Register

A password will be e-mailed to you.

V dnešnej recenzii si predstavíme skutočne unikátny produkt. Z MSI nám totiž zaslali jeden z ich najlepších desktopov. V najvyššej konfigurácii. Konkrétne ide o MSI Infinite X.

Skladané desktopy určite nepatria k najvyhľadávanejším, hlavne v dobe, keď si každý užívateľ vie podľa videa na YouTube poskladať vlastné PC. Ak však zohľadníme momentálne ceny grafických kariet, ceny skladaných desktopov nevyzerajú až tak zle.

MSI Infinite X – Technické parametre

Čo je to teda ten MSI Infinite X Desktop a prečo, a hlavne pre koho, je zaujímavý?

Skrinka formátu MIDI Tower zaujme okamžite. MSI neklame telom a ihneď na prvý pohľad vzbudzuje rešpekt. Desktop mieri priamo na hráčov, a tak je očakávaný aj poriadny herný výkon. Pozor! Toto nie je full HD zariadenie. Od tohto desktopu pri pohľade na špecifikácie očakávam veľmi dobré výsledky pri 4K rozlíšení.

Poďme sa pozrieť na samotnú technickú špecifikáciu produktu.

Procesor Intel®  Core™ i7-8700K
Grafická karta MSI GeForce® GTX 1080Ti 11GB GDDR5X
Čipová sada Intel® Z370
RAM 4 x U-DIMMs DDR4 2400MHz Max. 64GB
Úložisko 2 x M.2 SSD (Auto Switch, Intel Optane podpora) 1 x 2.5″ SSD / HDD 2 x 3.5″ HDD
Mechanika Slim Type(9.5mm) Tray-Load Super Multi
Zvuková karta 7.1 kanálový HD Audio with Nahimic audio enhancer
Zdroj 550W 80 Plus Bronze(ATX)
Chladenie Procesor – Vodné / Grafická karta – vzduch
Konektivita Predný panel: 1 x USB 3.1 Gen1 Typ C 1 x USB 3.1 Gen1 Typ A 1 x USB 2.0 Zadný panel: 4 x USB 3.1 Gen1 Typ A 2 x USB 2.0 1 x DP 1 x HDMI 1 x RJ45 5 x Audio konektor 1 x S/PDIF 1 x PS/2

Ak by ste nepadli na zadok ani z dizajnu, ani zo špecifikácií, desktop integruje vodné chladenie, vlastný systém osadenia grafickej karty a skutočne zaujímavé RGB LED osvetlenie na prednej časti asymetrickej skrine.

Osadený procesor disponuje až šiestimi fyzickými jadrami, ktoré sú dodatočne duplikované až na dvanásť samostatných threadov (vlákien). Nakoľko ide o K-čkový procesor, pretaktovanie je samozrejmosťou a v konečnom dôsledku je len na samotnom zákazníkovi, ako si daný procesor nastaví. Základná taktovacia frekvencia procesora predstavuje 3.70 GHz, no vďaka Turbo technológii sa dokáže vyšplhať až na 4.70 GHz. Ak dokážete procesor dlhodobo schladiť pri turbo frekvencii, procesor ju podrží pokojne neustále aj pri dlhodobom zaťažení. Nakoľko je osadený procesor chladený vodou, ani počas testovania sme nemali problém s dlhodobým dosiahnutím turbo frekvencie, i keď ju v praxi málokedy reálne využijete.

Pre hráčov bude však asi najzaujímavejšia osadená grafická karta. MSI GeForce® GTX 1080Ti 11GB GDDR5 vzbudzuje rešpekt už názvom, 11GB GDDR5 pamäte sľubuje dostatok miesta pre textúry s vysokým rozlíšením. 1080Ti je momentálne v rámci trhu konzumentov aj najsilnejším grafickým čipom, ktorý nVidia vo svojej stajni ponúka. MSI Infinite X teda ponúka absolútne všetko, čo by si mohol hráč v dnešnej dobe želať. Výkonný procesor s možnosťou dodatočného pretaktovania, jednu z najvýkonnejších grafických kariet na trhu, až do 64GB DDR4 pamäte podľa konfigurácie, 2 x M.2 vysokorýchlostné SSD, ktorému môže sekundovať ďalší 2,5 palcový HDD či SSD. No a ak by vám stále chýbalo nejaké to miesto, skrinka ponúka miesto pre dodatočné osadenie dvojice 3,5 palcových diskov.

Konektivita je výborná. Nájdete tu všetko. Opakujem, všetko, a veľa. A ak sa už uškŕňate s vedomím, že tu určite bude chýbať optická mechanika, mýlite sa. Nechýba ani DVD mechanika, ktorá podporuje aj zapisovanie na optické médium. V tejto cenovke by som už možno očakával skôr Blu-ray mechaniku, no treba si uvedomiť, že trend optických médií smeruje pomaly, ale isto k zániku.

