Register

A password will be e-mailed to you.

Premýšľali ste niekedy nad formátami ktoré používate každý deň? Asi vás nenapadlo že hudbu, video, alebo fotografie spúšťate so súborov, ktoré majú rovnakú koncovku už celé desaťročia. Čo ich však nahradí v budúcnosti, ak sa vôbec v najbližších rokoch dočkajú nejakej náhrady?

V predošlej časti nášho špeciálu sme si predstavili obrazový formát JPG, nad ktorým sa už zaťahujú mračná. Tentokrát si rozoberieme formát z roku 1993, podľa ktorého bola dokonca pomenovaná celá rodina zariadení na jeho prehrávanie. Je to formát MP3. Pôvodne predstavený ako súčasť MPEG-1 balíku audio a video strátových formátov. Ako tretia dátová audio vrstva (MPEG-1 Layer III – skrátene MP3), prekonala svojou popularitou aj prvé dve vrstvy tohoto balíčku.

Formát MP2 však zostal populárny ako broadcasting formát, pretože MP3 sa nehodí na kódovanie hovoreného slova, kde vďaka svojmu princípu postačuje začiatočné a koncové slabiky slova, alebo môže skrátiť hluché miesta medzi slovami.

Tento formát bol na svoju dobu veľmi efektívny a pracoval aj na relatívne slabých strojoch. Jeho popularita mu vyslúžila reinkarnáciu v novodefinovanom balíčku formátov MPEG-2 v roku 1995. Dokázal vytvoriť celú rodinu audio prehrávačov pomenovaných po tomto formáte. A pomohol spopularizovať asi najznámejší z nich, iPod, ktorého popularitu žiadny iný neprekonal. Efektivita MP3 formátu spočíva hlavne v tom, že redundantné informácie, ktorých sa tento formát zbavoval, boli hlavne vysoké tóny, ktoré nie sú počuteľné ľudským uchom.

Počas kódovania sa odoberú vzorky z časovej oblasti a transformujú sa na vzorky frekvenčnej oblasti pomocou Furierovej transformácie. Samotné kódovanie však v MPEG štandarde nie je presne definované. Čo je však pevne definované, je proces dekódovania. MP3 formát je navyše proprietárny formát a teda za jeho schopnosť jeho použitia (dekódovania) je potreba odviesť licenčné poplatky. Respektíve bolo. V EU časť patentu na tento formát vypršala v roku 2012 a v USA v roku 2017.

Aj kvôli tomu začala hľadať náhrada za tento formát, ktorý by nielen vylepšil kompresiu zvuku, ale zároveň by priniesol vyššiu kvalitu aj pri nízkych bitových rýchlostiach, pri ktorých kvalita MP3 taktiež zaostáva. A preto sa pár rokov na to objavila sada formátov MPEG-4, ktorá už definíciu MP3 nevylepšovala, dokonca už ani neobsahovala. Namiesto toho predstavila úplne nový formát Advanced Audio Coding.

Ten sa pôvodne využíval hlavne ako audio zložka videí, no vďaka jeho schopnosti vyprodukovať kvalitný zvuk aj pri nízkej bitovej rýchlosti, sa rozšíril aj inam. V dnešnej dobe, kedy sú populárne streamovacie služby sa formát AAC používa všade. Apple iTunes ho má aj ako formát pre sťahované skladby. Je to defaultný štandard v HDTV formáte.

Možno sa vám to nezdá, no MP3 ustupuje masívne do pozadia. Fraunhofer Institute for Integrated Circuits dokonca v roku 2017 zastavil vydávanie nový licencií, práve vďaka vypršanej platnosti patentu a väčšina odborníkov sa zhoduje že začína koniec tohoto formátu. Hlavne vďaka absencii akejkoľvek podpory zo strany jeho tvorcov.

Po 24 rokoch na tróne, formát ktorý priniesol revolúciu v skladovaní hudby a sprístupnil ju masám, zostáva už len prežitkom. Hlavne v dobe kedy je klasické sťahovanie akéhokoľvek audiovizuálneho diela považované za prekonané, formáty prestávajú byť pre ľudí dôležité a začínajú byť viac dôležité pre samotné technologické firmy, ktoré skrz ne poskytujú svoj obsah.

Komentuj!