Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

V dnešnej uponáhľanej dobe si čoraz viac a viac v mojom okolí všímam tipy ľudí ktorý poväčšine preferujú komunikáciu s priateľmi za pomoci videohovorov cez smartphony. Tento možno i “trend” sa využíva aj na rôznych sedeniach, jednaniach vo firmách a podobne. Osobne aj ja patrím ku tým, ktorí viac-menej komunikujú s priateľmi, ktorý sú rozlietaní kade-tade po svete, za pomoci webkamery. Keď som bol oslovený recenziou webkamery Creative BlasterX SENZ3D, tak som neváhal a potešil som sa. V súvislosti s tým vám v krátkosti napíšem niekoľko viet ku tejto šikovnej pomôcke s podporou Intel RealSense.

Ihneď v úvode si musíme ujasniť jeden dôležitý fakt. Creative BlasterX SENZ3D nie je žiadna lacná a obyčajná webkamera. Svedčí o tom aj odporúčaná predajná cena 199.99€. Už pri prvom ohmatávaní menšej krabičky som spozoroval o niečo vyššiu hmotnosť. Po roztvorení som pochopil, že väčšiu časť kamery tvorí kovová časť a prednú prevažne sklenená, čo zapríčiňuje vyššiu hmotnosť, no aj dobrý pocit z dielenského spracovania a použitých materiálov. V balení nájdete okrem kamery aj microUSB kábel a manuál. Hneď na úvod treba každopádne napísať, že ak náhodou patríte medzi užívateľov, ktorý vo svojom PC nemajú USB 3.0 a viac, tak vás kamera privíta informáciou o podpore produktu iba pre USB 3.0 pripojenia, čo môže pre niekoho predstavovať nepríjemné prekvapenie.

K prvému spojazdneniu kamery je potrebné nainštalovať príslušný software (BlasterX Senz3D), ktorý si stiahnete zo stránok výrobcu. Po registrácii kamery si môžete stiahnuť ďalší balík softwaru a doplnkové programy pre už spomínanú technológiu Intel RealSense.

V krátkosti, technológia Intel RealSense slúži na rozpoznávanie vzdialenosti a hĺbky jednotlivých predmetov. Napríklad vzdialenosť očí, úst, nosa alebo pozadia. Taktiež táto technológia napríklad umožňuje i zapamätať si tváre užívateľov a identifikovať ich pri prihlasovaní do systému Windows za pomoci funkcie Hello. Poprípade je tu i možnosť nadefinovať hlasové gestá.

Technické špecifikácie

Rozmery (v x š x h): 44 x 100 x 157 mm

Hmotnosť: 350 g

Rozlišenie RGB videa: FullHD 1080p (1920 x 1080)

Rozlišenie IR hĺbky: VGA (640×480)

Frekvencia snímkov RGB: 60fps pri 720p, 30fps pri 1080p

Frekvencia snímkov IR: 60 fps pri 640×480

Záber (FOV, Field-of-View): 77° (RGB), 85° (IR hĺbka)

Dosah: 0,2 ~ 1,5 m

Duálne mikrofóny: CrystalVoice Noise Reduction, Beam Forming, Echo Cancellation a Voice Morph do všetkých smerov

Kmitočtová odozva: 20 Hz ~ 20 kHz

Citlivosť (1 kHz): 37±3 dB

Odstup signál/šum: 65 dB

Typ projektoru: IR laserový projektor triedy 1

Kamera v praxi

Kamera sníma video v rozlíšení 1080p pri 30fps alebo 720p pri 60fps. Osobne som bol veľmi prekvapený, ako si dokázala poradiť rôznymi svetelnými podmienkami, pričom keď došlo k úbytku svetla, nespozoroval som žiadne nežiadúcej rušenie obrazu šumom. Mal som skúsenosť už s viacerými kamerami, no Creative BlasterX SENZ3D patrí v tejto oblasti medzi tie kvalitnejšie produkty. Taktiež musím pochváliť vstavaný mikrofón, ktorý si dobre vedel poradiť s okolitým ruchom, takže efekt potláčania je tu naozaj funkčný, a nie iba na efekt.

Kameru som väčšinu času používal pri streamovaní. Veľkou výhodou v môj prospech bola už spomínaná technológia Intel RealSense, vďaka meraniu dĺžky pozadia bolo za mnou automaticky odstránené. Čiže bola vidieť iba moja tvár bez akýchkoľvek lifehackov so zeleným pozadím a podobne. Video komunikácia cez Skype prebiehala v poriadku bez akýchkoľvek výhrad.

V softwarovom balíčku nájdete aj možnosť ovládať počítač rôznymi gestami, poprípade si zahrať “hry” a ovládať ich gestami. Mňa však zaujala možnosť vytvárať 3D modely za pomoci naskenovania iných objektov, čo môže byť aj dobrá zábava. To je však už je len na vás a vašej fantázii.

Kúpiť, či nekúpiť?

Creative BlasterX SENZ3D je naozaj pokročilá webkamera, ktoré dobre poslúži tomu, kto bude vedieť oceniť jej schopnosti. Ak si chcete zjednodušiť život napríklad pri streamovaní hier, ide o produkt pre vás. Aktuálne je možné SENZ3D zakúpiť tesne pod 170 €, čo stále nie je najmenej, avšak je to cenovka adekvátna kvalite výrobku. Pokiaľ chcete naozaj kvalitnú webkameru, potom pokojne choďte do Creative BlasterX SENZ3D, ide o výborný kus hardwaru.

Produkt na testovanie zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

Creative BlasterX SENZ3D - Pokročilá webkamera
Creative BlasterX SENZ3D je naozaj slušná kamera, ktorá urobí radosť najmä užívateľom, ktorí hľadajú niečo viac. Nejde totiž o obyčajnú webkameru, ktorých je na trhu nepreberné množstvo. SENZ3D ocenia i hráči, keďže má niekoľko šikovných vlastností, ktoré vám streamovanie, či nahrávanie tváre a komentára do let's play videí. Jediným problémom môže byť vyššia cena, no i napriek tomu môžem tento produkt vrelo odporučiť.
Pozitíva
  • Kvalita obrazu a zvuku
  • Intel RealSense
  • Sprievodný software
Negatíva
  • Cena
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!