Register

A password will be e-mailed to you.

Včera sme sa s sumárnom prehľade E3 konferencií pozreli na EA Play, Microsoft a Bethesdu. Dnes si priblížime Square Enix, Ubisoft, Sony a Nintendo. Prezentáciu Devolver Digital a PC Gaming Show naozaj iba preletíme, keďže obe boli zamerané na trochu niečo iné.

Pôjdeme opäť v poradí, akom konferencie nasledovali, takže si teraz priblížme najväčší bizár, ktorý sa na E3 objavil. Rovnaké prvenstvo si vydavateľ, o ktorom bude reč vydobyl aj minulý rok. Musíme však uznať, že na E3 2017 to bolo predsa len o niečo “pôsobivejšie”, než na tomto ročníku.


Devolver Digital

Menší vydavateľ vsadil opäť na krátku prezentáciu, ktorá hrala na prvú signálnu. Prehnané, preafektované, no inak trefné a presne namierené. Hoci sa to zdá zvláštne, Devolveru to vyšlo aj tento rok, i keď, samozrejme, ich “”Big Fancy Press Conference 2018” bola všetko, len nie veľká a luxusná. Ale veď chápete, ako to mysleli, nie?

Aby však nedošlo k nedorozumeniu, videli aj hry. Dokonca až tri. Prvou bol titul SCUM, a teda Supermax open world survival, ako hru označil jej vydavateľ. Pokiaľ vám tento počin zaujal, early acces odštartuje v auguste. Je však otázne, či SCUM ponúkne niečo, čo iné hry podobného razenia nedokážu poskytnúť. Prejdime však na titul číslo dva – My Friend Pedro. Ani v prípade tohto počinu nemôže chýbať výstižný popis, ktorý znie Blood.Bullets.Bananas. Inak ide o shoot-em-up strieľačku, ktorá pre ozvláštnenie zakomponuje do hry balet. Hlavný hrdina teda bude počas likvidovania všetkého živého predvádzať veľmi ladné pohybové kreácie. Prvá ukážka určite nevyzerá zle, avšak musíte mať podobné počiny radi. Hra dorazí v roku 2019 pre PC a Nintendo Switch, ďalšie platformy ohlásené neboli.

Posledný slot patril titulu Metal Wolf Chaos XD, ktorý však nie je žiadnou novinkou. Ide o titul z roku 2004, pričom za ním stojí štúdio FromSoftware, mimo iné autori Souls série, Bloodborne, či novinky Sekiro: Shadows Die Twice. Ak titul nepoznáte tak vedzte, že sa jedná o third person strieľačku, kde sa vtelíte do kože fiktívneho amerického prezidenta Michaela Wilsona, ktorý zasdane do kokpitu mecha aby potlačil vzburu rebelskej milície vedenej viceprezidentom Richardom Hawkom. Remaster tohto počinu dorazí ešte tento rok na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

A to bolo z hier všetko. Konferencia ešte chvíľu pokračovala a ak ste ju náhodou nevideli, tých dvadsať minút jej obetujte. Hlavnú úlohu v nej zohráva Nina Struthers, fiktívna CEO spoločnosti Devolver Digital. Herečka Mahria Zook už minulý rok predviedla, že Nina je pravdepodobne jej životnou úlohou a potvrdila to opäť. A aby toho nebolo málo, konferencia končí cliffhangerom, ktorý láka na ďalší rok. Pokiaľ máme prezentáciu Devolver Digital zhodnotiť, najlepšie ju naozaj vystihuje slovo bizár. Bolo to síce “over the top”, avšak cielene. My sme sa celkom pobavili a pokiaľ nie ste puritáni, budete sa i vy.


Square Enix

Po menšej pauze sa do zoznamu tlačových konferencií na E3 vrátila spoločnosť Square Enix. Tá si pripravila menšiu, zhruba tridsať minúť dlhú prezentáciu, ktorá však ani nebola tlačovkou v pravom zmysle slova. Skôr išlo o predvádzaciu akciu, ale o tom až neskôr.

