Register

A password will be e-mailed to you.

Ste pripravení na nový Windows 10? Pokiaľ sa chystáte povýšiť váš aktuálny systém v momente, ako to bude možné, prečítajte si následujúce časti v ktorých sa dozviete, čo je vhodné podstúpiť pred samotnou aktualizáciou bez toho, aby ste neskôr ľutovali, že ste možno moc zbrklo prešli na nový systém.

V článku sa dozviete, ako postupovať, ak máte Windows 7, 8, alebo 8.1, a ak chcete len upgradovať. Myslíme aj na uživatelov starších systémov, Windowsu Vista a XP, pre ktorých bude určená sekcia čistej inštalácie.

Veríme, že vám článok prinesie pár užitočných informácií a prechod na nový systém bude čo najmenej bolestný, ba až bezbolestný.

win10_windows_startscreen1_thumb800

Prvá časť: ANALÝZA

Položte si otázku, či chcete Windows nainštalovať úplne na čisto, alebo chcete len Upgrade vášho terajšieho systému.

Tak isto sa oplatí zvážiť následovné:

Aký operačný systém momentálne používate?

Aké dáta chcete vo Windowse zachovať?

Máte váš systém zamorený vírusmi a iným neporiadkom?

Tieto otázky si teraz hneď zodpovieme.

Len uživatelia operačných systémov verzie Windows 7, Windows 8 a Windows 8.1, budú môcť bezproblémovo upgradovať na Windows 10. To znamená, že nemusíte nutne zálohovať vaše dáta. Ak teda stále na vašom počítači beží Windows Vista, alebo nebodaj Windows XP, budete sa musieť uspokojiť s čistou inštaláciou a tým pádom musíte počítať so zálohou dát.

Ak ste uživatelmi Windows 7 alebo Windows 8 a 8.1, mali by ste zvážiť, koľko času ste ochotní stratiť inštaláciou Windowsu 10. Pokiaľ ste si v hlave odpovedali, že nechcete stratiť viac ako hodinu, upgrade bude pre vás lepšou voľbou oproti čistej inštalácií.

Zároveň by ste sa však mali pozrieť na stav vášho systému. Je váš Windows v momentálnom stave príliš pomalý a nechová sa tak, ako keď ste ho po prvý raz nainštalovali a všetko išlo svižne a bez problémov? Aj napriek vašej časovej vyťaženosti by ste sa mali vydať cestou čistej inštalácie. Prečo si prenášať problémy na nový operačný systém a riskovať tak ešte väčšiu nestabilitu, problémy s kompatibilitou ovladačov a podobne? Múdrejšie je obetovať sa teraz a žiť mesiace/roky s čisto nainštalovaným bezproblémovým systémom.

Windows-10-Build-10074-Xbox-app_thumb800

Druhá časť: UPGRADE

Tieto kroky vykonajte, ak sa chystáte upgradovať Windows 7, 8, alebo 8.1:

– Vyčistite dočasné súbory, pokazené registre a iné zbytočné súbory pomocou aplikácie “Čistenie disku”.

– Nainštalujte si všetky dostupné Windows updaty. Týka sa to najmä vás, ktorí máte sťahovanie updatov nastavené na nesťahovať/neinštalovať automaticky.

– Prečistite si počítač pomocou anti-malware/anti-virusového programu. Každá nová verzia Windowsu má lepšie zabezpečenie proti škodcom, no stále sa oplatí Windows prečistiť pomocou takýchto programov.

– Defragmentujte disk pomocou “Defragmentácie pevného disku”. Defragmentácia disku pomôže najmä majiteľom pevných HDD diskov. Súbory sa na disku usporiadajú do určitého logického celku a tak bude disk lepšie spracovávať/hľadať jednotlivé súbory. Váš systém sa tým pádom môže o niečo zrýchliť. Majitelia SSD diskov defragmentovať nemusia, vzhľadom na odlišnú logiku zápisu a ukladania dát, ktorý SSD disky používajú.

– Aktualizujte ovladače vášho hardware-u na najaktuálnejšiu verziu. V podstate ide o to, aby ste zabránili prípadným problémom s kompatibilitou ovladačov v novej verzií Windowsu.

V podstate môžete následovať aj kroky, ktoré sa budú týkať čistej inštalácie. Ak sa čokoľvek pokazí počas, alebo po upgrade systému, možno vám následujúce kroky ušetria kopu nervov.

Windows-10-Build-10074-Edge_thumb800

Tretia časť: ČISTÁ INŠTALÁCIA

– Urobte si zoznam aplikácií, hardware-u v počítači, periférií, ako je myška, gamepady, klávesnica, webkamera, reproduktory a podobne. Keď tento zoznam budete mať pokope, môžete prejsť na ďalší krok.

– Posťahujte si najaktuálnejšie inštalácie programov, ktoré používate. To isté platí o ovladačoch pre vaše preiférie.

