Register

A password will be e-mailed to you.

Ďalší mesiac roku 2018 ubehol ako voda a my vás tak opäť môžeme privítať pri našej pravidelnej mesačnej rubrike nazvanej Hity mesiaca. Ako už iste tušíte, tentoraz sa pozrieme na jún 2018. Stále pokračujeme v inovovanom formáte a preto slabšie tituly úplne vynechávame a pozrieme sa len na tie najlepšie hodnotené hry, ktoré nám ponúkol predošlý mesiac. Pokiaľ teda hľadáte tipy na nejaké kvalitné záležitosti, ktoré by vám pomohli spríjemniť si nadchádzajúce herné sucho, náš sumár môže byť pre vás užitočný. 

Hoci herné sucho k nám už v podstate dorazilo, jún 2018 ešte ponúkol zopár veľmi zaujímavých titulov. Na začiatok opäť zdôrazňujeme, že hry do rebríčku nevyberá naša redakcia. Ten je ale tvorený priemernými hodnoteniami videoherných kritikov i bežných hráčov. Tieto informácie čerpáme z portálu metacritic.com, ktorý takýto druh informácii poskytuje, pretože zbiera celosvetové hodnotenia hier a následne ich priemeruje. Úplne presne sa nimi ale neriadime, pretože sme sa rozhodli z nášho sumáru vyškrtnúť všetky menšie rozšírenia alebo nové verzie už vydaných titulov, samozrejme za predpokladu, že sa nerozhodneme učiniť výnimku.

 1. Prey – Mooncrash (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Minulý rok sa fanúšikova akčnej FPS strieľačky s názvom Prey z roku 2006 konečne dočkali oficiálneho pokračovania, respektíve reštartu série. Pôvodne totiž na pokračovaní pracovalo štúdio Human Head Studios, ktoré sa postaralo aj o prvý diel, avšak tento projekt bol neskôr úplne zrušený a vydaný lákavý trailer podľa ktorého bolo zrejmé, že sa zhostíme úlohy lovca odmien, sa stal nikdy nenaplnenou realitou. Namiesto toho prišli na rad vývojári zo štúdia Arkane Studios a priniesli nám vyváženú, náročnú, príbehovo zaujímavú survival FPS akciu, odohrávajúcu sa na rozľahlej vesmírnej stanici Talos I, inými slovami minuloročný Prey.

Tento výborne hodnotený počin sa najnovšie dočkal väčšieho rozšírenia, ktoré nesie názov Mooncrash. To prinieslo úplne nové prostredie, nakoľko tentokrát sa ocitáte na obežnej dráhe Mesiaca, pričom je vašou úlohou odhaliť, čo presne sa stalo na základni konkurenčnej firmy. Tentokrát je omnoho väčší dôraz kladený na survival, preto si musíte dávať pozor na rozličné zranenia, kde sa vám pokojne môže zlomiť noha alebo po útoku dostanete otras mozgu. V prestrelkách sa vám zasa môžu zaseknúť strelné zbrane, čo môže vyústiť vo vašu smrť. A aby toho nebolo málo, pokiaľ zomriete, celá simulácia sa reštartuje a mierne sa zmení prostredie, rozmiestnenie protivníkov, či zbraní, pričom tento prvok je typický najmä v roguelike hrách. Hoci naša recenzia nebola až tak nadšená, v zásade dávame expanzii opatrný palec nahor. Táto vesmírna záležitosť si vyslúžila metascore 83%.

2. Wreckfest (PC)

Milovníkom demolačných pretekárskych titulov je určite veľmi dobre známe štúdio Bugbear Entertainment, ktorého vývojári sa postarali o vznik legendy menom FlatOut i jej prvých dvoch pokračovaní. Je teda nad slnko jasné, že v Bugbear vedia robiť pretekárske hry a preto nikoho neprekvapí, že Wreckfest sa stal hitom. Hru sme si pritom mohli zahrať ešte v roku 2014 a to prostredníctvom Early Access ešte pod názvom Next Car Game. Tam autori behom prvého týždňa zarobili jeden milión dolárov a keďže im v tej dobe chýbali prostriedky na zdarné dokončenie projektu, využili ich práve na vylepšovanie svojej hry. V súčasnej dobe si hráči pochvaľujú zábavnú, no na vyšších obtiažnostiach i poriadne náročnú hrateľnosť, výborne spracovanú deštrukciu a fyziku áut, no a v neposlednej rade aj na skvelý pocit z jazdy vo vozidle. Niektorí sa však sťažujú napríklad na zlú umelú inteligenciu ostatných pretekárov, miestami veľmi nezáživnú hrateľnosť alebo malé množstvo obsahu. Aj napriek tomu sa Wreckfest vyšplhal na metascore 83%, čo rozhodne nie je najhoršie.

