Register

A password will be e-mailed to you.

Už je to nejaký čas, odkedy Nvidia prišla s novou grafickou architektúrou. Tou poslednou je Pascal architektúra na čele s GTX1080. Po dvoch rokoch zrejme prišiel moment ukázať nový hardware a nám neostáva nič iné len si pripraviť peňaženky. Čo vieme o nových kartách, ktoré prídu na trh už v auguste?

Po Pascal architektúre, ktorá má už viac ako dva roky, prichádza Nvidia s novou architektúrou grafických kariet Turing. Tie sa vyznačujú novým výrobným procesom, novými RAMkami, aj čipmi. Po dlhej polemike, ako sa karty novej rady budú označovať, padla voľba na značenie číslom 11. Teda GTX 1180, GTX 1170, GTX 1160 a tak podobne. Aj keď stále je možnosť, že Nvidia označí karty číslami GTX 2080, predošlá možnosť je takmer istá. Samotné čipy by mohli niesť označenie GP104. To by však mohlo miasť zákazníkov, keďže v minulosti (2008-2009) Nvidia karty už používali čip s týmto označením.

Nové karty by mali byť každopádne dostupné na trhu už v auguste tohto roka. Herné letné sucho tak príde iste vhod pre odloženie nejakého eura na nový hardware. Internetom kolujú informácie, ktoré  viac menej  potvrdzujú to čo o karte vieme. Špecifikácie by sa už nemali meniť, aj keď niektoré sú stále len v rovine špekulácií a dohadov. No do augusta už toho veľa nestihne zmeniť ani firma ako Nvidia. Pravdou je, že tentokrát je hardwarový gigant dosť skúpy na detaily o pripravovanom release.

Čo bližšie teda vieme o samotných kartách? Hlavnou zmenou je nový výrobný proces. Tým bude TSMC 12nm FinFET technológia. Teda oproti Pascalu sa výrobný proces zmenší z 16nm na 12nm podobne ako pri Volta grafikách. Zlé jazyky však tvrdia, že ide len o optimalizovaný proces 16nm výroby a marketingový ťah, čo by zodpovedalo aj obavám, že 11. rada GeForce kariet bude len prebalená a naleštená Pascal karta. Žiadny potenciál pre masívne navýšenie výkonu 12nm technológia nenesie, keďže reálne nemožno na kartu respektíve jeho čip pridať viac tranzistorov pri zachovaní jeho veľkosti, avšak zmenšiť by sa mohol. Aj napriek tomu sa zrejme podarí zvýšiť takty a zároveň tak znížiť spotrebu čipu. Svätá trojka rýchlejšie, menšie a úspornejšie je teda prítomná.

Turing karty budú osadené GDDR6 pamäťami. Nepôjde tak o pamäte typu High Bandwidth Memory 2 (HBM2), ako niektorí dúfali a ktoré využívajú aj Volta karty. HBM2 mali byť nástupcom GDDR5 a v budúcnosti mohli nahradiť aj dnešné DDR4 moduly. Avšak Nvidia sa z objektívnych príčim priklonila na inú cestu. GDDR6 sú podľa informácií menej nákladné. Naviac grafické DDR6 pamäte aj tak dodajú viac výkonu ako aktuálne GDDR5x. Teoretické porovnanie ušlého výkonu s HBM2 však k dispozícii nemáme. GDDR6 tak pokračuje v trende GDDR5 a GDDR5x. 5tá rada GDDR priniesla prenosy na úrovni 3,6 GT/s (Giga Transfer za sekundu čo je prakticky takmer totožné s Gbit/s). X verzia rovnakého modulu mala prenosy na úrovni 10-14GT/s – čo znamená vyšší prenos dát pri rovnakých taktoch, než nižší prenos dát pri navýšení frekvencie.

Pre zaujímavosť, iba Micron vyrábal GDDR5x moduly a iba Nvidia bola jeho odberateľom. Nik iný teda zatiaľ nevyužíva tieto moduly. GDDR6 má väčší zmysel ako špecifikované moduly GDDR5x aj preto, že ho využíva širšia paleta odberateľov, teda výrobná cena týchto modulov je nižšia ako na zákazku vyrábané 5x moduly. To sa v konečnom dôsledku môže prejaviť aj na výslednej cene. Okrem toho má GDDR6 aj mierne vyššie prenosové rýchlosti 14-16GT/s. Micron už ukázal aj vylepšené 6tkové moduly s prenosovou rýchlosťou až 18GT/s, ktoré zrejme využije už aj Nvidia do svojich kariet. Avšak otázka taktov na pamäti ostáva nezodpovedaná.

Čo teda možno očakávať v realite? Zdravý rozum hovorí, že na to, aby sa nový produkt stal úspešným, musí ponúknuť viac za menej peňazí, alebo ponúknuť omnoho viac za rovnaké peniaze. Ktorou cestou sa Nvidia vydá, však momentálne ostáva v rovine špekulácií. Buď sa dodá viac jadier, čo zväčší samotný čip – to bude znamenať aj vyššie takty jadra. Ako sme však videli pri Volta kartách, táto cesta neviedla v minulosti k hráčom. Priniesla síce masívne zvýšenie počtu CUDA jadier až na 5376 a výkonnostne porazila GTX 1080Ti o 30%. No jej využitie sa našlo “len” v supervýpočtoch a strojovom učení sa, či umelej inteligencii.