– Uistite sa, že máte pokope všetky aktivačné kľúče k jednotlivým programom a samozrejme aj k samotnému Windowsu. Pokiaľ si nie ste istý, kam ste vaše aktivačné kľúče dali, veľa krát bývajú zapísané priamo v danom programe, takže si ho stačí opísať a znova použiť.

Windows-10-Build-10074-Start-menu_thumb800

Štvrtá časť: ZÁLOHA CEZ SYSTÉMOVÝ OBRAZ

Pokiaľ dodržíte druhú aj tretiu časť, je potrebné v každom prípade zálohovať vaše drahocenné dáta, pretože nikdy nemôžete vedieť, čo sa môže s vašou novou inštaláciou Windowsu stať. Windows 7 a 8 disponujú aplikáciou nazvanou “Systemový obraz”. V podstate ide o vytvorenie kópie systému v danom čase, kedy aplikáciu spustíte. Ak sa dačo stane s vaším Windowsom, jednoducho spustíte obnovu systému z vytvorenej kópie a systém bude navrátený do času, kedy ešte všetko fungovalo ako hodinky.

Windows_10_start_menu_thumb800

Piata časť: ZÁLOHA CELÉHO DISKU

Pokiaľ si chcete byť istý a mať všetky dáta pekne v teplúčku do poslednej nuly a jednotky, tak je najlepšie použiť externý program, ako je napríklad Acronis True Image, ktorý vám naklonuje celý disk. Podmienkou je mať dáky náhradný pevný disk alebo iné uložisko, na ktoré presuniete celkový objem, ktorý chcete zálohovať. Samozrejme, nie je potrebné kopírovať všetky dáta, ale napríklad iba tie systémové, spolu s programami a inými citlivými dátami. Acronis True Image si môžete stiahnúť a vyskúšať zadarmo z oficiálnej stránky.

win10_windows_startscreen2_thumb800

Šiesta časť: HARDWARE POŽIADAVKY

Táto časť bude veľmi stručná. V podstate nový Windows nebude obzvlášť náročný. Na plynulý beh vám postačí následovná zostava:

– Procesor s taktom minimálne 1Ghz  

– 1GB operačnej pamäte pre 32-bit verziu a 2GB pre 64-bit verziu

– Zhruba 20GB miesta pre 64-bit verziu Windowsu 10

– Po grafickej stránke budete potrebovať grafickú kartu s rozhraním DirectX 9 a monitor, ktorý podporuje minimálne rozlíšenie 1024 x 600 

How-to-use-Cortana-in-Windows-10-main_thumb800

Siedma časť: DODATOČNÉ INFORMÁCIE

– Ak prejdete na Windows 10 do roka od vydania, nebudete musieť ani po uplynutí jedného roka, počas ktorého je možné bezplatne prejsť na Windows 10, platiť ani cent. Tzn. Windows 10 nemáte zadarmo na rok, ale počas jedného roka môžete na Windows 10 bezplatne upgradovať.

– Microsoft bude uvoľnovať Windows 10 postupne. Takže ak vám nepríde notifikácia, že váš upgrade je dostupný 29. júla, nezúfajte! Budete si musieť počkať pár hodín, možno pár dodatočných dní, pokým sa na vás dostane rad. Microsoft totiž bude uvoľnovať Windows 10 postupne pre všetkých, ktorí požiadali o rezerváciu.

– Ak nemáte originálnu verziu Windowsu 7,8,8.1, upgradovať môžete, no váš Windows 10 bude mať v pravej časti vodoznak, ktorý bude vašu verziu označovať, ako nelegálnu tzn. neaktivovanú. Aktiváciu si budete môcť zabezpečiť pomocou zakúpenia licencie.

– Ak si Windows 10 neupgradujete do dátumu 29. 7. 2016, budete si ho musieť zakúpiť. Slovenské ceny Windows 10 sa budú pohybovať v rozmedzí 140€ za Home edíciu a 250€ za Pro edíciu.

– Pokiaľ sa vám Windows 10 nebude páčiť, môžete sa vrátiť do 30 dní na pôvodnú verziu vášho operačného systému. Microsoft však zatiaľ nepriblížil, ako bude možné vykonať túto operáciu. Bližšie informácie pravdepodobne obdržíme po vydaní Windowsu 10.

Milí hráči a použivatelia Windowsu. Pevne veríme, že vám tento článok pomohol v rozhodovaní sa, akou cestou pri inštalácií nového Windowsu pôjdete a či sa rozhodnete upgradovať, alebo si ešte chvíľku počkáte a na Windows 10 prejdete neskôr.

Tak či tak, nás zajtra čaká veľký deň a určitý krok vpred čo sa týka hrania hier. Windows 10, veríme, že vykročíš tou správnou nohou!

UPDATE: 22:59

– Oficiálnu príručku v anglickom jazyku si môžete stiahnúť tu.

– Prvá video recenzia, sumarizujúca hlavné novinky

Zdroj: Vlastný.

Komentuj!