Register

A password will be e-mailed to you.

Stellaris od švédskeho Paradox Development Studio je hráčmi i kritikmi dobre prijatá stratégia odohrávajúca sa vo vesmíre. Tento počin je akýmsi hybridom medzi 4X a Grand Stratégiami – ktorými je obzvlášť toto štúdio preslávené. Už niekoľko týždňov nám servírujú množstvo zaujímavých informácii o veľkým prichádzajúcich zmenách. A to ako v základnej hre, tak aj v novej chystanej expanzii Apocalypse. Čo nás teda čaká?

Patch 2.0 Cherryh

Chystané zmeny, ktoré sa dotknú každého majiteľa hry sa súhrnne označujú ako Patch 2.0 a nesú meno americkej autorky sci-fi románov C. J. Cherryh. Tento patch sa výrazne dotkne mnohých herných mechaník, pričom niektoré budú kompletne prekopané.

Jedna z najvýraznejších zmien sa týka cestovania galaxiou. Z doterajších troch metód FTL (faster-than-light) pohonu zostáva len jeden – tzv. hyperlane, kde sa vesmírne lode môžu hýbať len po predom určených trasách medzi hviezdnymi systémami. Táto zmena má pomôcť jednak pri flexibilite herného dizajnu, ako aj pri výpočtoch trás, ktoré sú hlavným dôvodom nízkeho výkonu hry v neskorších fázach pri zvyšných dvoch metódach pohonu. Toto “obmedznie” navyše otvára nové možnosti pre zaujímavejšiu geografiu galaxie. Kontrola planetárnych systémov bude viac strategická.

Pribudnúť majú aj ďalšie zaujímavé novinky týkajúcej sa mnohých oblastí hry. Od flotíl cez stanice po technológie a kalkulovanie vojnového skóre. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v nedávno vydaných patch notes.

Expanzia Apocalypse

Expanzia Apocalypse bude sprevádzať 2.0 Cherryh patch a príde s veľkým výbuchom. Totiž, jednou z jej hlavných “atrakcií” sú gigantické superzbrane schopné zničiť celé planéty. Toto je možné docieliť novým typom lode – Planet Destoyer – ktorú je možné vybaviť rovno jednou z piatich možností ako zničiť svet. Pokiaľ sú vaše ambície mierne nižšie, pribudne aj ďalší typ superlode – Titan. Tieto sú viac tradičnejšie vo svojej roli, môžu byť súčasťou štandardnej flotily a sú vybavené ako mocnými aurami ovplyvňujúce bojisko, tak aj ničivým hardvérom, ktorý má za cieľ pokaziť deň svojim protivníkom.

Všetko však nie je len o útoku. Iónové kanóny budu novým typom statickej obrany. Môže byť vybavený rovnakými zbraňovými systémami ako Titan lode.

Ďalšou veľkou novinkou je prerábka pirátov (Cherryh patch) a zahrnutie nomádskych civilizácii – maraudérov. Títo môžu spôsobovať problémy v hraničných systémov, no za správnu cenu môžu byť dôležitým nástrojom, využiteľný proti svojim rivalom. Maraudéri na začiatku hry nie sú jednotná skupina ľudí. To sa však časom môže zmeniť a môžu sa zjednotiť pod silným charizmatickým vodcom – Veľkým Chánom. Horda je nová mid-game kríza prichádzajúca v Apocalypse, ktorej treba čeliť. Podarí sa vám Chána poraziť v bitke alebo ho zavraždiť pri večeri a víne alebo zvolíte zbabelú možnosť a stanete sa jeho vazalom?

Podrobnejší rozbor expanzie aj patchu môžete nájsť na reddite. Apocalypse a Cherryh prichádzajú už 22. februára. Expanzia je nacenená na 19,99 €.

Komentuj!