Register

A password will be e-mailed to you.

Aj v dnešnej dobe dostane nejeden hráč chuť siahnuť po nejakej retro klasike. Štúdio Capcom si pre fanúšikov série Street Fighter pripravilo pri príležitosti osláv tridsiateho výročia od vzniku značky kolekciu s názvom Street Fighter 30th Anniversary Collection, ktorá priaznivcom starších hier dozaista urobí radosť. Pripravte sa na skutočne veľkú dávku retra, o ktorom sa dozviete viac v našej recenzii.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Skôr ako prejdeme k samotnej recenzii, venujme pár slov histórii tejto legendy. Street Fighter je bojová séria od spoločnosti Capcom, ktorá po prvý raz uzrela svetlo sveta v roku 1987 na arkádových automatoch. Dokonca by som si dovolil povedať, že podstate ide o vlajkovú loď spoločnosti, nakoľko popularita a fanúšikovská základňa tejto značky je naozaj obrovská. Aj keď v našich končinách možno nie je až tak populárna ako v zahraničí, no v Japonsku a vlastne aj vo zvyšku sveta ide o hit, ktorému sa v rámci žánru nemôže rovnať hádam nik.

Začiatky série Street Fighter, konkrétne prvý diel sa spája s menami tvorcov Takashi Nishiyama a Hiroshi Matsumoto. V ňom ste sa ujali bojovníka menom Ryu, ktorého cieľom bolo zúčastniť sa celosvetového turnaja v piatich krajinách, zdolať všetkých svojich súperov a stať sa tým najlepším bojovníkom. Počnúc spomínaným rokom 1987 sériu obohatili i ďalšie štyri regulárne pokračovania, ktoré boli ešte jednotlivo rozšírené o rôzne edície. Suma summarum, celkový počet častí tejto série je niečo cez tridsať, a to je naozaj úctyhodný údaj.

Street Fighter 30th Anniversary Collection však obsahuje iba dvanásť hier z tejto série. Z pochopiteľných dôvodov pritom nechýba prvý Street Fighter, ktorý to celé naštartoval. Ďalej tu nájdete i druhú časť Street Fighter 2: The World Warrior z roku 1991, plus ďalsie štyri ďalšie verzie vydané medzi rokmi 1992 až 1994. Konkrétne sa jedná o Street Fighter II: Champion Edition (1992), Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting (1992), Super Street Fighter II (1993) a Super Street Fighter II Turbo (1994). Ďalšiu trojicu hier tvorí spin-off Alpha, takže sa môžete tešiť na Street Fighter Alpha: Warriors’ Dreams (1995), Street Fighter Alpha 2 (1996) a Street Fighter Alpha 3 (1998). No a nakoniec, túto kolekciu uzatvára tretí Street Fighter a jeho dva updaty. Čiže aby sme to upresnili, máme tu Street Fighter III: New Generation (1997), Street Fighter III: 2nd Impact (1997) a na záver ešte Street Fighter III: 3rd Strike z roku 1999.

V úvodnom menu vám kolekcia ponúka offline hranie, kde môžete nájsť arkádový režim, VS mód, alebo tréning. Nechýba však ani online hranie s globálnymi tabuľkami a skalných fanúšikov určite zaujme položka Museum, kde nájdete históriu tohto fenoménu za celú dobu jeho existencie. K tej sa však bližšie dostaneme neskôr a poďme najskôr do samotného ringu, alebo lepšie povedané na bojisko.

Už po prvých minútach hrania som pochopil, že tieto staré časti Street Fightera nie sú žiadnou prechádzkou ružovou záhradou. I pomerne zdatný bitkár totiž môže mať problém poraziť protihráča v podobe umelej inteligencie. Aj po nastavení obtiažnosti na najnižšiu som mal problém vyhrať aspoň prvé dva-tri zápasy. Priznám sa, že hra ma aj napriek ťažšej obtiažnosti neodradila a skutočne ma nútila opakovať prehrané súboje a vyhrávať ich. Z dnešného pohľadu to síce môže pôsobiť frustrujúcim dojmom, no hry takéto kedysi bývali a vyžadovali od vás, aby ste sa im plne prispôsobili. Určite mi však dáte za pravdu, že následný pocit zadosťučinenia, v prípade ťažko vybojovaného víťazstva, za to jednoznačne stojí.

