Register

A password will be e-mailed to you.

Existuje množstvo hier postavených na zaujímavom nápade. Ten však občas prebíja aj kvalitu titulu, čo sa, pochopiteľne týka aj hier, ktoré vznikli v našich končinách. My si v tomto článku predstavíme TOP 10 najbizarnejších československých hier v rámci freewarovej tvorby, ktoré na seba pútajú pozornosť svojimi námetmi, či spracovaním.

Vzhľadom k nižšej početnosti domácej tvorby a faktu, že s najbizarnejšími námetmi pracujú hlavne tvorcovia freewarových hier, je vybraný zoznam poskladaný práve z kratších voľne šíriteľných titulov. Taktiež platí, že drvivá väčšina tohto výberu reprezentuje skôr českú tvorbu. Poďme však priamo na vec.

10. Ranní show Evropy 2

Poznáte stanicu Evropa 2 a moderátorov Patrika Hezuckého, či Leoša Mareša? Evropa 2 v spolupráci so štúdiom Handjoy stála v roku 2008 za vznikom krátkej flashovej adventúry, ktorá slúži ako forma propagácie samotného rádia, respektíve už spomínanej rannej show. Zápletka? V štúdiu sa objaví gorila, ktorá ušla zo ZOO a vám neostáva nič iné, len sa vysporiadať s touto situáciou. Ak by vás to dostatočne nezaujalo, tak vedzte svoje postavy v intre nadabovali samotní moderátori rádia. Hra sa dokonca neskôr dočkala aj ďalších dvoch pokračovaní.

9. Temelín

Aj Česi majú hry založené na skutočných udalostiach. Jednou z nich je aj Temelín, čo je vlastne klon známeho Moorhuhnu regujúci na najpopulárnejšiu českú jadrovú elektráreň. O nej sa svojho času písalo v médiách viac než dosť a bola aj predmetom demonštrácií. V roku 2001 neznámi autori vypustili na internet bizarný a realitou voľne inšpirovaný parodický titul, ktorý zosmiešňuje celú kauzu a v ktorom snažíte zabrániť zničeniu elektrárne odstreľovaním hláv ekoteroristov. Že sa hra nedá brať príliš vážne, je citeľné už pri pohľade na jej grafické spracovanie.

8. Chmatákov Online

MMORPG nájdete aj v našich končinách. Chmatákov Online je vôbec prvým českým zástupcom tohto žánru a ten uzrel svetlo sveta v roku 2004. Bol vyvíjaný iba troma ľudmi a v prvých fázach išlo len o grafický chat, z ktorého sa zachoval len vzhľad postáv. Respektíve ak máme byť presní, tak lietajúcich hláv. Od tej doby sa hra dočkala viacerých zmien a aj keď to môže znieť neuveriteľne, dokázala si získať aj relatívne početnú fanúšikovskú základňu, ktorá ju svojim spôsobom drží dodnes.

7. Hlídej si svého Kajínka!

Jiří Kajínek je pravdepodobne najznámejší český väzeň odsúdený svojho času na doživotie. No kým mu bola v roku 2017 udelená amnestia, podarilo sa mu viackrát utiecť z väzenia. Ide o druhú hru v našom výbere inšpirovanú realitou a vy sa v nej vtelíte do roly dozorcu, ktorý sa snaží zabrániť Kajínkovi v plánovanom úteku. Ten sa neúnavne snaží urezávať mreže v oknách a vašou úlohou je ich rýchlo opravovať. A to je tak všetko. Iróniou je, že hra sa v podstate ani nedá vyhrať, čo je jasné už vzhľadom k existencii pokračovania s názvom Chyť si svého Kajínka!

6. Duk

Titul Duk vznikol v rámci 32 ročníka akcie Ludum Dare, kde bola v zadaní téma Nekonvečné zbrane. Čím je táto hra zaujímavá? V zásade už len tým, že v nej hráte za kačku. Tá sa jedného dňa vrátila z teplých krajín, no miesto lesa na ňu čaká iba prázdne pole. Preto sa rozhodne vydať na cestu a likvidovať zlých ľudí ničiacich lesy. Duk sa vlastne, tak ako väčšine záležitostí v tomto zozname, ani nedá označiť za plnohodnotnú hru, skôr za akúsi formu experimentu, ktorého vývoj netrval ani 16 hodín. A tak to aj dopadlo.