Úvodným titulom bol Shadow of the Tomb Raider, čo celkom dáva zmysel. Záver aktuálnej trilógie vychádza už v septembri, a preto mediálna kampaň začína naberať na obrátkach. Postupne sa k nám dostávajú nové trailery, gameplay ukážky, screenshoty a podobne. Pasáž prezentovaná v rámci konferencie bola zameraná na boj v džungli. Je vidieť, že nový diel bude pokračovať v šľapajách nastolených predošlými časťami a nečaká nás žiaden výraznejší odklon. Či je to pozitívna, alebo negatívna správa si však už musíme odpovedať sami. Každopádne, hra vychádza už 14. septembra.

Pokračovalo sa s onlineovkou Final Fantasy XIV, ktorá nedávno obdržala patch 4.3 Under the Moonlight. Ako je vidieť, autori sa o hru náležite starajú a dávajú tak dobrý dôvod zabudnúť na fiasko, ktoré titul sprevádzalo pri prvotnom vydaní. Následne sa objavil nový prírastok do univerza Life is Strange, a teda The Awesome Adventures of Captain Spirit. Zhruba dve hodiny trvajúca záležitosť vychádza koncom mesiaca pre PC, PlayStation 4 a Xbox One úplne zadarmo, pričom pozornejší hráči vraj v hre nájdu niekoľko indícií k chystanému Life is Strange 2. Ďalší slot patril Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age, ktorý vyjde 4. septembra 2018.

Nasledovala úplná novinka Babylon’s Fall od PlatinumGames, autorov skvelého NieR: Automata. Trailer vyzeral dobre, no o hre naozaj, až na zasadenie, neprezradil nič. Na podrobnosti si ešte musíme počkať, avšak vieme aspoň to, že hra dorazí v roku 2019 pre PC a PlayStation 4. Keď už sme pri PlatinumGames, tak ďalšia ukážka bola venovaná spomínanému titulu NieR: Automata, ktorý 26. júna dorazí na Xbox One v takzvanej Become as Gods edícii. Pokiaľ ste doposiaľ túto bombu nehrali, určite to napravte, stojí to za to. Majiteľom Nintenda Switch a zároveň priaznivcom JRPG určite urobila radosť ďalšia hra v poradí, ktorou bol Octopath Traveler. Ten dorazí už budúci mesiac, konkrétne 13. júla. Jediné čo môže zamrzieť je, že zatiaľ nepadla zmienka o verzii pre ďalšie platformy.

Just Cause 4 je titul, ktorý dostal svoj priestor po Octopath Traveler. Tu už ale nebol dôvod na nejaké jasanie, keďže hra už predtým bola ukázaná, prezradilo ju niekoľko únikov, takže išlo zo strany vydavateľa skôr o povinnú jazdu. Ak máte dobrodružstvá Rica Rodrigueza v obľube, určite poteší, že hra vychádza už tento rok v decembri, presnejšie štvrtého. Po novinke od Avalanche Studios dorazil úplne nový titul The Quiet Man, ktorý aspoň pre nás patril k tomu najzaujímavejšiemu, čo Sqaure Enix predviedol. Platí však to isté ako pri Babylon’s Fall. Trailer super, no o hre nevieme takmer absolútne nič. Opäť však ide o hru určenú pre PC a PlayStation 4, pričom viac informácií sa dozvieme v auguste. Podľa všetkého to bude na Gamescome.

A čo by to bolo za prezentáciu, keby chýbali Kingdom Hearts III. Ukážka kládla dôraz najmä na ukázanie prítomnosti mimoriadne populárneho animovaného filmu Frozen, no nechýbali ani Ratatouille, Ralph Rozbi-to, či Na vlásku. Táto hra bude naozaj splneným snom každého fanúšika animákov od Disney a Pixaru. Po neuveriteľne dlhom vývoji sme sa konečne dozvedeli i dátum vydania, ktorý znie 29. január 2019.

