Register

A password will be e-mailed to you.

Štúdio Creative Assembly sa o svoj titul Total War: Warhammer II stará naozaj príkladne.  Hra je von už  viac ako pol roka a to je práve ten čas kedy záujem o ňu u hráčov pomaly opadá. Avšak nové DLC balíky môžu  tento status zmeniť. A my sa na ne spolu pozrieme.

Do Total War: Warhammer IIpribudlo na rozhraní mája a júna zopár nových balíkov. Veľkosťou, bohužiaľ, nejde o obsahom nabité balíky typu Rise of the Tomb Kings, ktorý pridal rovno jednú celú frakciu a úplne nové mechaniky vrámci grandkampane, no aj napriek tomu stoja za pozornosť. Samozrejme, ak ste skalný fanúšik univerza Warhammer, zrejme žiadne DLC nesmie chýbať vo vašej zbierke . No predsa len medzi nami existujú aj smrteľníci, ktorí toto komplikované univerzum nesledujú až do takej miery.

Presne 31. mája 2018 vstúpil do služieb Warhammeru a kampane Vortex Alith Anar. Ide o bezplatný prídavok k rase vysokých elfov v rámci The Resurgent Update. Konkrétne ide o  legendárnu postavu, ktorá viedla menší elitný oddiel elfov počas prvej občianskej vojny proti temným elfom. Svoju silu si zakladala hlavne na partizánskom štýle boja – teda udri a uteč, keď maximalizovala straty nepriateľa pri minimálnom počte svojich. Aj hra na tento fakt prihliada a preto je Alith a jeho Shadow Walkeri stavaná hlavne na prepady a nepozorovaný pohyb mapou. Východiskovým postojom armády je prepad. Okrem toho však ide o klasických elfích bojovníkov, vyzbrojených lukmi a kópiami. Luk očakávajte aj u vášho lorda, ktorý podporia silné ničivé kúzla, zrýchlené verbovanie, lepší pohyb po mape a znížené náklady na údržby vojakov. Jeho štartovacia pozícia je v regióne Nagaryth, teda mieste kde vypukla rebélia temných elfov. Do hry pribudne aj mechanika znamenia smrti – za zabitie takto označených postáv dostanete pekné odmeny. Ako sa bude dariť pánovi tieňov je len na vás.

Ďalším v poradí je balík The Queen & The Crone. Tento balík na rozdiel od predošlého je spoplatnený cenou 7,49 €, avšak obsahom je bohatší. Do hry pridáva Lorda Alarielle k rase vysokých elfov. Vo vortexovej kampani začne v Avelorne, čo je blízko samotného víru. Jej špeciálnymi jednotkami budu Stromovce a Sestry Avelornu vyzbrojené magickými lukmi. Alarielle je známa aj ako obrankyňa Ulthuanu, ktorý nemáte na začiatku pod kontrolou.  Vyznačuje sa buffmi pre vaše jednotky, avšak jej sila chabne s narastajúcou silou chaosu. Je hrateľná aj v kampani Mortal Empires, kde so sebou prináša jednotky dryád. Vo Vortexovej kampani prináša v talóne rituál Lileath, ktorý poskytuje ďalšie bonusy pre lorda a frakciu. Rovnako je jej sila spojená s Ulthuanom, ktorý, ako bolo spomenuté, pridáva bonusy podľa toho akú veľkú časť územia máte pod kontrolou, či už priamo, alebo pomocou dohôd. Alarielle v tomto balíku reprezentuje stranu dobra, ktorá je vyvážená aj stranou zla, reprezentujúcu Hallebronom.

Hallebron začína svoju kampaň pri Har Ganeth. Po boku jej stoja Sestry Masakru a Haraghenskí Popracovia. Tento legendárny lord patrí k frakcií temných elfov. S tými je previazaná aj mechanika obetovania otrokov pri rituále. Za ten, samozrejme, ako aj zvyšok frakcie dostáva bonusy v boji proti vysokým elfom. Hallebron prináša špeciálnu mechaniku v podobe Noci Smrti. Ten pri obetovaní istého počtu otrokov sformuje armádu elfov, ktorá sa vydáva na dobyvačnú cestu vstriec Ulthuanu. Táto armáda býva lacná na údržbu a veľmi silná, bohužiaľ, straty na jednotkách už nemožno doplniť. Musíte započať nový rituál, avšak každý rituál mení status Hellebron z krvavej kráľovnej smerom k čarodejnici (crone), pričom jej meniaci sa status má vplyv na frakciu – napríklad v podobe verejného poriadku, či vodcovstva.

Trio balíkov uzatvára balíček Norsca. Ide o balík, ktorý predplatitelia Warhammer II dostávajú zdarma, pre ostatných stojí 9,99 €. Frakciu Norsca si môžete vyskúšať len v kampani Mortal Empires. Frakciu vedie do boja o víťazstvo Wulfrik Wanderer a Throgg. Usadená je medzi more pazúrov a Chaos Westes. Ako prvý pohľad naznačuje, pôjde skôr o kmeňovú frakciu, spoliehajúcu sa na mrazom zocelených bojovníkov. Cesta k dominancii vedie cez plienenie a rabovanie protivníkov. Špeciálnou mechanikou je možnosť po boji zrovnať mesto so zemou a vykonať obetu temným bohom. V princípe toto rozšírenie ponúka iba o jednu frakciu do starej kampane naviac. Predplatiteľov poteší, no ak nevlastníte prvý Warhammer: Total War, asi vám veľa zábavy neprinesie.

Či sa vám oplatí kúpiť nové balíky, je len na vás. Ak vás samotná hra veľmi nebaví, zrejme vás ani tieto balíky nevytrhnú z letargie. Na druhej strane, ak máte hru prejdenú od A po Z a žiaden kút mapy vám nie je cudzí, noví lordi vlievajú do frakcií úplne nový život. Nejde totiž len o preskinované jednotky a zopár nových kúzel, ale komplexne pridané mechaniky, na základe ktorých sa aj vaša taktika musí uberať istým smerom. Cena je adekvátna obsahu, ten totiž pri hraní natiahnete aj na 10-15 hodín, ak budete chcieť dokončiť Vortexové ťaženie. Z tohto pohľadu dávame palec nahor.

Komentuj!