Základ hrateľnosti sa, pochopiteľne, nezmenil a hra obsahuje pôvodné bojové úkony, ako sú ľahké, stredné a ťažké údery. Taktiež je možné využívať špeciálne pohyby, ako sú Hadouken alebo Shoryuken. Ak ste hrali aspoň jednu časť zo série Street Fighter, tak sa budete cítiť ako doma. Každý bojovník má, samozrejme, vlastné špeciálne pohyby a tie je možné natrénovať si  v ponuke, ktorú nájdete, ak počas hry stlačíte pauzu. Nakoľko som sa zbavil svojho Arcade sticku, titul som musel hrať iba na DualShock 4 gamepade. Ovládanie mi každopádne prišlo v poriadku, no ak to náhodou myslíte s týmto žánrom skutočne vážne, určite si zaobstarajte i Arcade stick. Vďaka nemu si ušetríte mnoho nervov a predĺžite životnosť štandardného gamepadu.

Grafickú stránku netreba nejako extra hodnotiť, nakoľko sa pohybujeme v rokoch 1987 až 1999. Obraz je orientovaný v pomere 4:3, no nechýba možnosť roztiahnuť pomer strán na moderných 16:9. Ak zostanete verný klasike, boky obrazovky pokrývajú artworky s bojovníkmi. Ak preferujete iba čierne pásy bez obrázkov, dostupná je i táto možnosť. Taktiež si môžete nastaviť filter obrazu, pričom na výber máte buď TV filter, kedy kolekcia imituje pocit hrania na starých CRT televízoroch, no je tu aj filter Arcade, ktorý zase pripomína obraz z hracích automatov.

Už skôr som spomenul položku Museum, ku ktorej by som sa teraz krátko vrátil. Tu si každý jeden fanúšik série príde na svoje, keďže tu nájde kompletnú históriu značky od roku 1987 až do roku 2018. Nájdete tu kompletné biografie jednotlivých bojovníkov, ich pohyby, ktoré používajú v boji a tak podobne. Nechýbajú ani artworky, ktoré vznikli počas tvorby Street Fighter I až III, či Street Fighter Alpha. A ak holdujete soundtrackom, potom vás určite poteší položka Music Player, kde nájdete zvukový sprievod všetkých dvanástich častí, ktoré táto kolekcia obsahuje.

Patrím k fanúšikom značky Street Fighter a uznávam staré retro klasiky, na ktorých vyrastal nejeden hráč. Je potešiteľné vidieť pokope klasické diely tejto série a nič na tom nemení ani vyššia obtiažnosť, ktorá v ničom nepoľavuje zo svojich nárokov na hráča. Tú naopak skalní fanúšikovia iba privítajú a budú radi, že tvorcovia nepodľahli trendom modernej doby, teda zjednodušiť, čo sa len dá. Ak medzi nich patríte máte, prípadne máte radi kvalitné bojové tituly a chcete načrieť do histórie značky, ktorá stala za popularizáciou tohto žánru, určite neváhajte a Street Fighter 30th Anniversary Collection si zadovážte. Pripravte sa však na to, že vás čakajú hodiny tvrdej driny. Vidíme sa na bojisku.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Street Fighter 30th Anniversary Collection - Pripravený do boja?
Street Fighter 30th Anniversary Collection ponúka bohatý obsah, ktorý je sprevádzaný už klasicky vyššou obtiažnosťou a jedinečnou atmosférou tejto značky. Kolekcia vás každopádne dokáže zabaviť na veľké množstvo hodín a ak ste fanúšikmi tejto série, prípadne retro klasík, tak je pre vás ako stvorená.
Pozitíva
  • Bohatý obsah hry, múzeum mapujúce históriu značky
  • Zábava na obrovské množstvo hodín
  • Online režim
Negatíva
  • Niekoho môže vystrašiť vyššia obtiažnosť
85%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
96%

Komentuj!