Stále tu však niečo chýba. Niečo, čo len nedávno vstúpilo do herného sveta a pravdepodobne ho to už nikdy neopustí. Píšem, samozrejme, o RGB osvetlení, ktoré nechýba ani v tomto prípade. Nastavenie je tak, ako vždy, čisto na vás, a tak si môžete svoj stroj osvetliť podľa svojich predstáv.

Na papieri vyzerá všetko skvele. Ako to však funguje v praxi?

MSI Infinite X – Praktická skúsenosť

Každodenná práca

Je mi úplne jasné, že takéto PC si asi nebude kupovať niekto, kto by ho chcel primárne používať na každodennú prácu. Zároveň je tiež jasné, že Gaming PC, akým MSI Infinite X určite je, bude určite postačovať na denné aktivity spojené s použitím PC. Toto však nestačí, nakoľko pri denných aktivitách za PC nemienim akceptovať jeho hluk a je rovnako nemysliteľné akceptovať rozblikanú mašinu pri nočnej práci. Našťastie, sa nič z menovaného nedeje.

PC je pri bežnej práci úplne tiché. A to doslova. Moderný herný hardvér ponúka pri nízkom zaťažení skutočne skvelé parametre pri zachovaní relatívne vysokého výkonu. PC teda nemusí točiť osadené ventilátory na vysokých otáčkach za každých okolností. Pri práci s webom, textovým editorom, či pri sledovaní Netflixu a YouzTube nebudete ani vedieť, že máte PC zapnuté.

To isté platí aj v prípade nočnej práce. Áno, je super cool mať stroj, ktorý vie svietiť/blikať na akúkoľvek farbu, akú si len viete predstaviť. Ak však potrebujete do noci pracovať, je to skôr rušivé. Našťastie, za pomoci predinštalovaného softvéru možno svetielka úplne vypnúť, a tak si viete užiť ponúknutý výkon aj pri úplnom tichu a bez svetiel.

Práca s videom / Streamovanie

V čom je táto činnosť špecifická oproti ostatným? Ak pracujete s videom vo vysokom rozlíšení, určite viete, že na spracovanie videa v reálnom čase potrebujete skutočne „naložený“ hardvér. To však úplne nestačí. Ak spracúvate dlhé 4K video, potrebujete, aby vaše PC ideálne držalo maximálny výkon aj pri dlhodobom zaťažení. Ak nie je v PC dobre spracované chladenie, procesor do pár minút vypína turbo (čo je v našom prípade rozdiel až 1 GHz), čo sa prejaví na dlhšom čase spracovania videa. Ak nebudete mať dostatočne dimenzované chladenie v PC, môže sa procesor dostať do stavu takzvaného. „throttlingu“ čo je v praxi len hardvérová ochrana čipu pred prehriatím. Procesor bude v tomto stave neustále znižovať svoj výkon za účelom dosiahnutia nižšej pracovnej teploty čipu.

Ani po niekoľkohodinovom intenzívnom spracovávaní videa sa nič podobné nedialo. Procesor držal svoju frekvenciu stabilne, bez problému zvládal aj tie najnáročnejšie videá. Ani pri niekoľkohodinovom exportovaní videa som nedokázal stroj zaťažiť natoľko, aby chladenie nepostačilo na udržanie turbo frekvencie. Môžem teda konštatovať, že osadené chladenie je vysoko predimenzované, a ak by ste z akéhokoľvek dôvodu potrebovali výkon navyše, môžete procesor bez problému pretaktovať na ešte vyššiu frekvenciu.

Čo sa týka streamovania – rovnako skvelé výsledky. Vďaka osadenému hardvéru môžete z rovnakého PC streamovať a aj na ňom hrať. Pripojenie niekoľkých monitorov je samozrejmosťou, rovnako, ako aj 4K rozlíšenie. Netestoval som však streamovanie plného 4K rozlíšenia, nakoľko je to extrémne náročné na internetové pripojenie a v praxi aj najznámejší streameri skrz tento fakt zostávajú pri vysielaní vo full HD. Skutočne som počas celej doby testovania nenarazil na jediný problém, ktorý by som tu mohol spomenúť.

Hranie

Ak sa užívateľ pozrie na cenovku (ktorá je, samozrejme, extra závislá od zvolenej konfigurácie), je jasné, že toto je teritórium 4K PC. Áno, 4K sa stáva čoraz väčším štandardom aj pre menej náročných hráčov. Očakávania stúpajú, stúpať musí aj výkon. Bude mať MSI Infinite X dostatok výkonu na hranie v natívnom 4K rozlíšení pri maximálnych nastaveniach?