3. Mario + Rabbids: Kingdom Battle – Donkey Kong Adventure (Switch)

Mario + Rabbids: Kingdom Battle bol jasným príkladom toho, že zariskovať sa niekedy skutočne oplatí. Vývojári z Ubisoftu totiž spojili sily s Nintendom a do jednej hry tak priniesli dve veľké legendy platformovej zábavy, Maria a zajacov z legendárneho Raymana. Spravili to však veľmi zaujímavým spôsobom, nakoľko sa im podarilo vytvoriť RPG s náročnými ťahovými súbojmi a s veľkým množstvom nádherných svetov s nádherným grafickým spracovaním. Najnovšie tento titul dostal veľké rozšírenie v podobe Donkey Kong Adventure, čo je akási opičia variácia na Mária. Donkey Kong však v žiadnom prípade nie je nová postava, pretože má za sebou veľkú škálu zábavných titulov. Kritici si opäť pochvaľovali výborné súboje, zaujímavý svet, pričom o rozšírení hovoria ako o skvelom dobrodružstve, ktoré vás v žiadnom prípade nebude nudiť. Niektorí dokonca tvrdia, že pripomína skôr sequel, než rozšírenie. Nintendo tak dodalo ďalšiu kvalitnú záležitosť, čomu nasvedčuje aj metascore 83%.

4. Unravel Two (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Unravel Two bol takým menším prekvapením tohtoročnej E3, keďže na tlačovej konferencii EA bol tento titul ohlásený s tým, že ho autori rovno aj vydali. Pôvodný Unravel zaujal hráčov krásnym vizuálnym spracovaním, emotívnymi momentami, pričom hrateľnosť vynikala najmä v pasážach, kde bolo nutné prekonávať rôzne prekážky, či už skákaním alebo riešením logických hádaniek. Pokračovanie sa nesie takmer v rovnakom duchu, akurát tentokrát ovládate rovno dve vlnové klbká. Tým sa do popredia dostáva kooperácia, no pokiaľ nemáte s kým hrať, rozhodne nezúfajte. Jeden hráč totiž môže ovládať aj obe postavy. Recenzenti sú každopádne nadšení a titul sa tak môže hrdo popýšiť metascore 82%, pričom v našej recenzii taktiež dopadol na výbornú.

5. BlazBlue: Cross Tag Battle (PC, PlayStation 4, Switch)

BlazBlue: Cross Tag Battle je síce ďalšou bojovou hrou, no rozhodne sa nejedná o generický žánrový počin. Arc System Works už má na svojom konte slušný zástup kvalitných hier, no asi najskloňovanejšími titulmi tohto štúdia sú hry, spadajúce do dlhoročnej série Guilty Gear. Táto bojová séria disponuje zaujímavým grafickým spracovaním, pripomínajúcim rôzne japonské anime seriály, rýchlymi súbojmi a množstvom hrateľných charakterov. BlazBlue je na tom v podstate úplne rovnako. Hráčom to očividne imponuje, no niektoré recenzie varujú, že hra vám nemusí sadnúť, pokiaľ príliš neholdujete tvorbe východných vývojárskych štúdií. Aj napriek tomu sa ale BlazBlue vyšplhal na metascore 80%.

To by už bolo z tohtomesačného sumára úplne všetko. Snáď vás nejaký titul zaujal a pomôže vám prežiť toto herné sucho. Pokiaľ vám ale nejaký titul v rebríčku chýbal, poprípade nesúhlasíte s umiestnením, tak sa nebojte podeliť o svoj názor prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!