Register

A password will be e-mailed to you.

V našej novej rubrike by sme vám chceli každý mesiac predstaviť aspoň zopár nových, menej známych hier, ktoré vyvinuli menšie štúdia, ale ktoré podľa nás stoja za pozornosť. Pôjde vždy o tituly, ktoré už vyšli predchádzajúci mesiac a zároveň sa už nenachádzajú ani v predbežnom prístupe, takže si ich môžete užiť naplno. Prestavme si teda teraz májovú ponuku.

1. City of Brass (PC, PlayStation 4 a Xbox One)

City of Brass je akčná hra z pohľadu prvej osoby s prvkami rogue-lite a RPG. Jednou z jej hlavných devíz je fakt, že sa odohráva v atraktívnom prostredí Rozprávok tisíc a jednej noci. Ako bezmenný zlodej sa snažíte dostať do mýtického Medeného mesta, ktoré je podľa povestí plné pokladov a teda možnej koristi. Samotné mesto však nie je ani tak preplnené pokladmi, ako skôr rôznymi pascami a príšerami. Aj tie sú inšpirované hlavne arabskými rozprávkami a mytológiou. Týmto protivníkom sa môžete postaviť hneď dvoma zbraňami. V jednej ruke držíte tureckú šabľu, užitočnú pre kontaktný boj a v druhej bič, ktorý však využívate hlavne na okolité prostredie. Pomocou tohto biča môžete napríklad vyskočiť na vyvýšené miesta, alebo z bezpečnej vzdialenosti spúšťať rôzne spínače, či zbierať inak nedostupné cennosti.

Úrovne sú vždy na novo procedurálne vygenerované a je potrebné ich prejsť skôr, než vyprší piesok v presýpacích hodinách. Smrť je permanentná a po strate všetkých životov je treba začať odznova, avšak vaša postava sa trvalo vylepšuje. Pod vývojom hry sú podpísaní aj niektorí autori BioShocku a hra sa prehupla z early accessu do plnej verzie 4. mája 2018. Zahrať si ju však môžete okrem Steamu aj na platformách PlayStation 4 a Xbox One.

2. House Flipper (PC)

House Flipper je v mnohých smeroch unikátny titul od takmer neznámeho vývojára Empyrean, ktorý si svojho času musel najskôr prejsť cez dnes už zaniknutý Steam Greenlight. Samotná hra je vo svojej podstate akýsi vtipný simulátor obchodníka, v ktorom na začiatku kúpite starý a zanedbaný dom. Kúpený dom sa následne musíte pokúsiť zrenovovať tak, aby ste dokázali predať niekomu ďalšiemu so ziskom. Problém je však v tom, že celú túto renováciu musíte vykonať svojimi vlastnými rukami.

Preto musíte s kladivom búrať nevyhovujúce vnútorné múry, skrutkovačom opravovať elektriku, alebo so štetkou v ruke maľovať steny izieb. Keď dokončíte všetky stavebné úpravy, musíte ešte nakúpiť základný nábytok, aby ste dom dokázali výhodne predať. Súčasťou domu je však aj okolitý pozemok, ktorý by nemal zostať zanedbaný. Postupom času môžete odomykať aj nové mechaniky a zvyšovať si tak svoj kapitál, aby ste postupne mali aj prístup k čoraz väčším investíciám. Plná verzia vyšla na Steame 17. mája 2018 a jedným z lákadiel pre vás môže byť aj prítomnosť českej lokalizácie vo forme titulkov.

3. Unworthy (PC)

Zdá sa, že “Dark Souls mánia” je stále v kurze. Unworthy je totiž 2D akčná hra v štýle pixel-art a obsahujúca prvky žánrov metroidvania a RPG. Nezávislý vývojár Alexander Kuzmanovič sa pri nej silne inšpiroval titulmi ako Dark Souls, či Salt and Sanctuary. S výnimkou červenej krvi je celý herný vizuál ladený do čiernobielych farieb. Titulu preto dominuje depresívna atmosféra a aj všetky postavy sú prezentované iba ako tieňové siluety. Keďže ich detaily sú skryté v tme, ste prinútený sa naučiť len postupne spoznávať, kto z nepriateľov dokáže strieľať, alebo sa oháňať palcátom.