5. Taktický Simulátor Učení

Taktický Simulátor Učení je hra, ktorej názov hovorí za všetko. V tejto hre teda nebudete robiť nič iné, iba učiť sa, učiť sa a učiť sa. Čakali ste niečo iné? Jej zmyslom je naučiť sa 6 strán učiva za jednu noc, aby ste sa zvládli na poslednú chvíľu pripraviť na oznámený test. Každá strana predstavuje v hre jeden level a hrateľnosť pozostáva z veľmi jednoduchej minihry. Avšak pozor, svoje zohráva aj únava, takže v neskorších leveloch budete musieť klikať aj na energetické nápoje, ktoré sa náhodne objavú na obrazovke. Dobré, že? Hra inak vznikla pri príležitosti zimnej súťaže na fóre velkejchytrak.cz.

4. Bitka Jako Sviňa

Na prvý pohľad klasická 3D arkáda, v ktorej ovládate tank a snažíte sa zničiť vášho oponenta. Akoby si aj samotní autori vedomí, že ich dielo toho veľa neponúka a tak sa rozhodli okamžite zaujať aspoň netradičným českým názvom Bitka Jako Sviňa. Bizarný pritom nie je len názov, ale aj zvuky či hudba sprevádzajúca hráča týmto netradičným zážitkom. Mimochodom, anglická verzia hry vychádza z rovnakých začiatočných písmen a nesie názov Battle Just Started. S trochou humoru sa dá povedať, že ide o zjednodušeného predchodcu World of Tanks.

3. Pivo’s Grand Adventures Episode 1: Pivo Go Home

Pivo’s Grand Adventures Episode 1: Pivo Go Home je hra, v ktorej hráte za Pivo. Presnejšie povedané za Piva, čo je uživateľ jednej internetovej databázy. Ten sa ako známy spamer jedného krásneho dňa rozhodne už klasicky vrátiť domov, aby mohol začať svojimi diskusným príspevkami zaplavovať fórum, lenže tentokrát mu v ceste stoja nahnevaní uživatelia databázy her. Áno, aj táto krátka hra, ktorá vznikla v mimoriadne krátkom čase, je voľne inšpirovaná realitou a pôsobí bizarne už len z dôvodu, že niekomu vôbec prišlo zaujímavé spracovať hru s podobnou nezaujímavou témou. Neskôr dokonca vznikol aj druhý, no už o poznanie lepší a prepracovanejší diel.

2. Život není krásný: Jack Sadistic

Poznáte českú freewarovú sériu Život není krásný? Tá sa dočkala celkovo 7 dielov, aj keď jej autor Martin Pohl mal pôvodne v pláne ešte viac dielov. Život není krásný: Jack Sadistic sa dá označiť za jej spin-off a rovnako ako oficiálne hry sa nesie v pomerne drsnom čiernohumorm duchu. K tomu pridáva aj búranie štvrtej steny. Hlavným hrdinom je totiž Jack Sadistick, ktorému sa zdali pôvodné hry málo brutálne a preto sa rozhodne pomstiť sa všetkým jej tvorcom a zniesť ich z tohto sveta. Nie na každého však platí každá zbraň.

1. Kotlebstein 3D

Notoricky známa paródia na legendárneho Wolfensteina 3D si na internete pomerne rýchlo získala veľkú popularitu. Hrateľnosť je v zásade identická a rovnako sú na tom aj samotné levely. Čo sa však zmenilo je vzhľad všetkých postáv a dekorácie na stenách, takže hráč v úlohe poslanca SaS Martina Poliačika, nebojuje proti nacistom, ale slovenským nacionalistom vedeným poslancom Mariánom Kotlebom zo strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Silne humorný podtón hry podtrhuje aj nový dabing, či fakt, že hra vyšla pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania.

Chýba vám niečo v tomto výbere? Podeľte sa o svoj názor v diskusii.

Komentuj!