Málokto však čakal, že Kingdom Hearts III sú i záverom celej prezentácie. Tá trvala zhruba tridsať minút, čo naozaj nie je veľa. Na druhej strane, ak Sqaure Enix nechceli ukazovať viacero záberov z vyššie menovaných hier, potom je táto minutáž rozumná. Zamrzí však, že návrat Square Enix v rámci E3 konferencií nemal aj niečo navyše, takú tú povestnú čerešničku na torte. Mnoho ľudí sa zhoduje na tom, že práve táto konferencia bola zo všetkých najslabšia, no ja osobne sa s týmto názorom nestotožňujem. Je pravdou, že až na úvodnú reč išlo iba o súhrn trailerov, no stále mala táto prezentácia lepšie tempo ako EA.


Ubisoft

Na hernej scéne je iba málo spoločností, ktoré tak rozdeľujú hernú komunitu, ako práve francúzsky gigant. Spoločnosť má pod strechou množstvo enormne populárnych značiek, no i tak z takmer každej strany počujete, ako sa ich hry podobajú, že pokračovania sú iba preskinové predošle časti a podobne. Napriek tomu však treba uznať, že to čo Ubisoft robí, robí dobre. Poďme však už k samotnej tlačovej konferencii, ktorá začala pre mnohých bizarným číslom.

Áno, tipujete správne, hneď v úvode sme dostali tanečné vystúpenie, ktoré malo za úlohu oznámiť Just Dance 2019. Ak ste konferenciu sledovali, tancujúca panda vám pravdepodobne ešte stále poskakuje pred očami. Nalejme si však čistého vína, bez tohto si už prezentáciu Ubisoftu na E3 ani nevieme predstaviť. Potom na rad prišla hra, o ktorej sa dlhé roky hovorilo ako o titule, ktorý nikdy nevyjde. Beyond Good & Evil sa totiž predstavil už v roku 2008, no potom bolo dlhých osem rokov ticho, ak teda nerátame pár zmienok. Nová ukážka vyzerá výborne, o tom netreba polemizovať, no stále ide iba o cinematic trailer. Michel Ancel, režisér hry sa na svojom Instagrame vyjadril, že hrateľnú betu chcú mať pripravenú v závere budúceho roku, takže sa finálneho produktu tak skoro nedočkáme. Aspoň však vieme, že vývoj zdarne napreduje. A aby toho nebolo málo, záver traileru naozaj stojí za to, najmä ak ste fanúšikmi prvej časti.

Nasledovala pasáž venovaná Rainbow Six Siege. Keď titul vyšiel, nikto by mu podobnú úspešnosť netipoval ani v najružovejších predstavách. Údaj, ktorý zmienil 35 miliónov hráčov je naozaj úctyhodný. Vývojári sa však o titul náležite starajú, a preto im podobný úspech patrí. Hru navyše čakajú profesionálne turnaje, takže v tomto prípade nemožno hovoriť o ničom inom, ako o úspechu. A aby sme tých bizarností nemali málo, predstavenie ďalšej hry bolo tiež bláznivé. Na pódium sa priviezol Antti Ilvessuo, creative director Ubisfotu RedLynx a predstavil svetu Trials Rising. Túto značku nie je potrebné podrobnejšie predstavovať, keďže patrí k mimoriadne obľúbeným a navyše si za roky existencie drží kvalitatívny štandard. Inak by tomu nemalo byť ani v prípade novej časti, ktorá bude lepšia, väčšia, no veď to poznáte. Ak ste fanúšikmi, buďte v strehu po novom roku, nakoľko hra dorazí počas už tak natrieskaného februára 2019 pre PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch.

