Register

A password will be e-mailed to you.

Veľmi rád si spomínam na prebdené herné noci a tlačenicu s priateľmi pri jednej klávesnici počas hrania Bombermana. Písal sa rok 1997, kedy som mal po prvý raz možnosť vyskúšať si jeho iteráciu s názvom Atomic Bomberman. Po slávnom Dyna Blasterovi vtedy išlo len o druhú hru tejto značky, ktorá oficiálne vyšla na PC. Naháňanie sa po bludiskách, kladenie si bômb pod nohy a následné porážanie svojich oponentov, dokázalo zabaviť naozaj nadlho. Ako je na tom najnovší prírastok série s názvom Super Bomberman R?

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Rovnako ako v prípade kompilácie Street Fighter 30th Anniversary Edition, aj tentoraz by sme mohli hovoriť o oslave výrazného míľnika, nakoľko značka Bomberman tento rok oslavuje tridsiate piate narodeniny. Titul Super Bomberman R inak vyšiel pôvodne už vlani, a to na konzoli Nintendo Switch, no až s ročným odstupom ho spoločnosť Konami vydáva i na ďalšie platformy. Má však táto séria stále čo ponúknuť?

Výbušné dobrodružstvo na krátke trate?

Príbeh titulu sa opäť vracia k cisárovi Bugglerovi v úlohe hlavného záporáka. Buggler hneď na začiatku prebudí piatich zlých bombermanov a s ich pomocou si podmaní hneď päticu planét slnečnej sústavy Starry Sky – Technopolis, Timbertree, Brainwave, Lalaland a Scrapheap. To však náš hrdina, ktorým je biely bomberman, pochopiteľne, nemôže nechať len tak. Preto sa rozhodne zvolať na domovskej planéte Bomber všetkých svojich bratov a, ako inak, s ich pomocou zachrániť celý vesmír.

Pätica planét predstavuje jednotlivé kapitoly. V každej kapitole je osem levelov, plus úrovne, kde bojujete proti bossom. Pri troche šťastia sa, samozrejme, dostanete aj na šiestu planétu s názvom Čierna diera, kde si zmeriate sily so samotným cisárom Bugglerom. V príbehovej časti vás teda čaká spolu okolo šesťdesiat levelov, ktoré dokážete prejsť približne za štyri hodiny.

Pred začatím príbehovej časti hry si volíte nielen svojho Bombermana, ale aj jednu z troch obtiažností. Tými sú začiatočník, veterán a expert. Rozdiel spočíva v počte životov, s ktorými začínate a v rýchlosti nepriateľov. Taktiež sa zvýši cena, za ktorú sa môžete vrátiť späť do hry pri minutí životov bez toho, aby ste opakovali celú kapitolu. Ak z tohto cítite mikrotransakcie, máte dobrý čuch. Áno, v hre sa skutočne nachádzajú aj mikrotransakcie, no pozitívnou správou je aspoň to, že výraznejšie neprekážajú. Pri najľahšej obtiažnosti máte k dispozícii deväť životov. Ja som si nakoniec zvolil práve túto možnosť. S Bombermanom mám síce spojenú určitú výzvu, no najnovší diel som si chcel skrátka užiť bez akýchkoľvek kompromisov.

Raz a dosť

Faktom však je, že príbehová kampaň toho až tak veľa neponúka a to ani navzdory tomu, že samotná hra ju tlačí výrazným spôsobom do popredia a snaží sa ju prezentovať ako plnohodnotnú zložku celého titulu. V realite je pritom prechádzanie jednotlivých levelov rutinné, až stereotypné a prakticky neustále iba zbierate kľúče, powerupy, ničíte nepriateľov a otvárate si nové cesty. A verte, že zábava sa vytratí až nečakane rýchlo. Vďaka aspoň za vtipné, komiksovo ladené cutscény sprevádzané humornými dialógmi a celkovo príjemnú vizuálnu stránku plnú farieb, ktorá vás rozhodne nesklame, ak od nej nebudete očakávať grafický benchmark. No samotná hrateľnosť je skutočne až príliš jednoduchá a málo atraktívna.

