Register

A password will be e-mailed to you.

Friday the 13th je populárnou hororovou sériou, ktorej začiatky sa datujú do roku 1980. Vtedy totiž vyšiel prvý film z tejto série, pričom vďaka svojmu explicitnému zobrazovaniu násilia sa zapísal do sŕdc mnohých hororových divákov. Nikdy sa nesnažil desiť hutnou atmosférou, no skôr prvoplánovými brutalitami, vďaka čomu ho môžeme zaradiť do žánru slasher. Friday the 13th sa neustále rozrastal o nové diely, no kvalita týchto snímok mala skôr klesajúcu tendenciu. V hernom priemysle si vyčíňanie obra v hokejovej maske s mačetou v ruke taktiež neviedlo práve najlepšie. Dokáže to zmeniť Friday the 13th: Killer Puzzle?

V minulosti sme sa dočkali hneď niekoľkých titulov, v ktorých zohrával dôležitú úlohu Jason Voorhes, hlavný antagonista tejto krvavej série. Prvým titulom z tohto hororového prostredia bol Friday the 13th: Computer Game. Jednalo sa o akýsi survival titul, v ktorom ste bojovali proti zákernému Jasonovi, ktorý sa snažil zlikvidovať vás a vašich priateľov. Ďalšia hra, ktorá len niesla názov série, mala o niečo arkádovejšiu hrateľnosť, no v jadre sa jednalo o titul s rovnakou náplňou. Jason na niekoľko desaťročí zmizol z herného priemyslu a objavil sa až ako bonusová postava v bojovom titule Mortal Kombat X, konkrétne ako súčasť DLC Kombat Pack 1.

Svojho prvého väčšieho samostatného titulu sa Jason dočkal minulý rok. Friday the 13th: The Game je jasnou kópiou úspešnejšieho Dead by Daylight, pričom tvorcovia sa to ani nesnažili nejako zamaskovať. V skratke ide o to, že sa ako jeden z preživších ocitnete na mape, kde vás naháňa Jason. Vašou úlohou je získať potrebné predmety na opravenia auta či lode a ujsť z oblasti. Po mape sú k tomu roztrúsené rôzne obranné predmety, akými napríklad sú lovecká puška alebo nôž, ktoré môžete použiť proti Jasonovi. Opäť sa nejednalo o nič prevratné a titul si odniesol len mierne nadpriemerné známky.

Presuňme sa však pomaly k novej hre nazvanej Friday the 13th: Killer Puzzle. Jej vývojári zo štúdia Blue Wizard Digital už dávnejšie vydali logický titul Slayaway Camp, v ktorom sa zhostíte roly psychopata s chuťou zabíjať. Pokiaľ však chcete niekoho zabiť, musíte sa k nemu najskôr dostať, čo nie je vždy úplne jednoduché. V jednotlivých leveloch sú totiž často rozmiestnené prekážky a rôzne pasce, ktoré vás môžu usmrtiť alebo znemožniť vám splnenie levelu. Musíte teda zapojiť vaše logické myslenie a prísť na správne riešenie daného levelu. Friday the 13th: Killer Puzzle je hrateľnosťou takmer identická záležitosť ako Slayaway Camp, rozdiel je v tom, že tentokrát neovládate neznámeho vraha, ale rovno Jasona.

A viete čo je na tom všetkom najlepšie? Jedná sa o titul, ktorý je Free to Play, takže zaň nezaplatíte absolútne nič. Respektíve nič neplatíte za hlavnú kampaň, čiže za osem kapitol, keďže filmová séria má osem častí. Tvorcovia si však dali tú námahu a vytvorili hneď štyri bonusové kapitoly, za ktoré už musíte zaplatiť. Každá z nich pritom stojí rovno 2,99 eur. Pokiaľ vás titul zaujal a radi by ste si ho zahrali, môžete tak učiniť prostredníctvom Steamu, kde je dostupný na stiahnutie.

Komentuj!