Po Trials sa pozornosť uprela na Tom Clancy’s The Division 2. Dostali sme dva trailery, množstvo nových informácií a najmä správu o tom, že budúce rozšírenia budú zadarmo. Aspoň teda v rámci epizód, ktoré dorazia počas prvého roku po vydaní. Samozrejme, nechýbali ani sľuby o napravení chýb predchodcu a že dostaneme jednoducho lepšiu hru. Takú, čo si fanúšikovia zaslúžia 😉 Kvalitu výsledného produktu si budeme môcť overiť budúci rok, 15. marca. Dovtedy sa objaví aj beta test, do ktorého sa už môžete prihlásiť na stránke hry. Potom sa na pódiu rozohrala živá hudba, ktorá sprevádza trailer na DLC Donkey Kong Adventure pre minuloročnú ťahovku Mario + Rabbids Kingdom Battle. Ak ste si pôvodnú hru obľúbili, rozšírenie vám urobí radosť už tento mesiac, konkrétne 26. júna.

O niečo zaujímavejšie pôsobila ďalšia ukážka, ktorá sa venovala Skull & Bones. Námorné súboje boli zábavné už v Assassin’s Creed IV: Black Flag, no s týmto počinom Ubisoft pôjde ešte ďalej. Celý koncept bol oproti spomínanému Assassin’s Creed značne prehĺbený, a tak nás dozaista čaká pomerne komplexný titul. Vydanie je naplánované na budúci rok. Pokiaľ si do tej doby Sea of Thieves nenapravia reputáciu, pripravovaný konkurent od Ubisoftu podľa všetkého zadupe hru od Rare pod zem. Respektíve ponorí pod vodnú hladinu. Mimochodom, i tu je možnosť registrácie do beta testov.

Následne sa na pódiu objavil Frodo Baggins, teda Elijah Wood aby nám priblížil svoju hru Transference. Pôjde o psychologický thriller, v ktorom bude vašou úlohou uniknúť z poškodenej mysle a preskúmať temné zákutia v hlavách členov vašej rodiny. Na tento výlet sa vyberieme už túto jeseň, a to na PC, PlayStation 4, Xboxe One, no chýbať nebude ani podpora VR. Z poškodených myslí sme sa presunuli rovno do vesmíru v hre Starlink: Battle for Atlas, ktorá taktiež dorazí ešte tento rok. Konkrétne vyjde 16. októbra na všetkých aktuálnych konzolách, no pre majiteľov Nintenda Switch je pripravený exkluzívny bonus v podobe hrateľnej postavy Foxa zo série Star Fox. Hra sa zaraďuje do kategórie toys-to-life, takže ak budete mať chuť, môžete si kupovať rôzne fyzické modely lodí a následne ich virtuálnych dvojníkov využiť v hre. To však bude iba možnosť, nie nutnosť.

For Honor. Po vydaní úspešný titul, ktorý sa však veľmi rýchlo obohral a strácal hráčov raketovým tempom. Vývojári to však nevzdávajú a radi by podľa všetkého napodobnili cestu Rainbow Six Siege. Hru neustále balansujú, vylepšujú a snažia sa, aby to bola zábava. Nad rámec toho je v príprave update Marching Fire, ktorého sa dočkáme 16. októbra tohto roku. Prinesie so sebou nový PvP režim Breach, Wu Lin frakciu, grafické vylepšenia a nekonečný PvE mód. Či to autorom bude stáť za tú námahu sa dozvieme až neskôr, no my neveríme tomu, že by zrovna tento update pomohol nalákať späť všetkých hráčov. Svoju chvíľku dostal i pretekársky The Crew 2, ktorý vychádza už tento mesiac. Oznámená bola otvorená beta, ktorá sa bude konať už od 21. júna. Pokiaľ máte záujem, pre-load už je možný na všetkých troch platformách, a teda PC, PlayStation 4 a i Xboxe One.