Zrejme to teda dopadne rovnako, ako pri vydaní architektúry Pascal. Nvidia začne s vydávaním slabších kariet, kým vydanie vlajkovej lode výkonu príde až v neskorší čas a to nakoniec donúti zákazníkov kúpiť si spočiatku i tie “slabšie” Turing karty. V praxi to teda bude vyzerať tak, že výkonnostne dostaneme midrange karty podobné výkonom terajším top Pascalom s čipom GP102. Tie predstavujú referenčné Titanové GTX1080 verzie. To by znamenalo približne 3840 CUDA jadier a mierne vyššie takty na pamätiach a jadre. Až v neskoršej fáze cyklu prídu zrejme Titan verzie s omnoho väčším výkonom. Ak však Turing ostane pri rovnakom počte CUDA jadier ako Pascal architektúra, možno sa dočkáme prvej karty s 2GHz taktom už v referenčnej verzií. No môže to skončiť aj pri väčšom počte CUDA jadier – približne 5120, ktoré pobežia na mierne nižšej frekvencii 1,5-1,7GHz, čo nieje veľký nárast oproti referenčnej GTX 1080Ti, s ktorou nové karty porovnávame.

Z pohľadu veľkosti pamätí dostaneme zrejme 8GB moduly – pre tie “stredné” karty, avšak ani 16GB sa nejaví ako sen. Na papieri to síce vyzerá dobre, no v praxi by to našlo uplatnenie asi ako 32GB systémovej RAM. To už ale je overkill pre hranie hier a z pohľadu hráča to nemá zmysel. Ak to teda prepočítame na navýšenie výkonu za cenu. Samozrejme pokiaľ sa bavíme o grafických aplikáciach to je iný príbeh. Čo sa týka spotreby, 250W je dnešná norma. GTX 1180 by sa mohla hýbať v rozmedzí 200-220W napojená na 8pinový zdrojový konektor v spolupráci so 6 pinovým PCIe konektorom.

Z terajšej skúsenosti vieme, že slabšie karty sa označujú nižším predposledným číslom, teda GTX xx70 pre vyššiu strednú triedu, xx60 pre mainstream, xx50 pre menej náročných a podobne. V tomto prípade pôjde o GTX 1170 respektíve GTX 1160 a tak podobne. V praxi pôjde z výroby o rovnaké GP čipy pre všetky karty, no budú upravené na nižší výkon. Možno nejaký hardwarový guru by dokázal dostať z karty i viac výkonu. Na trh však rôzne rady iste dorazia s niekoľko týždňovým odstupom. Verejnosť očakáva nárast vo výkone Turing kariet aspoň o 20-30% v porovnaní s rovnakými radami Pascalov a zrejme to pramení z porovnaní s Volta kartami. Optimálny by bol scenár ako to bolo pri prechode z Maxwellov. Zatiaľ to však vyzerá len ako zbožné prianie a či sa naplní, je hudbou blízkej budúcnosti. Zrejme však nie.

Očakávať pri normovanom nastavovaní cien, že nové karty ponúknu viac výkonu za málo peňazí, je naivné. Hlavne ak vezmeme do úvahy trhovú logiku. High-end Turingy zrejme nepôjdu pod 600 €. No GTX 1080Ti by mohla klesnúť na cenu okolo 400-500 €, čo by znamenalo, že aj nižšie rady Pascalov pôjdu za “pár drobných”. Čo sa týka Turing kariet, povráva sa, že cenovka pre GTX 1180, by mohla byť v rozmedzí 600 až 900 €, samozrejme v neskoršej dobe vydania. Horná hranica ceny však počíta s teóriou, že GTX 1080Ti budú v obchodoch nedostupné a predajcovia cenu podstatne nadstrelia aj na stredné GeForce 11tky. Founders Edícia by mohla stáť +/- 600 €. Vydanie kariet by tak malo hlavne spôsobiť znateľný pokles cien existujúcej generácie Pascal kariet – ktoré sa aj vďaka kryptohorúčke držia vysoko. No hardwarový nadšenci, ktorým je cena ukradnutá ale zaujíma ich hrubý výkon si zrejme na svoje neprídu. 11. rada GeForcov stojaté vody grafického stagnovania nerozmúti. A to aj preto, lebo pred AMD kartami má Nvidia náskok už teraz. Koncerny ako Nvidia však zaujíma zisk, a z marketingového pohľadu by nedávalo zmysel pripraviť výkonný hardware, kým konkurencia nedotiahla ani aktuálne rozdiely.

Nové grafické karty pôvodne mali doraziť na trh už koncom júla, no vyzerá to, že nakoniec sa ich dočkáme až v polovici augusta. Nvidia rozhodne stihne vydanie do konca tohto roka, čo by malo zamiešať cenami hlavne terajšej generácie kariet, ktoré si už dlhodobo držia neúnosne vysoké ceny. Z pohľadu hardwaru asi nepôjde o revolúciu, ale ani o krok vzdad. Či sa oplatí masovo predávať terajšie highendové GTX1080 a ich Titánové verzie je otázka, ktorú si musí zodpovedať každý sám.

 

zdroj: PC Gamer

Komentuj!