Odpoveď je očakávaná a jednoduchá:  Bude. Ale…

Je tu jedno malé “ale”. Ak očakávate, že spustíte akejkoľvek hru, zvolíte maximálne možné nastavenia a budete si užívať nerušených 60 FPS za každých okolností, tak dúfate márne. Nejde ani o samotný výkon PC, ide skôr o množstvo „zaujímavých“ nastavení, ktoré v moderných hrách nájdete. V praxi sa mi overilo nasledovné:

Stačí skutočne málo. Stačí čítať, čo je napísané na obrazovke a vhodne na to reagovať. V takmer každej modernej hre som našiel jedno, dve grafické nastavenia, ktoré ak som vypol/znížil o jeden stupeň, získal som tým stabilných 60 FPS za každých okolností. Veľakrát bolo pre moje oko úplne nemožné spozorovať akýkoľvek vizuálny rozdiel pri zapnutí/vypnutí konkrétneho nastavenia. Netreba sa teda bezhlavo vrhnúť do „všetko na maximum“. Stačí zapojiť mozgovú kôru a veľmi skoro zistíte, že to stojí za to. Rovnako sa mi osvedčilo použitie programu „nVidia experience“, ktorý je súčasťou predinštalovaných ovládačov od nVidie. Tu si viete veľmi pohodlne optimalizovať nastavenia jednotlivých hier či už za pomoci auto detekcie, alebo aj manuálne. Ak nemáte skúsenosti s nastavením hier, skutočne odporúčam použiť vždy optimálne nastavenia a od tohto kroku sa treba odraziť ďalej. Overwatch, Battlefield 1, Star Wars Battlefront 2, Forza Motorsport 7, PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS a vlastne aj všetko ostatné v 4K – plne hrateľné. Výborný výsledok, čo poviete?

MSI Infinite X – Záver

Čo dodať na záver? MSI Infinite X je skutočne výnimočný stroj. Či už po vizuálnej, tak aj po technickej stránke. Spracovanie zariadenia je premyslené do detailu a výrobca okrem plechovej bočnice pribalí aj tmavé temperované sklo, ktoré len znásobí svetelnú show, ktorú toto PC dokáže vytvoriť. Po technickej stránke, teda okrem hardvéru, zaujme aj veľmi dômyselné vnútorné rozloženie šasi, kde je akoby tepelne oddelená časť pre CPU chladenie, GPU a samotné napájanie (PSU). V praxi to znamená, že jednotlivé komponenty sa navzájom teplotne neovplyvňujú tak podstatne, ako by tomu bolo v prípade konvenčného riešenia. Praktická skúsenosť s teplotami tento fakt len a len dokazuje.

Čo bolo však pre mňa úplne najviac skvelé na celom MSI Infinite X, je asi fakt, že sa dá veľmi jednoducho upgradovať, doplniť disk (ak je to potrebné), vymeniť procesor, grafickú kartu a toto všetko zvládnete za pomoci bežného krížového skrutkovača. Zariadenie sa veľmi ľahko prenáša (i keď, samozrejme, nie je najľahšie – nameral som 15 Kg) vďaka vhodne umiestnenej rukoväti. Konektivita je na rok 2018 naozaj kompletná a nebude vám chýbať vôbec nič. To iste platí pre výpočtový, ale aj grafický výkon. Na svoje si prídu aj fanúšikovia kvalitnejšieho audia, osadený audio čip rovnako stojí za to. A to všetko pri takmer úplnom tichu aj pri dlhodobom zaťažení….

MSI Infinite X je jednoducho zariadenie pre hráča, ktorý nechce riešiť nič, chce mať „out of the box“ postarané o všetko a v najbližších rokoch sa nechce zamýšľať nad upgradom. A keby k tomu prišlo, je to veľmi jednoduché. MSI Infinite X je jednoducho PC, ktorý chcem.

Produkt na testovanie zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

MSI Infinite X – Masívny výkon zabalený v modernom šasi s vodným chladením
MSI Infinite X je herný stroj, ktorý skrátka stojí za to. Ponúka nekompromisný výkon a všetko, čo od nadupaného herného PC hráči požadujú. Bohužiaľ, daňou za špičkové súčiastky je vyššia cena, no s tým je potrebné počítať. Ak túžite po ozajstnom hernom monštre, MSI Infinite X ho stelesňuje.
Pozitíva
  • Nekompromisný výkon, tichý aj pri záťaži
  • Spracovanie, dizajn
  • Výborná konektivita
Negatíva
  • Nič podstatné, no pre niekoho vyššia cena
5.0Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (3 Hlasy)

Komentuj!