Potom došlo k oficiálnemu predstaveniu Assasin’s Creed Odyssey. Nový diel pôjde ešte ďalej do histórie a pozrieme sa tak do dobu, kedy ešte neexistovalo bratstvo assassínov. Pýtate sa, ako to teda zapadne do príbehu? To zistíme 5. októbra na PC, PlayStation 4 a Xboxe One. V každom prípade, na výber bude z dvoch hrateľných postáv, muža menom Alexios a ženskej postavy pomenovanej Kassandra. Príbeh by však mal byť až na minimálne odchýlky rovnaký pre obe postavy, takže pri výbere pôjde skôr o sympatie. Omnoho zaujímavejšie však sú ďalšie novinky. Po prvý raz bude možné v dialógoch vyberať odpovede podľa vlastného uváženia. Hráč tým pádom bude môcť ovplyvniť ďalší vývoj hry. Rozšírenia sa dočká i RPG stránka hry, na ktorú sa autori zameriavajú o poznanie viac, než tomu bolo doposiaľ. Assassin’s Creed sa tak pomaly, ale isto stáva plnohodnotným RPG titulom. Či je to dobre, alebo nie už musíte posúdiť sami. V Odyssey zamierime do Grécka, ktoré z prvých ukážok vyzerá nesmierne lákavo, vrátia sa i námorné bitky (vo väčšom rozsahu, než tomu bolo u Origins) a chýbať nebudú ani masívne boje na súši, kde si zmeria silu až 300 vojakov. Záver ukážky teasoval prítomnosť minotaura, ktorý snáď pri zvolenej tematike ani nemohol chýbať.

A to bolo všetko. Ubisoft vždy na záver pridával nejaké prekvapenie, no tento rok sme sa ho nedočkali. Možno ním mal byť práve Assasin’s Creed Odyssey, no o hre sme bohužiaľ vedeli vďaka únikom takmer všetko. Všetci čakali, že sa na scénu vráti Sam Fisher a jeho Tom Clancy’s Splinter Cell, no nedočkali sme sa. Vraj ešte nie je čas. Ak by sme mali konferenciu Ubisoftu zhodnotiť, tak bola skrátka fajn. Videli sme zaujímavé ukážky, dozvedeli sme sa dôležité informácie a nechýbali ani nové hry, či kúsok bizáru. Chýbalo však tomu niečo navyše. I tak sa Ubisoft nemá za čo hanbiť, šou to bola dobrá.


PC Gaming Show

Ako každý rok, tak i v roku 2018 bola PC Gaming Show najmenej atraktívnou konferenciou. Z nášho pohľadu stojí za zmienku oznámenie hier Yakuza 0, Yakuza Kiwami a Valkyria Chronicles 4 pre PC a nový trailer spolu s dátumom vydania pre Overkill’s The Walking Dead. Iba pre poriadok, Yakuza 0 dorazí 1. augusta, Yakuza Kiwami taktiež ešte tento rok a Overkill’s The Walking Dead zase 6. novembra pre PC, PlayStation 4 a Xbox One. Dátum vydania pre Valkyria Chronicles 4 zatiaľ známy nie je, no malo by to byť ešte v priebehu tohto roku.


Sony

Spoločnosť Sony už popredu avizovala, že ich tohtoročná prezentácia bude iná, než tie predošlé. Prím mali hrať gameplay ukážky, a to sme aj dostali. Je pravdou, že sme neobdržali bohatú nádielku hier, podobne ako v prípade Microsoftu, no ten zase ukázal väčšinu titulov, ktoré sú určené pre viaceré platformy. Sony chceli ukázať najmä hry, ktoré si inde nezahráte.