Príbeh je veľmi jednoduchý, keďže je založený len na tom, aby ste porazili rozličné odporné bytosti, ktoré postihujú krajinu a očistili ju od hriechu. Po čase musíte vždy čeliť nejakému náročnému bossovi a postupne si odomykať aj magické schopnosti. Popritom objavujete nové zbrane, vybavenie a v neposlednom zbierate takzvané “hriešne duše”, padajúce zo zabitých nepriateľov. Veľa vám o samotnej hrateľnosti a akčnosti napovie samotný trailer. Unworthy vyšiel 29. mája 2018 na Steame a informácie o prípadnom konzolovom vydaní zatiaľ vývojár Kuzmanovič neponúkol.

4. Moonlighter (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Moonlighter má dve tváre a aj hlavný hrdina tak trochu pripomína doktora Jekylla a pána Hyda. Cez deň je totiž obyčajný predavač, ale v noci sa stáva démonobijcom. Moonlighter je akčne ladené RPG s prvkami rogue-lite a aj samotná hra by sa dala rozdeliť na dve časti. V tej prvej sa v koži predavača Willyho vydávate zo svojho mestečka cez portály do procedurálne generovaných oblastí a dungeonov, v ktorých bojujete s nepriateľmi a bossmi. Samozrejmosťou je prieskum tamojšieho prostredia a nachádzanie cenných surovín, predmetov, artefaktov a drahých kovov.

V druhej časti vediete svoju obchodnú stanicu, prostredníctvom ktorej predávate svoj ukoristený lup. Môžete tak napríklad ponúkať nájdené zbožie rôznym predávajúcim, nastavovať predajné ceny, najímať asistentov, upgradovať svoje vybavenie, alebo rozširovať vlastný obchod. A keďže postava nepostupuje klasickým levelovaním, zlepšovanie Willovej výbavy je kľúčovým prvkom vo vašom úspešnom postupe ďalej. Moonlighter vyvinulo málo známe štúdio Digital Sun Games. To má za sebou veľmi úspešnú kickstarterovú kampaň z roku 2016, v ktorej namiesto požadovaných 40 000 dolárov nakoniec vybrali 134 276 dolárov. Ich titul vyšiel 29. mája 2018 na platformy PC, PlayStation 4 a Xbox One.

5. Smoke and Sacrifice (PC, Nintendo Switch)

Smoke and Sacrifice vzniklo v novom, iba dvojčlennom štúdiu Solar Sail, ale vyšlo pod hlavičkou skúseného vydavateľstva Curve Digital. Vďaka nemu teda vydanie tejto hry 31. mája 2018 na PC a Switch nie je posledné a môžeme sa údajne neskôr tešiť aj na verzie pre PlayStation 4 a Xbox One. Samotný titul je ručne maľované RPG s prvkami survival hier, v ktorom je kľúčom k vášmu prežitiu využívanie živých ekosystémov a vlastná výroba predmetov.

Svet odrazu zamrzol a s ním bol zničený prakticky aj celý život. Len jediná malá ľudská osada prežila vďaka požehnaniu takzvaného Slnečného stromu. Avšak tento strom si za svoju ochranu vyžaduje ľudské obete, ktoré následne miznú niekde pod povrchom. Jedného dňa príde čas aj na novonarodené dieťa matky Sachi. Tá síce neváha s obetou, ale zároveň sa v zúfalstve rozhodne vydať cez obetný portál do tajomného sveta pod povrchom. Práve tam chce nájsť svojho strateného syna. Aby dokázala prežiť a zároveň vypátrať svojho potomka, musí čeliť podzemným príšerám a prízrakom a popritom si vyrábať vlastné vybavenie, či jedlo.

To by bolo nateraz všetko a dúfame, že sa vám naša nová rubrika pozdáva. Vidíme sa zase o mesiac pri ďalšom výbere.

Komentuj!