Register

A password will be e-mailed to you.

Prekvapujúce ohlásenie hry Fallout Shelter na tohtoročnej E3 dozaista potešilo nejedného fanúšika tejto série. Hra pre smartfóny a tablety je veľmi príjemnou free-to-play záležitosťou, ktorá má skrátiť čakanie na Fallout 4. Fallout Shelter je zatiaľ dostupný iba pre iOS zariadenia, voľne na stiahnutie z Appstore. Používatelia Android zariadení musia byť trpezlivejší, keďže hra sa z Google Play Store bude dať stiahnuť až v priebehu augusta. 

Recenzovaná verzia: iOS

Typická Fallout post-apo tematika s nádychom US štýlu z 50. rokov minulého storočia zostáva zachovaná. Princíp Fallout Shelter spočíva v osídľovaní a budovaní vlastného Vaultu (protijadrového krytu), kde sa hráč musí starať najmä o šťastie jeho obyvateľov. V hre sú tri hlavné suroviny, ktorých nedostatok spôsobuje pokles šťastia, prípadne až postupné vymieranie obyvateľov – elektrická energia, čistá voda a jedlo. Úspech v hre teda spočíva najmä v schopnosti manažmentu zdrojov. Základom začiatočnej fázy je postaviť elektráreň, aby mohla byť prevádzkovaná aj čistička vôd a jedáleň. Každú z troch surovín produkuje jeden typ miestnosti za určité časové obdobie.

Aby miestnosť produkovala, je nutné, aby v nej pracovali osadníci, ktorých treba selektovať na základe kombinácie siedmich druhov schopností a zaraďovať ich do miestností pomocou drag-and-drop príkazu. Priradenie správnych ľudí na správne miesto je dôležité. Každý má totiž svoje vlastné S.P.E.C.I.A.L. hodnotenie – životne dôležité štatistiky, známe tomu, kto niekedy hral hru Fallout. Prideľovanie pracovníkov so správnymi atribútmi môže zlepšiť produktivitu práce. Obyvatelia s vysokou silou sú vhodní na prácu v elektrárni, zatiaľčo charizmatickí jedinci sa rýchlejšie rozmnožujú a podávajú lepšie výkony v Radio miestnosti, pre prilákanie nových obyvateľov do Vaultu. Ďalšie izby sú odomykané postupne, v závislosti od celkového počtu ľudí vo Vaulte. Vedecké laboratórium a Med bay produkujú RadAways a Stimpaky, ktoré sú využiteľné aj na výpravy mimo Vaultu, pričom zvyšujú šance na prežitie odvážnych prieskumníkov. Tí sa potom vrátia s väčšou korisťou v podobe skúseností, peňazí (vrchnákov), brnenia a zbraní. Miestnosti na trénovanie poskytujú možnosti na zdokonalenie obyvateľov Vaultu.

Fallout Shelter raz za deň vyhodnotí priemernú úroveň šťastia všetkých obyvateľov, na základe ktorej je hráč denne odmeňovaný. Fungujú tu tiež questy, ktorých plnenie poskytuje vrchnáky, prípadne Lunch boxy. V každom Lunch boxe sú ukryté štyri karty. Každá z kariet poskytuje určitú výhodu pre hráča, ako napríklad bonusové vrchnáky alebo ojedinelé zbrane a brnenia. Tým sa dostávame k jedinému monetizačnému prvku hry. Fallout Shelter využíva free-to-play model, takže celý obsah hry je úplne zdarma pre všetkých. Jediné, čo si hráč môže dokúpiť sú spomínané Lunch boxy, ktoré urýchľujú hráčov progres. Tento model hier je naozaj skvelý, lebo ovca zostane celá a vlk sa nasýti na hŕstke majetných závislákov, ktorí mu budú ochotní poslať nejaké tie eurá za pár výhod. Keď už sa bavíme o peniazoch, jediným platidlom sú povestné vrchnáky. Zatiaľčo väčšina free-to-play hier využíva popri menejcennej mene aj prémiovú menu, vo Fallout Shelter vývojári nešli touto cestou. Vrchnáky je možné ako platidlo využiť na všetko, od stavania miestností až po rozbíjanie skál v zemi pri rozširovaní Vaultu.

Zvýšená produkcia surovín sa nedá zaplatiť. Urýchliť sa dá iba pomocou príkazu “Rush” v konkrétnej miestnosti. Rush podstatne urýchľuje krátkodobú produkciu a ak je úspešný, pridá vám aj bonusové vrchnáky. Avšak v prípade neúspechu prináša incidenty, ako sú požiare a invázia rádioaktívnych švábov. Ďalším typom nepríjemnosti sú útoky nájazdníkov. Ak nemáte dostatočne pevný a vylepšený vstup do Vaultu, hravo sa prebijú dovnútra. Je možné im čeliť dobre ozbrojenými obyvateľmi a ich priraďovaním do napadnutých miestností. Nájazdníci môžu pozabíjať nejakých obyvateľov, ak problém akútne neriešite. Mŕtvi osadníci sa, našťastie, dajú krátko po smrti oživiť za určitú sumu vrchnákov.

Majte na pamäti, že hodnotenie je veľmi subjektívne. Fallout Shelter rozhodne odporúčam fanúšikom Falloutu, keďže zdarma poskytuje veľa zábavy a vy nebudete musieť prechádzať Fallout New Vegas štvrtýkrát, aby ste sa aspoň trochu nadýchali známej atmosféry. Za mňa všetky palce hore. Pred pár dňami vývojári poskytli aj nemalú, 184MB veľkú, aktualizáciu. Škoda, že jedinou viditeľnou zmenou bolo implementovanie možnosti spraviť a zdielať screenshoty z hry, čo nie je nič, čo by sa nedalo spraviť aj predtým. Tiež sa vraj opravilo zopár bugov, avšak osobne dúfam, že v ďalších aktualizáciách (ak nejaké budú) sa dočkáme aj nového obsahu. Možno som naivný, no nechajme sa prekvapiť.

Fallout Shelter - Postavte si vlastný Vault
Od Fallout Shelter sa nečakalo veľa, pretože hry tohto typu vás vedia omrzieť i po pár dňoch. O to príjemnejší je samotný výsledok, nakoľko sledovať vtipné debaty obyvateľov Vaultu, posielať ich skúmať pustatinu a starať sa o ich blaho je zábavnejšie, ako by sa mohlo zdať.
Pozitíva
  • Starý dobrý Fallout v novom spracovaní
  • Chytľavý koncept
Negatíva
  • Priaznivci akcie si na svoje neprídu
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
100%

Komentuj!