A čo mohlo byť lepším štartom, než gameplay z The Last of Us Part II v sprievode živej hudby a tematicky ozdobeného priestoru? Asi nič. Zhruba dvanásť minút dlhá prezentácia mala vynikajúcu atmosféru a predviedla, že Naughty Dog sú naozaj majstrami svojho remesla. Je ale nutné poznamenať, že ak patríte medzi citlivejšie povahy, táto hra a i ukážka z nej rozhodne nie sú nič pre vás. Násilím sa nešetrí, keďže svet, kde sa titul odohráva nie je veľmi priateľské miesto. V pokračovaní mimoriadne úspešného titulu (cez 17 miliónov predaných kópií) si hlavnú úlohu strihne Ellie, ktorá medzičasom mierne zostala. Svoj part v príbehu však bude mať aj Joel, za ktorého sme hrali v prvej časti. Bohužiaľ, nebola nám ponúknutá žiadna informácia o tom, kedy hra vyjde. Vývojári sa však vyjadrili, že dátum vydania oznámia tesne pred vydaním, takže stále môžu prekvapiť. Väčšina sa zhoduje na tom, že sa dočkáme budúci rok. Možno budeme múdrejší v decembri, kedy sa koná PlayStation Experience. Nejaké úniky naznačovali, že by hra mohla v decembri vyjsť, takže ak by sa na už spomenutej akcii oznámilo, že hra vychádza už o povedzme týždeň, dávalo by to zmysel. My však vidíme reálnejšie budúci rok. A čo vy?

Druhým titulom bol Ghost of Tsushima od Sucker Punch, autorom série inFamous. I tu ukážku sprevádzala živá hudba a tematicky vyzdobené prostredie, čo ocenili najmä hostia priamo na mieste. I v tomto prípade sme dostali gameplay ukážku, ktorý vyzerala jednoducho fantasticky. Prepracované prostredia, skvelá atmosféra, krásna grafika, zaujímavo pôsobiace súboje, to všetko v tejto hre nájdeme. Trailer síce neprezradil kedy sa titulu dočkáme, no neskôr autori priznali, že vydanie je naplánované na budúci rok. Podľa dodatočných informácii sme sa dozvedeli i to, že ukážka nám predviedla vedľajšiu misiu, aby nebolo prezradené nič z príbehu, nakoľko ide o príbehový titul. Nečaká nás teda žiadne zisťovanie loru ako v prípade Dark Souls a podobne.

Bez rečí sme sa presunuli k ďalšej hre, ktorá mala celosvetovú premiéru. Išlo o počin Control od štúdia Remedy, a teda autorov značiek Max Payne, Alana Wake, či Quantum Break. Trailer v mnoho pripomínal práve poslednú zmienenú hru, no snáď sa Remedy tento raz zadarí o niečo viac. Čakajú nás rôzne zmeny prostredia, využívanie špeciálnych schopností ako telekinéza, levitácia a podobne. Neskôr ukázaný gameplay vyzeral celkom nádejne, tak to snáď dopadne dobre. Hra dorazí v priebehu budúceho roku, no okrem PlayStation 4 si ju bude možné zahrať na PC a Xboxe One.

Neskôr nastala chvíľa, na ktorú čakali milióny hráčov po celom svete. Nasledovala totiž ukážka remaku Resident Evil 2, čiže najlepšej a najobľúbenejšej časti z celej série. O hre sme vedeli už niekoľko rokov, no nové informácie sa vynorili iba naozaj veľmi zriedkavo. Teraz sme však rovno dostali dátum vydania, ktorý znie 25. január 2019. Na samotnom výstavisku sa neskôr prezentoval i gameplay, ktorý síce potvrdil, že hra prejde zmenami, no v žiadnom prípade nedôjde k zneucteniu tohto legendárneho titulu.

K slovu sa dostalo i VR okienko, no pomerne krátke. Prezentovaná bola iba Trover Saves the Universe od autora animovaného seriálu Rick and Morty, no po konci prezentácie sme sa dočkali aj oznámenia titulu Déraciné od FromSoftware, autorov veď viete akých hier. Ani na konferencii Sony nechýbalo čarovné RPG Kingdom Hearts III, ktoré však prišlo s novým oznámením v podobe prítomnosti Pirátov z Karibiku.

