Register

A password will be e-mailed to you.

Súboje MMA spadajúce pod UFC sú čoraz viac populárnejšie. Neplatí to iba vo svete, situácia je obdobná i na Slovensku. O tento druh športu sa začína zaujímať viac a viac nadšencov. A čo platí v realite sa odráža aj do sveta videohier. Je však otázne, či EA SPORTS UFC 3 dokáže uspokojiť očakávania fanúšikov.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Od vydania UFC 2 ubehli viac ako dva roky. Tak ako už býva zvykom, každá séria sa postupne rozrastá a pokúša sa prinášať niečo nové. Poďme sa teda spoločne pozrieť ako tvrdo pracovali páni z EA Canada na tom, aby UFC 3 nebol iba preleštený druhý diel.

Úvod do hry

Ako je už zvykom, v ponuke viacero herných režimov. Hráčov, ktorí nemusia, alebo nie sú stotožnení s bojmi na zemi, poteší režim Stand and Bang. Ten by sa v jednoduchosti dal prirovnať ku kickboxu. V opačnom prípade sa v hre nachádza režim Submission Showdown. Ak máte radi výzvy, potom zase odporúčam Knockout, kde súboje komentuje známy americký raper Snoop Dogg. Nastavíte si počet kôl, počet úderov a hor sa do boja. Už spomínaný komentátor dodáva zápasom dobrú atmosféru, ktorá je navyše  okorenená vtipnými hláškami. Ďalší z režimov je klasický Fight Now, ktorý nie je nutné nejako extra opisovať, jednoducho idete rovno na vec.

Z nuly na vrchol

Vyzdvihnúť by som chcel kariérny režim, na ktorom si vývojári dali skutočne záležať. Nečakajte tu ale žiadny príbeh v podobe Alexa Huntera z posledných ročníkov FIFA. V režime kariéry začínate ako nula, ktorá podstate nič nevie. Buď si vyberiete zo známych bojovníkov, alebo si vytvoríte svojho vlastného. Je jedno, či si vyberiete známeho borca alebo si vytvoríte svojho. Budete jednoducho nikto, kto možno pri troche šikovnosti získa vytúžený titul.

Po výbere bojovníka nasleduje voľba váhovej kategórie a následnej aj štýl bojov. Na výber je striker, brawler, balancer, grappler a submission specialist. Kariéra začína prvým zápasom vo WFA ktorý pravdepodobne prehráte. To ale nevadí, čakajú vás totiž výzvy, tréningy a motivácie, ktoré to dokážu skôr, či neskôr zmeniť. V menu kariéry je možno si vidieť vašu finančnú situáciu, počet fanúšikov a ciele kontraktov, ktoré Vás informujú o počte zápasov do najbližšieho súboja s aktuálnym rivalom. Dosť dôležitou súčasťou vašej kariéry je možnosť upgradu dosiahnutých perkov. Možností aktivácie perkov je maximálne päť.

Tak ako aj v reálnom svete, aby ste boli úspešným bojovníkom, musíte pre to niečo robiť. Inak tomu nie je ani vo virtuálnej kariére UFC. Pred každým zápasom je potrebné si zatrénovať v tréningovom kempe. Dĺžka tréningov je od jedného týždňa až po niekoľko mesiacov. To, akou formou počas týchto dní budete trénovať má vplyv na boj. Trénovať môžete či už formou odkliknutia cvikov, ktoré máme k dispozícii vo fitness centre, kde je vstup zdarma. Druhou možnosťou je zatrénovať si so sparing partnerom v iných fitness centrách, avšak v týchto fitness centrách už je potrebné platiť členský poplatok. Každé z fitness centier ponúka niečo iné a je len na vás, čo si zvolíte. Buď sú to boje na zemi, rôzne kombá, poprípade kľučky, páky a tak ďalej. Po úspešnom dosiahnutí cieľa v konkrétnom centre získavate odmenu formou už spomínaných perkov. K tréningom patrí aj podpora vo forme rôznych reklamných kampaní, ktoré ak nesplníte, budete pokutovaný finančným postihom. V opačnom prípade si zvýšite počet fanúšikov.

