Register

A password will be e-mailed to you.

Tohoročná E3 sa niesla najmä v znamení hier. Microsoft však odhalil aj niekoľko hardware noviniek a na jednu z nich sa pozrieme v našom článku.

Podľa slov Microsoftu je nový ovládač navrhnutý tak, aby v kvalite a výkone predčil klasický Xbox One, už nie až tak elitný ovládač. Samotný ovládač sa skladá z kaskády magnetických thumbstickov, smerových padov a pádielok, ktoré sa dajú v okamihu vybrať a umiestniť na ovládač tak, aby ich rozmiestnenie vyhovovalo rukám každého náročného hráča. Myšlienka stojaca za elite ovládačom, bola vytvoriť ultimátny návrh pre najzarytejších hráčov, ktorí požadujú určitú úroveň „kustomizácie“, rozumej úprav, na ktorú sú zvyknutí pri ovládačoch od konkurenčných spoločností.

11a17be2-d9e0-46f4-a0ff-6cfd5ef06af6„Ovládač sme navrhli od úplného základu. Počas prvých mesiacov vývoja sme len doslova behali po príbytkoch top hráčov, vyspovedali ich a sledovali, ako hrajú 8 a viac hodín len preto, aby sme zistili, čo je potrebné z hľadiska kvality ovládača pre danú úroveň hrania.“

Základom pre Elite ovládač bol samozrejme skvelý Xbox One ovládač, avšak my sme chceli hráčom poskytnúť voľnosť typu ‘Hrajte štýlom, ktorým hrať chcete, nie štýlom, ktorý vám my vopred určíme’.“

“Z našej predstavy vzišiel funkčný ovládač s tromi sadami thumbstickov, dvoma typmi smerových padov a štyrmi pádielkami na zadnej strane ovládača, pričom všetky tieto komponenty sú magneticky uchytené, takže ich môžete svižne vymeniť do vyhovujúcej pozície a to bez pomoci šróbovákov a iných kutilovín.“

793e43cf-030c-4ba4-9ec7-c2adafff5989

Na ovládači sa nachádza klasický smerový pad, ktorý je vymeniteľný za mnohostranný zaoblený, mierne zakrivený pad. Tento špeciálny pad by mal pomôcť hráčom nájsť ten pravý „flow“ na špeciálne typy chmatov a pohybov, ako je napríklad „Dračí hák“ v bojovke Street Fighter.

„Zdá sa, že sa ľudom veľmi pozdáva, doslova sa im páči, keď sním môžu len tak rolovať zo strany na stranu,“ dodáva Prien.

K ovládaču dostanete tri sety thumbstickov na rôzne použitie. Klasický pár na aký ste zvyknutí, klenutý pár a dva väčšie určené na vyššiu presnosť. Na zadnej strane ovládača nájdete štyri malé otvory určené pre pádielka. Pádielka sa dajú naprogramovať na funkciu ktoréhokoľvek tlačidla ovládača. Na ovládači je prepínacie tlačítko, ktoré určuje odpor oboch zadných trigrov. Hodí sa to najmä na FPS žáner. Prepínač si v tomto prípade nastavíte do citlivého módu, kedy vám bude stačiť jemné zatlačenie trigru na vykonanie požadovaného efektu všade lietajúcich headshotov. Ak ste typ obľubujúci závodne hry, prepínač jednoducho nastavíte na viac latentný režim.

31a13b58-74c1-4795-93f1-c3cdcc2b000e

Samotná modifikácia ovládača nekončí len pri výmene širokej palety tlačidiel. Microsoft k ovládaču dodá aplikáciu podporujúcu Xbox One a očakávaný Windows 10. V appke bude prítomné nespočetné množstvo nastavení ovládača a funkcionalít samotných tlačidiel.

Aplikácia vám umožní meniť horizontálnu a vertikálnu citlivosť a citlivosť do pravej a ľavej strany. Takisto je možné nastaviť určitú krivku citlivosti, ktorá bude na začiatku veľmi malá a čím ďalej pôjdete thumbstickom od stredu ku kraju, tým sa bude citlivosť zvyšovať.

Predstavte si situáciu, kedy cez sniperské mieritko sledujete váš ciel v diaľke, v tomto prípade bude citlivosť veľmi malá, pretože robíte thumbstickom jemné pohyby. Zrazu však budete za vami niekoho počuť, všetko čo v tejto situácií musíte urobiť je, že strhnete thumbstick viac od stredu a citlivosť sa automaticky zvýši, vďaka vopred nastavenej krivke. Vaše virtuálne ja vám možno takto poďakuje, za predĺženie jeho života o ďalších pár cenných minút.