Potom to prišlo. Kojimov Death Stranding. Nová ukážka, dokonca aj s gameplay zábermi. Skvelá hudba, skvelé asi všetko, no i tak nie sme o nič múdrejší než predtým. Hlavný hrdina doručuje balíky, s neviditeľnými nepriateľmi sa bude neradno zahrávať a do toho všetkého sa objavili dve nové ženské postavy, pričom jedna je tajomnejšia ako druhá. Kojima skrátka vie, ako fanúšikom hodiť novú “hračku”, v ktorej sa môžu vŕtať a hľadať skryté informácie a detaily. I napriek tomu stála ukážka za to. Pokiaľ ste ju stále nevideli, je najvyšší čas to napraviť.

Tajomný Death Stranding vystriedalo bleskové a priame oznámenie Nioh 2. Vieme, že hra existuje, dorazí, ponúkne tvorbu postavy, no to je zatiaľ všetko. I tak však išlo o príjemné prekvapenie, ktoré našťastie nestihlo uniknúť popredu. Záver konferencie sa niesol v znamení titulu Marvel’s Spider-Man. Populárny komiksový hrdina musel v prezentovanej ukážke čeliť až piatim protivníkom a (pozor spoiler) nie, neskončilo to happy endom. Titul je doslova za rohom, keďže vychádza už 7. septembra. Insomniac Games a Sony tak naštartovali mediálnu kampaň na plné obrátky. Nové ukážky, gameplay videá, informácie, pravdepodobne najväčší plagát na výstavisku, to bol Spider-Man na tohtoročnej E3.

Ako ste si mohli všimnúť, spoločnosť Sony naozaj dodržala to, čo avizovala. Zameranie sa predovšetkým na gameplay ukážky hier, ktoré si nezahráte nikde inde, než na PlayStation 4. Pokiaľ by sme mali hodnotiť z tohto pohľadu, tak potom Sony túto E3 vyhrala. Na druhej strane je tu však Microsoft, ktorý si pripravil veľkolepú šou s naozaj obrovským množstvom hier. Veľký kus na dojme z akcie mal i fakt, že prvá miestnosť a následná cesta do veľkej sály bola vyzdobená po vzore predstavovaných hier. To však ocenili najmä hostia, ktorí sa mohli zúčastniť osobne. Ja osobne by som tento rok nevedel vybrať jednoznačného víťaza E3, aspoň čo sa konferencii týka. Preto by som šiel cestou kompromisu a na prvé miesto dal Sony i Microsoft. Jeden si to zaslúži za formu, druhý zase za obsah.


Nintendo

Na záver tu však máme ešte Nintendo, ktoré však už niekoľko rokov preferuje svoj Direct, než štandardnú tlačovku. Inak tomu nebolo ani počas E3 2018. Poďme sa teda pozrieť ešte na to, s čím tento japonský gigant chcel potešiť majiteľov Switchu.

Úvod patril absolútnej novinke nazvanej Daemon x Machina. Frenetická, výrazne štylizovaná akčná hra plná mechov. Tá dorazí budúci rok a uspokojí najmä hráčov prahnúcich po zbesilej akcii. Nasledovalo oznámenie rozšírenia Torna – The Golden Country pre skvelé akčné RPG Xenoblade Chronicles 2. To dorazí už počas septembra, takže ak ste ešte nestihli dohrať pôvodnú hru, mali by ste sa poponáhľať.

Potom Reggie Fils-Aimé, hlava Nintendo America, ukázal Pokémon Let’s Go Pikachu! a Pokémon Let’s Go Eevee!, ktoré dorazia 16. novembra tohto roku. Sprevádzať ich bude špeciálny ovládač Poké Ball Plus, ktorý vám umocní pocity z hrania týchto titulov. Dostupný bude v rovanký deň, ako už obe spomínané Pokémon hry. Ešte skôr však vyjde Super Mario Party, presnejšie 5. októbra. O čo ide asi netreba hovoriť, no iba pre istotu upresňujeme, že sa jedná o party titul, kde si budeme môcť v rôznych minihrách pomerať sily proti svojim kamarátom.