Fanúšikov máte aj na sociálnej sieti Twitter, ako tomu bolo aj v predchádzajúcej časti tejto série. Tí vás neustále sledujú a komentujú vaše či už vyhrané, alebo prehrané súboje. Taktiež vás pred každým záposom “lajkujú” alebo “hejtujú”. Na počet fanúšikov majú vplyv aj rôzne predzápasové a pozápasové rozhovory. So svojim bojovníkom môžete absolvovať skutočne dlhú kariéru, pričom vyššie uvedené veci budú jej priebeh ovplyvňovať. V mojom prípade som kariéru ukončil v päťdesiatich troch rokoch, kedy už bolo skutočne načase zavesiť rukavice na klinec. Samozrejme, kariéru môžete hrať ďalej. Vek však neovplyvníte, takže váš bojovník už nebude toľko vládať a bude za súpermi zaostávať.

Aby sme nezostali len pri veľmi dobre prepracovanej kariére, nemožno zabudnúť ani na ďalšie režimy v ponuke. Sú nimi online režim Ranked Championships a Quick Fight. Popis režimov by som ukončil známym a ničím prekvapujúcim Ultimate Teamom. Ten sa začína otvorením ultimate balíčku kariet, z ktorých si vyberiete bojovníka. V ultimate team balíčkoch sa nachádzajú rôzne kontrakty, ďalší bojovníci, alebo rôzne zručnosti vo forme úderov, kopov, kľučiek a pák. Tie je možné aplikovať každému z vašich bojovníkov podľa toho, na aký bojový štýl bude zameraný. Ak sa chcete  kartičiek jednoducho zbaviť, je možné ich jednoducho predať. Aj keď hra obsahuje mikrotransakcie, počas hrania ultimate týmu som nebol žiadnym spôsobom nútený kupovať si mince, za ktoré sa dajú kupovať balíčky a rôzne vylepšenia.

Čo dodať záverom

Hra si ma počas recenzovania získala. Vôbec nie je nudná, monotónna a prináša so sebou nejednu výzvu. Obtiažnosť je v porovnaní s predchádzajúcou častou o niečo vyššia a priznám sa, že niekedy som mal čo robiť, aby som zvíťazil. Ak ste hrali predošlý diel, budete musieť zabudnúť na jeho ovládanie. To sa úplne zmenilo, no nebojte sa, rýchlo sa do neho dostanete. To platí aj pre úplných nováčikov. Grafické spracovanie je na slušnej úrovni, zmeny oproti UFC 2 vidieť, aj keď opäť hra beží na rovnakom Ignite Engine. Na štandardnej PS4 je titul dobre optimalizovaný a počas hrania som sa stretol iba s jedným bugom, navyše celkom vtipným. Protihráč šiel robiť submisiu, položil môjho bojovníka na štyri a zostal na mne zaseknutý. Popritom sa však hýbal dopredu dozadu. Áno, pôsobilo to presne tak, ako si myslíte. Stalo sa to však iba jeden raz. Inak hra bežala veľmi plynule bez akýchkoľvek zásekov.

Môžem teda EA SPORTS UFC 3 odporučiť? Určite áno, i keď hra nie je pre každého. Nehľadajte tu zbesilosť a rýchle súboje, v tomto prípade hrá prím taktika a načasovanie. Ak však tento šport máte v obľube, potom sa netreba báť nákupu. Takže hor sa do tréningu, ak budete úspešný, možno dosiahnete vysnívaný titul.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

EA SPORTS UFC 3 - Krv, pot, množstvo driny...
Po dvoch rokoch sa ku nám vracia UFC 3 s novým ovládaním a výbornou kariérou. Ak ste fanúšikom tohoto veľmi populárneho športu odporúčam všetkými desiatimi. Hra vás ani po niekoľkých desiatok hodínách nebude nudiť pretože vždy sa máte čo učiť
Pozitíva
  • Výborná kariéra
  • Grafika, ovládanie
  • Dostatok režimov
Negatíva
  • Sem-tam sa nejaká tá chybička
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (11 Hlas)
84%

Komentuj!