Register

A password will be e-mailed to you.

Komunita moderov sa snaží vzkriesiť Half-Life: Episode 3 pod záštitou Project Borealis. Zdá sa, že prípravné práce sú na konci a Project Borealis vstupuje do fázy vývoja. V akom štádiu sa presne nachádza tento fanúšikovský projekt?

Marc Laidlaw, ktorý v minulosti pracoval na príbehu série Half-Life, načrtol vlani prostredníctvom šifrovaného príspevku na svojom blogu budúce smerovanie tejto série. V ňom presne opísal náplň zatiaľ ešte nevydanej Episode 3, respektíve Half-Life 3. No a nakoľko sa Valve do prác na pokračovaní veľmi nemá, štafetu prebrala komunita. V podstate bolo iba otázkou času kedy nejaký nadšenec, či skupina nadšencov spustí projekt, do ktorého napasuje tento príbeh. A tým dielom je Project Borealis.

Názov vychádza z pomenovania lode v Laidlawovom príbehu. Skupina stojaca za týmto projektom spustila svoju kampaň ešte koncom roka 2017. Vtedy sa začala predprodukčná fáza projektu, počas ktorej sa dávajú dohromady nápady, hrubé črty hrateľnosti, príbeh a podobne. No a táto fáza podľa aktuálnej správy práve finišuje. V akom stave je momentálne tento projekt, znázorňuje zverejnené video.

Z prezentácie sa zdá, že z hľadiska hrateľnosti sa Borealis bude hrať veľmi podobne ako Half-Life 2. Projekt má už pripravený príbeh a tvorcom nič nebráni stavať  okolo neho technické časti hry. Prvé levely hry sú už pripravené, no zatiaľ slúžia len na testovanie. Tím však nechce len reprodukovať assety a animácie, ktoré sme zatiaľ videli v Half-Life, či jeho epizódach. Pracuje aj na vlastných úpravách. Menovite boli upravené animácie, fyzika, rendering a niektoré grafické nastavenia. Zvuková zložka je v rozpracovanej fáze. Zrejme sa tak dočkáme viac, či menej upraveného Source Enginu.

K dokončeniu projektu samozrejme vedie dlhá a trnistá cesta. Bohužiaľ, história nám hovorí, že podobné projekty často začínajú s veľkou vervou a rozbeh prináša pomerne veľký optimizmus. No potom príde fáza vytriezvenia, keď nie je veľa času a energie na prelomové novinky a prezentácie, ľudia od projektu odstúpia a ostanú len tí najskalnejší. To má za následok, že vývoj sa potom ťahá aj roky. Či bude mať Project Borealis podobný priebeh,  ukáže až budúcnosť. Tím, ktorý za ním stojí, si to však podľa vlastných slov plne uvedomuje. My im držíme palce a prajeme šťastnú tvorbu.

Komentuj!