Takisto sa dá upraviť citlivosť trigrov v oboch módoch tzn. v citlivom a latentnom móde. Vpredu je na ovládači nové prepínacie tlačítko, ktoré vám dovolí prepínať za chodu medzi dvomi profilmi. Tieto profily budú programovateľné a sú uložené v internej pamäti ovládača, čím Microsoft predišiel prípadnému oneskoreniu medzi prepínaním jednotlivých profilov.

83c321e3-39ae-4a7f-a97f-5767aa40bbe4

Prien pokračuje: „Aj keď nový ovládač ponúka obrovský počet možností úprav, ako si vylepšiť zážitok z hrania, hráčom však zároveň neposkytuje žiadny druh neférového zvýhodnenia oproti iným hráčom.“

Najzreteľnejšie zmeny prichádzajúce s Elite ovládačom sú spomínané meniteľné thumbsticky, pady, pádielka a nastaviteľné trigre. Tím stojaci za vývojom ovládača vložil okrem vymenovaného veľa práce do kvality celkového prevedenia samotného ovládača.

„Zapracovali sme mnoho kvalitatívnych vylepšení.“

Na povrchu thumbstickov je špeciálne texturovano nanesený materiál, ktorý nie je nalepený, ale doslova vymodelovaný. Väčšina hráčov thumbsticky zničí používaním. Tieto thumbsticky majú pod texturovaným povrchom druhú vrstvu zloženú z plastu s vysokou hustotou, ktorý proste nezoderiete.

„Jednoducho vezmete oceľový diel, ktorý položíte na plastovú emulziu nízkeho odporu (podobnú živici) a takýto materiál používaním nezničíte,“ dodáva Prien.

Najväčšia výhoda Elite ovládača? Nemusíte kupovať každé štyri mesiace nový ovládač z dôvodu opotrebenia a zničenia thumbstickov. Toto jednoducho na Elite ovládači nezažijete. Ak sa vám nejakou náhodou zničia, môžete si thumbsticky jednoducho vymeniť za nové.

f9cf378f-c748-4b80-9176-e2f4a0016fa2

Ovládač dostanete v balení so silikónovou formou v ktorej budú špeciálne poukladané všetky časti vrátane USB káblu, pričom vám Microsoft pribalí aj dve AA batérie, bez recharge kitu. Prien dopĺňa, že ovládač budú dodávať so štandardnými AA batériami z dôvodu, že chcú aby si hráči sami zvolili, ako chcú ovládač napájať.

„Na výber, Ľudia chcú mať hlavne na výber,“ dodal Prien, keď som mu položil otázku, prečo štandardné AA batérie.

Recharge kit od Microsoftu bude plne podporovaný, no third party recharge kity na tom tak dobre už možno nebudú, odvetil Prien. Ovládač nepríde do predaja skôr ako v októbri, no túto predčasnú reklamnú masáž Prien odôvodnil slovami:

„Máme pocit, že hráčov musíme trošku zasvätiť do funkcií nového ovládača ešte predtým, ako ho začneme predávať.“

Hromada software a hardware možností ovládača by mohla byť pre veľa hráčov presne to, čo hľadajú, no iba v prípade, že budú presne vedieť, čo môžu od ovládača očakávať a ako správne nastaviť ovládač do ich vytúženého stavu.

„Naša hlavná myšlienka je poskytnúť hráčom veľa inštruktážnych videí. Tých informácií môže byť naraz príliš veľa, preto začíname informovať o ovládači už teraz, aby mali hráči dostatok času na vstrebanie.“

eec9f17e-60b4-4245-b7b7-a674af2ffed5

„Tieto informácie jednoducho chceme dostať do sveta, chceme aby ste vedeli, ako Elite ovládač správne používať.“

Prien nakoniec dodáva, že budú pravdepodobne dostupné presety. „Nechcem aby sa stalo, že keď hráč po prvý krát vezme do ruky náš ovládač, bude sa cítiť strateno a bezradne.“

Xbox One Elite controller bude dostupný v októbri toho roku za približnú cenu 150$.

Nám už neostáva nič iné, iba veriť slovám hlavného manažéra zodpovedného za vývoj nového ovládača a vyskúšať si ho v októbri vo vlastných „gejming“ pařátoch.

Ovládač si v prípade záujmu môžete pred-objednať na oficiálnej stránke.

 

e8915aaf-5c2e-44cc-9dd0-98cf8cbf569365bb58bc-4403-40cf-90b6-ec42c3a893f64eb6bc97-1e62-43d6-9ea9-bd6036f416b1d2bfc4f5-db9c-4330-b253-15cecc613434

 

Zdroj: PCGamer, Vlastný.

Komentuj!