Register

A password will be e-mailed to you.

Belgicko, respektíve belgická herná komisia zakázala lootboxy. Súčasne sa špekuluje, že rovnakým spôsobom na ne zareagovalo aj Holandsko. Čo je na tom pravdy a aký to bude mať dopad na hry? 

Všetko to zrejme začalo kauzou okolo Star Wars Battlefront 2 o ktorej sme písali aj my v našom článku o magických krabičkách. V súvislosti s tým sa vynorili ako huby po daždi rôzni herni odborníci a jeden z názorov bol aj ten, že lootboxy by sa mali klasifikovať ako gambling. A to sa nakoniec aj stalo. Belgicko spolu s Holandskom klasifikovali lootboxy a ich variácie ako gambling a teda ich zakázali.

Najväčší dopad to bude mať na tituly Counter-Strike: Global Offensive, FIFA 18, Overwatch a Star Wars: Battlefront 2. Aj keď nie všetky z menovaných sa to dotýka priamo. Battlefront 2 unikol z pod možných sankcií, pretože v čase vyšetrovania sa v ňom lootboxy nenachádzali.

Lootoboxy teda po novom podliehajú v týchto dvoch krajinách zákonom o gamblingu  a pokiaľ by sa v hrách vyskytovali, hrozí ich tvorcom pokuta 800, 000 € a až 5 rokov za mrežami. Samozrejme, okrem klasifikácie lootoboxov bol na pretrase aj potenciálny vplyv na mladých hráčov, z čoho hry vychádzajú ako porazené. Zákaz však neplatí hneď, ale vydavatelia budú zrejme musieť do budúcna svoje hry upraviť. Na druhej strane, Veľká Británia má opačný názor ako komisie týchto dvoch krajín a podľa nich sú lootboxy v úplnom priadku.

Komentuj!