Aj napriek tomu, že príbehový režim môžete prechádzať i v kooperácii na jednom zariadení, nie je to pravé orechové. Hra by sa bez neho bez problémov zaobišla a skutočnú zábavu ponúka až lokálny multiplayerový režim. Až jemu sa vo mne podarilo prebudiť príjemné spomienky na minulé roky. Ku klasickým jednopodlažným arénam tu pribúdajú aj dvojpodlažné, ktoré sú obohatené o nových nepriateľov. Tí dokážu preskakovať políčka, strieľajú po vás ohnivé gule, požierajú bomby, alebo po vás v momente vyštartujú. Jednoduchosť ovládania zostáva každopádne zachovaná a postačí vám buď D-pad, alebo ľavý analóg spoločne s tlačidlom, ktorým pokladáte bomby.

V multiplayerovom režime pribudla možnosť akejsi druhej šance. V prípade ak vás súper zabije, ocitnete sa na okraji arény, odkiaľ hádžete bomby na ostatných hráčov a pri troche šťastia sa môžete vrátiť späť do hry. Multiplayerový mód ponúka dostatočný počet nastavení, ktorými si môžete hru upraviť podľa vlastnej chuti. Záleží už len na vás, aký typ si zvolíte, koľko kôl sa bude súťažiť, ako dlho budú trvať jednotlivé duely, prípadne kde bude váš Bomberman začínať, akými schopnosti bude disponovať a tak podobne.

Ako som už inak spomínal, Super Bomberman R disponuje i svojou vlastnou menou. Za tú je možné buď sa vykúpiť v prípade smrti, alebo si v miestnom obchode zakúpiť nejaké doplnky pre svoju postavičku. Ak by vás omrzeli Bombermani ktorých vlastníte, môžete si doplniť svoju zbierku aj o ďalších. V ponuke môžete nájsť napríklad Bombermana v podobe Solid Snakea zo série Metal Gear Solid, VicViper z titulu Gradius,  Simon Belmont z Castlevanie, Pyramid Heada zo Silent Hill 2, Ratcheta zo série Ratchet & Clank (iba PlayStation 4), Master Chiefa zp značky Halo (iba Xbox), P-Body z Portalu 2 (iba PC) a mnohé ďalšie postavičky. No a ak by vás náhodou omrzeli arény, ktoré sú v základnej ponuke, za vyšší obnos peňazí si môžete zaobstarať i ďalšiu arénu.

Nič nové na svete, dáme si repete…

Super Bomberman R nepriniesol vôbec nič nové. Do popredia sa tlačí predovšetkým výborný multiplayerový režim, ktorý vyložene neomrzí ani po desiatkach hodín. Stereotypný príbehový režim je oproti tomu skôr zbytočný, no v prípade kooperatívnej spolupráce sa dá do istej miery zabaviť aj pri ňom. A o tom to celé je. Ak máte kamarátov, ktorí si s vami Bombermana s chuťou zahrajú, potom je zábava v podstate zaručená. Súčasne sa však ponúka i otázka, prečo dávať pomerne vysokú čiastku za ďalšiu, a neveľmi originálnu, variáciu na to, čo tu už bolo mnohokrát predtým. Jednoducho povedané, pri príležitosti tridsiatich piatych narodenín si pre nás Konami skutočne mohli nachystať aj niečo špeciálnejšie…

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Super Bomberman R - Cisár Buggler je späť!
Super Bomberman R je titul, ktorý zjavne stojí predovšetkým na multiplayerovom režime, kde je vašim cieľom zničiť vašich ľudských oponentov. Ak vám to stačí, prípadne ste fanúšikmi tejto značky, potom vás pravdepodobne uspokojí aj jej najnovší diel.
Pozitíva
  • Pekné grafické spracovanie plné farieb
  • Lokálny multiplayer až pre štyroch hráčov
  • Vtipné cutscény
Negatíva
  • Zbytočná kampaň
  • Cena
60%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!