ísť aj o náhradníkov, ktorí do hry vôbec nezasiahli.

Konšpiráciám o dopingu určite nepomohol ani fakt, že pred semifinálovým zápasom medzi fnatic a poľským tímom Virtus.pro kamery zachytili, ako si Jesper “JW” Wecksell z fnatic priamo na pódiu strčil do úst neznámu tabletku a zapil ju vodou. JW sa po turnaji bránil, že išlo o liek Alvedon, ktorý už roky užíva na bolesti hlavy. Účinnou látkou lieku Alvedon je paracetamol, ktorý sa nachádza napríklad v u nás známych liekoch ako Panadol alebo Coldrex. ESL sa však odmieta vyjadriť, či bol medzi testovanými hráčmi aj JW.

Jesper "JW" Wecksell

Jesper “JW” Wecksell

Nech je to akokoľvek, podobne ako cyklistika, ani progaming sa po nedávnych škandáloch tak skoro nezbaví tieňa podozrení z dopingu. My budeme situáciu naďalej sledovať a informovať vás o všetkých novinkách.

Komentuj!