Nasledovalo predstavenie Fire Emblem Three Houses, pokračovania slávnej a extrémne populárnej značky. Taktické RPG dorazí na Switch budúci rok, pričom ide už o šestnásty hlavný titul v tejto sérii, no prvý od roku 2007, ktorý sa pozrie na “domácu” konzolu a nie iba handheld. Hra sa bude sústrediť na príbeh štyroch hrdinov – Byletha, Edelgarda, Dimitria a Claudea. Po Fire Emblem Reggie oficiálne oznámil Fortnite pre Nintendo Switch s tým, že hra bola dostupná k stiahnutiu ešte v ten istý deň. Po ňom prišlo oznámenie Overcooked! 2, sequel vynikajúcej party hry. Ten dorazí už v auguste, konkrétne 7., pričom prinesie viac receptov, postáv, rôznych kuchýň a podobne. Jednoducho väčšie, lepšie a rozmanitejšie pokračovanie. Hra okrem Switchu mieri aj na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Medzi menšie hry sa zaraďuje aj ďalší prezentovaný titul Killer Queen Black. Ide o intenzívnu onlineovú, na tímovej stratégii založenú skákačku. Nejde však o žiadnu novinku, ale o prepracovanú eSport arkádu Killer Queen. Hra by mala vyjsť túto zimu, no konkrétny dátum, zatiaľ nevieme. Na Switch zamieril aj výborný Hollow Knight, metroidvania od Team Cherry. Pokiaľ ste nemali tú česť na PC, je prenosná verzia výbornou voľbou.

Po bloku menších hier prišlo ešte telegrafické predstavenie ďalších hier, ktoré mieria, alebo už zamierili na Switch. Prvým bol už spomínaný Starlink: Battle for Atlas od Ubisoftu a potom prišlo na Arena of Valor od Tencent Games, Minecraft (nový obsah), Sushi Striker: The Way of Sushido, Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure, PixArk, Just Dance 2019, Dragon Ball FighterZ, Splatoon 2 Octo Expansion, Captain Toad: Treasure Tracker, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Ninjala, Carcassonne, FIFA 18 – FIFA World Cup 2018 update, FIFA 19, Ark: Survival Evolved, Wasteland 2 Director’s Cut, Paladins: Champions of the Realm, Fallout Shelter, Dark Souls Remastered, SNK Heroines: Tag Team Frenzy, Monster Hunter Generations Ultimate, Wolfenstein II: The New Colossus, The World Ends with You: Final Remix, MegaMan 11 a Mario Tennis Aces.

Další slot bol venovaný Super Smah Bros. Ultimate a patril k tomu najrozsiahlejšiemu, čo Nintendo ponúklo. Z celkových zhruba 43 minút E3 2018 Directu si Super Smah Bros. Ultimate zabral až 26 minút. Predstavené boli všetky postavičky, ktorý v hre budú, takže sa tomu ani nečudujeme. Ak sa na hru tešíte, poznačte si dátum 7. decembre 2018, vtedy titul dorazí do predaja. Po naozaj podrobnom predstavení hry sa prezentácia Nintenda skončila.

Konferencia Nintenda bol od ostatných odlišná. Je to však tradícia, ktorá sa s Nintendom neodmysliteľne spája. Táto forma im vyhovuje, využívajú ju v priebehu celého roku, takže fanúšikovia vedeli, čo majú očakávať. Hier bolo ukázaných pomerne dosť, najmä v tom bleskovom prehľade, no nám veľmi nesadol slot venovaný Super Smah Bros. Ultimate. Chápeme, že ide o obrovský značku a pre Nintendo mimoriadne dôležitú, no i tak je 26 minút extrémne veľa. Takže za nás celkom ok, no nabudúce to treba trochu lepšie vyvážiť.


To bola E3 2018 v sumárnom prehľadne všetkého, čo ponúkli tlačové konferencie jednotlivých spoločností. Najväčší herný sviatok je teda za nami a my sa už teraz tešíme na ďalší ročník, ktorý sa bude konať 11. až 13. júna 2019.

« prvá časť

Komentuj!